用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學前準備
go

小一開學前準備 [複製鏈接]

放完榜,塵埃落定,但仲未敢放鬆哂,而家最怕佢小一唔習慣返全日,尤其係去廁所同食飯,幼稚園一直有老師同嬸嬸照顧,一下子要獨立,請問有冇過來人可以分享點樣幫仔女小適應小一生活?

12    0    0    0

暫時無此問題,一直自己食飯,廁所k2⃣️已叫她去完大自己抹,你襯距現正還有二三個月,叫距自己抹,抹完再你補抹,女仔我諗俾定啲坐廁紙距,大家努力啦,來緊九月我小朋友也是P1

我囡幼稚園去廁所自己抹
來緊升p1我諗住比細細支消毒噴霧佢帶
去廁所噴廁板都方便

提佢帶紙巾同手巾仔
帶水樽唔好亂買飲品(百達通唔好有錢)
帶定餅小息食(有時帶多少少健康零食請埋同學仔食)
食飯要識著圍裙
小息記得要去廁所,唔好上堂先黎急尿
萬一急到忍無可忍,記得舉手有禮貌同老師講想去廁所(試過有朋友個仔唔敢問老師瀨咗,冇哂自信)
開學前一要train定小朋友便便完識自己抹乾淨(帶定包濕廁紙抹屁股,尤其係肚痾時候,唔係條褲好易有c漬)
提佢留意廁所板乾唔乾淨,唔好一下即坐落去(以前參觀過某間小學,上手沖完廁啲廁所水彈到上廁板)
諗到再覆

shirley2014 發表於 17-6-16 14:48
暫時無此問題,一直自己食飯,廁所k2⃣️已叫她去完大自己抹,你襯距現正還有二三個月,叫距自己抹,抹完再 ...
坐廁紙?墊廁板用個種?另外,有冇須要教佢用完乾廁紙後用濕廁紙再抹,始終怕抹唔乾淨呀!

apple~y 發表於 17-6-16 15:03
我囡幼稚園去廁所自己抹
來緊升p1我諗住比細細支消毒噴霧佢帶
去廁所噴廁板都方便 ...
有想過比殺菌消毒啫哩佢抹廁板,但抹完隻手仔咪污糟囉。

hunghung11 發表於 17-6-16 16:27
提佢帶紙巾同手巾仔
帶定餅小息食(有時帶多少少健康零食請埋同學仔食) ...
頭暈中!原來咁多細節要留意,希望記得晒!

Carrot媽 發表於 17-6-16 17:05
有想過比殺菌消毒啫哩佢抹廁板,但抹完隻手仔咪污糟囉。

放多兩包紙巾,係屋企試多幾次,呢樣一定唔懶得

如果小朋友係係帶飯, 在家先訓練佢地開飯壺.

Carrot媽 發表於 17-6-16 17:03
坐廁紙?墊廁板用個種?另外,有冇須要教佢用完乾廁紙後用濕廁紙再抹,始終怕抹唔乾淨呀!
...
無呀!不過買支消毒藥水俾佢帶定都好,如果學校有樽廁最好

記得記得要訓練小朋友獨立如廁同食飯能力!
廁所未必乾淨(就算校工勤清潔,其他小朋友可能會整到),帶定兩包紙巾,手帕。就算廁板乾淨,都要鋪張紙巾。初初一定係抹得唔夠乾淨,慢慢訓練就得。
同樓上一樣,要學識小休去廁所,上堂要去一定要舉手問老師。而且記得去到廁格要關門!我真係見過有小朋友唔關門,嚇親!
零食可有可無,不過避免小朋友亂買野食,都係帶好。零食可以帶橙、藍莓、草莓,帶支益力多、豆奶都好。
食飯未必需要圍裙(可能會畀其他小朋友笑),最好依家開始訓練「一盒飯」同埋點樣避免整污糟衫褲。如果帶飯,就訓練定開飯壺。
學校可能畀香蕉做飯後果,可以依家畀佢試下搣蕉皮(認真,以前做午膳大使,真係有小朋友唔識)
不過唔係咁擔心,小朋友好快學到,從錯中學習。

shirley2014 發表於 17-6-16 19:29

我覺得蹲廁比座廁乾淨多了

cherrieshum 發表於 17-6-16 20:27
我覺得蹲廁比座廁乾淨多了

可能少見啦,我個女見到蹲廁好開心呀,係乾淨啲,但又驚佢叉錯腳,又驚佢整污糟條裙,女孩子去廁所真係多啲嘢擔心

Carrot媽 發表於 17-6-16 14:07
放完榜,塵埃落定,但仲未敢放鬆哂,而家最怕佢小一唔習慣返全日,尤其係去廁所同食飯,幼稚園一直有老師同 ...

最緊要學識自己起床,自己做功課,自己去沖涼,夠鐘自動自覺去瞓覺。

hunghung11 發表於 17-6-16 16:27
提佢帶紙巾同手巾仔
帶定餅小息食(有時帶多少少健康零食請埋同學仔食) ...
食飯唔使著圍裙喇

birdbird 發表於 17-6-16 19:04
如果小朋友係係帶飯, 在家先訓練佢地開飯壺.
午餐經學校訂飯盒,外買飯盒佢處理到。

shirley2014 發表於 17-6-16 19:29
學校係坐廁呀

1998Ruby1998 發表於 17-6-16 19:49
記得記得要訓練小朋友獨立如廁同食飯能力!
廁所未必乾淨(就算校工勤清潔,其他小朋友可能會整到),帶定 ...
多謝你寫得咁詳細
要係適應班前訓練好先得!

‹ 上一主題|下一主題