用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 提升comprehension
樓主: KEKELAMLAM
go

提升comprehension [複製鏈接]

retriever 發表於 17-6-27 08:52
會否係跳著睇?

我細路睇都好快,唔係好信。叫佢睇字佢話睇左,唔知真定假。

唔知佢睇書跳唔跳,跳幾多,但佢知內容,做閱讀理解好快好快。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

速讀能力係可以慢慢鍛鍊出來
重點係佢理解內容,非只求快

醒目開學勳章

cherrieshum 發表於 17-6-24 08:12
非常同意!好叻仔!
個人懶到出汁,叻乜鬼

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-6-27 09:24
唔知佢睇書跳唔跳,跳幾多,但佢知內容,做閱讀理解好快好快。
速讀唔單只令閱讀理解快,連做數學卷都快過人,通常只用少過一半時間就完成,不過弊在唔覆卷。

KEKELAMLAM 發表於 17-6-21 23:14
我囡升p.4, 佢comprehension 比較弱,考試有三篇再加writing, 好多時話睇唔切導致做唔得好,失好多分,平時 ...

多讀可能是王道,多讀理解能力提高,同時速度也練出來了,吸收信息能力也提高了,所以暑假來臨,閱讀,閱讀,還是閱讀。我家小朋友英文閱讀量很大,所以閱讀速度很快,讀完可以用自己的語言把故事講出來,很多細節也能記住。因為喜歡英文,看書是樂趣,中文就落後,我重視不夠,P1中文寫作不及格,閱讀字不認識,整個中文就是很差,P2第一學期等中文寫作只有40分,中文總評C。P2第二學期我認識到不能放任自流(我家是學習不操心的孩子,從幼稚園就沒有管她作業和考試了),可能我從來不buy補習,我個人覺得低年級補習沒有多大幫助,而且語言的學習就是聽說讀寫,我們(emoji)️聽說,就是讀寫不夠,中文的讀寫難度大英文很多,我每天就給他讀15-20分鐘最簡單有趣繪本,字的重複出現率增加,曝光率增加,自然幾次後入腦;寫字就是每天白板上寫'基礎漢字500'一課大約5分鐘完成,可能重點是每天都這樣,所以到第二學期考試到B,到第三學期剛剛觸及A,就是有進步,但是我知道閱讀量還是不夠,主要是她自己主動看中文書沒有,只有我規定時間完成她才看

mimi222shi 發表於 17-6-27 09:44
速讀能力係可以慢慢鍛鍊出來
重點係佢理解內容,非只求快
有系統的速讀訓練是可以看得快而能夠理解內容, 我有要求小朋友學習speed reading 時侯, 每看完一本chapter book要畫一個mind map, 看完一課教科書需要寫cornell note, 我要肯定小朋友一定要明白內容才放手

回覆 simonlawht2 的帖子

請問可否分享多些MIND MAP 及CORNWELL NOTE. 謝

佢通常會主動分享故事內容俾我聽, 我唔會硬性規定佢要做咩

我只希望他能在書中找到樂趣, 閱讀能力也自然會提升.

mimi222shi 發表於 17-6-27 18:29
佢通常會主動分享故事內容俾我聽, 我唔會硬性規定佢要做咩

我只希望他能在書中找到樂趣, 閱讀能力也自然會 ...

從未做過咁多野,只係睇,睇,睇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

我囡愛閱讀,睇書速度也很快,我深信係睇得書多嘅關係。今次考試中英文嘅閱讀理解啱晒,我從無俾過練習佢做,唯一係叫佢做閱讀理解時要睇咗問題先,之後才睇文章,佢話咁做真係好D。

cosyfook 發表於 17-6-27 22:14
我囡愛閱讀,睇書速度也很快,我深信係睇得書多嘅關係。今次考試中英文嘅閱讀理解啱晒,我從無俾過練習佢做 ...

我都係建議我囡先睇題目,然後才從文章入手

bobbob 發表於 17-6-23 11:15
都係睇多啲書啦,我仔齋睇英文書無做額外exercise,今次英文閱讀理解考試滿分(唔知點解連中文閱讀理解亦可 ...

叻仔!閱讀好重要,學好語文真的沒捷徑,一定要多看書。

佢知我唔會睇到咁多書,有時係休息時間會攬住我講下內容, 我好享受呢種親子活動.

不過, 佢唔迫得, 如果要佢睇完一定要做份報告, 肯定興趣大減.

閱讀是興趣, 也是學語文的最好方法.

simonlawht2 發表於 17-6-27 14:08
有系統的速讀訓練是可以看得快而能夠理解內容, 我有要求小朋友學習speed reading 時侯, 每看完一本chapter  ...

我都有叫細路畫MINDMAP, 太懶散不願意。

shadeslayer 發表於 17-6-27 20:39
從未做過咁多野,只係睇,睇,睇。

你個係女,有D 唔同。

仔睇書傾向搵自己想知既 FACTS。

到自己寫,或講故事,組織會一舊舊。

retriever 發表於 17-6-28 08:41
你個係女,有D 唔同。

仔睇書傾向搵自己想知既 FACTS。

係幼兒也愛故事,non fiction,無乜 facts,只愛故事發展。

simonlawht2 發表於 17-6-27 14:08
有系統的速讀訓練是可以看得快而能夠理解內容, 我有要求小朋友學習speed reading 時侯, 每看完一本chapter  ...

其實速讀是否天生?  
請問可否分享一下訓練速讀的方法?

我有2個仔, 大仔P5, 細仔P4,
2兄弟自從K3懂得自己看書後,
我從來無特別理會他們看書,
諗住鍾意看書便可

點知幾年下來,
哥哥真係書蟲一名,
他看書速度超快,
他話他看書以行來看

但相反弟弟就慘了,
他看書很慢很慢,
我見過他看文章他是逐個字逐個字來看,
所以看得慢
最慘是影響到大部份試卷都做唔晒20分

我無教過2兄弟點看書,
但不知何解哥哥自己識速讀,
所以我諗速讀是否天生?

現在最大問題是如何教弟弟速讀?
有冇高人可教下我?

MashiMaro 發表於 17-6-28 09:47
其實速讀是否天生?  

我同我女兒就係一個例子。

佢睇書速度係我的5倍至7倍,分別係佢睇書不用讀出來,我睇書要在心裏讀出來,可能跳住讀,但我讀完大學也没有閱讀問題。

幼兒自己太著重朗讀有可能會影響。

target4 發表於 17-6-27 16:20
回覆 simonlawht2 的帖子

請問可否分享多些MIND MAP 及CORNWELL NOTE. 謝

有關於mind map 妳可以參考以下資料:

https://imindmap.com/how-to-mind-map/

我是參考Tony Buzan 的 The Mind Map Book

https://www.amazon.co.uk/Mind-Map-Book-Unlock-Creativity/dp/1406647160/ref=pd_sim_14_1/258-0764498-8138928?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=4PRMN2AVKHGMQ02RV11Z

至於Speed Reading 我是看以下書籍:

1.  The Speed Reading Book: Read More, Learn More, Achieve More

https://www.amazon.co.uk/gp/product/1406644293?ie=UTF8&tag=thibuz-21&linkCode=as2&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=1406644293

2.  Evelyn Wood Reading Dynamics

http://www.ewrd.com/ewrd/index.asp

至於Cornell Notes 建議看以下視頻:

1.  How to take Cornell notes

https://www.youtube.com/watch?v=WtW9IyE04OQ

2.  How to study efficiently: The Cornell Notes Method

https://www.youtube.com/watch?v=xSYnGhlnzyw

3.  Creating Cornell Notes

https://www.youtube.com/watch?v=JPSmXRIlyS8

4.  Advanced Cornell Notes

https://www.youtube.com/watch?v=ogHIyREqLd4

Cornell Notes Template

http://schools.dickinsonisd.org/upload/page/0643/docs/DHS/AVID/Cornell%20Note%20Lined%20Paper.pdf

MashiMaro 發表於 17-6-28 09:47
其實速讀是否天生?  

我無法回答妳速讀是否天生, 肯定的是多看書對小朋友的閱讀理解有幫助, 我小朋友是在五年級開始學Speed Reading, 她們大概要用上一年時間才能掌握, 小朋友學成Speed Reading後我已經沒有叫她們做mindmap, 之後也看到小朋友閱讀有明顯進步.

‹ 上一主題|下一主題