用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 提升comprehension
go

提升comprehension [複製鏈接]

我囡升p.4, 佢comprehension 比較弱,考試有三篇再加writing, 好多時話睇唔切導致做唔得好,失好多分,平時有俾吓呢方面練習做,如何可以加強呢方面呢???
   13    0    0    0

回覆樓主:

我小朋友有睇書嘅, 當然比例上佢睇中文多d, 佢鍾意睇中文書多d, 電視廢咗, 所以上mytv 揀佢自己有興趣的英文卡通
我囡要讀同記嘅, 例如:grammer, 佢又完全無問題

KEKELAMLAM 發表於 17-6-22 16:47
我小朋友有睇書嘅, 當然比例上佢睇中文多d, 佢鍾意睇中文書多d, 電視廢咗, 所以上mytv 揀佢自己有興趣的英 ...

阿女小學時相反,不會記 grammar 句式等等,但小一小二已一目十行,一小時可看過百頁故事書。

gskw    發表於 17-6-23 23:59
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

真係各有各長處...

我都冇特別記 Grammar 同句式,見得多就自自然然吸收。
呢個暑假就好好利用一下,睇多 d 書~

回覆樓主:

我阿仔而家K3, 佢睇書会讀出聲,變咗睇得比較慢,這會否影響他將來comprehension?

KEKELAMLAM 發表於 17-6-21 23:14
我囡升p.4, 佢comprehension 比較弱,考試有三篇再加writing, 好多時話睇唔切導致做唔得好,失好多分,平時 ...

方間有一補習專針對comprehension, 有一套程式測試, 感覺幾好,我小朋友7月都試讀

話明閱讀理解, 一定要多閱讀, 理解能力睇個人.

我小朋友從來唔會讀出聲, 真係睇得好快, 我同佢一齊睇一本新書, 佢快過我好多.

如果做到唔識既字, 靠上文下理估出意思就最好.

醒目開學勳章

都係睇多啲書啦,我仔齋睇英文書無做額外exercise,今次英文閱讀理解考試滿分(唔知點解連中文閱讀理解亦可以接近滿分),仲每次考試測驗都淨返好多時間。

simonlawht2    發表於 17-6-27 14:14

多睇英文書, 再加做些英文Comprehension, 一般大書局都有英文comprehension的練習賣的, 最初慢慢做, 之後限她時間, 睇睇限時內是否完成練習, 看看有否幫助

trevorng 發表於 17-6-22 20:17
我阿仔而家K3, 佢睇書会讀出聲,變咗睇得比較慢,這會否影響他將來comprehension?
...
慢慢就會讀得快

bobbob 發表於 17-6-23 11:15
都係睇多啲書啦,我仔齋睇英文書無做額外exercise,今次英文閱讀理解考試滿分(唔知點解連中文閱讀理解亦可 ...

非常同意!好叻仔!

shadeslayer 發表於 17-6-22 16:51
阿女小學時相反,不會記 grammar 句式等等,但小一小二已一目十行,一小時可看過百頁故事書。
...
小朋友曾經學過speed reading 嗎?

simonlawht2 發表於 17-6-26 12:04
小朋友曾經學過speed reading 嗎?

無喎。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-26 12:57
無喎。
你小女一定是gifted student! 我有教小朋友speed reading 才能到達一目十行的能力。

simonlawht2 發表於 17-6-26 13:26
你小女一定是gifted student! 我有教小朋友speed reading 才能到達一目十行的能力。 ...

非也,佢K3/P1睇得多書。

kcfai2000 發表於 17-6-23 03:41
方間有一補習專針對comprehension, 有一套程式測試, 感覺幾好,我小朋友7月都試讀
...

我都想比阿仔試下,可否分享資料?謝謝

shadeslayer 發表於 17-6-26 15:02
非也,佢K3/P1睇得多書。

會否係跳著睇?

我細路睇都好快,唔係好信。叫佢睇字佢話睇左,唔知真定假。
‹ 上一主題|下一主題