用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊科最吃香?
樓主: 天長地久
go

邊科最吃香? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-6-16 15:24
國內科技公司人工高,但係唔容易入。以華為為例,A級工程師成三萬幾人仔,仲有花紅、福利等(國內花紅、福 ...

Wow, 其實以今天的眼光去選吃香的學科有D危險,AI 發展速度可能比大部分大想像快,昨天南早有文章估計 radiologist 未來可能只有5年快樂時光,工作之後被AI取代,其實律師和会計師部分工作亦会由AI處理

poonseelai 發表於 17-6-16 16:40

Wow, 其實以今天的眼光去選吃香的學科有D危險,AI 發展 ...
如果話 radiologist 會喺5年內被AI取代,其實似係國內作家寫既文章:語不驚人誓不休。

poonseelai 發表於 17-6-16 16:40

Wow, 其實以今天的眼光去選吃香的學科有D危險,AI 發展 ...
我讀書年代(廿幾年前),已經話 parallel computing 同  concurrent programming 會令 AI 步入實用階段。 但係廿多年之後既今日,連當時流行用係 AI 既電腦語言 occam 已經無人再用,學術研究既方向已經改咗幾次,AI 仍然停留係象牙塔裡面。

ANChan59 發表於 17-6-16 15:55
Yes.

Only for handful of high tech companies.
Yes, you are right

lm251099 發表於 17-6-16 07:24
請問對,環球商業睇法呢,LLB 是否真係如大部分人所講,出路差,無人脈就算讀完PCLL 都係死路一條。謝
...

.......

ANChan59 發表於 17-6-16 13:20
近年香港就業市場麻麻,筍工少咗好多,有都留俾袓國官二代,富二代。

香港家長最叻嘈世襲,去到這個問題 ...
........

......

回覆樓主

JnJ 跟 Google 合作研發及製造手術機械人,透過AI 讓機械人之間相互學習,改善手術技術及提升外科醫生的手術水平。應該不久就可以見到成效!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

samsam123321 發表於 17-6-17 11:59
剛知有個朋友女讀環球一畢業就入左美資大行做私人財富管理。其實唔一定醫律先有錢途。 ...

What's her family background?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

samsam123321 發表於 17-6-17 11:59
剛知有個朋友女讀環球一畢業就入左美資大行做私人財富管理。其實唔一定醫律先有錢途。 ...

I have a friend, his family foundation uses two high profile IBanks to do the investment.

His son will work for any one of them is not surprise to me even he can't got a place in Big 3 in HK.

ANChan59 發表於 17-6-17 12:43
What's her family background?
........

王家爸爸    發表於 17-6-18 23:13
2jkidsfather    發表於 17-6-18 09:53

王家爸爸 發表於 17-6-16 09:04
「識人好過識字」其實其實只係上世紀中既現象,以前世界簡單啲,嘜都容易上手。
現時需要嘅係「識 ...

十分認同!這世代只識人唔識字行唔通㗎喇。
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

1998Ruby1998 發表於 17-6-16 11:30
衰 d 講句,人唔醒,邊科都唔吃香。香港依家多左好多高分低能學生,我身邊都有唔少。

不過係上面 4 樣,我 ...

醫生,律師,會計師,環球商業策略司......都可能不敵一個髮型師!
暫時想像唔到AI咗嘅Kim ROBINSON幫我剪髮!

唔係講笑,禮儀師都可以好吃香(無錯,係吃香)!
完全唔應該覺得奇怪,一定有人唔介意'嗰一日'搵個機械人去唸經,破地獄

目前最火紅嘅話題就係一定要講呢兩個英文字母,就係A同埋I (即係AI)
最有趣嘅地方就係,AI模倣人而人又好似AI咁似返一個人,成件事係好偉大!

當然,AI應該唔會最終只係講機械人,
(講講吓講到呢到,自己都變咗做SIRI......)

回覆樓主:

練精學懶,朋友請咗過大學畢業生不是三大的,每日番工遲到15分鐘,才公司做早餐,工作量不多,放工前不看Emil,出街唔帶公司電話。。95時間和五天工作,有二萬。。朋友俾咗warning 佢。。

王家爸爸    發表於 17-7-10 09:11

brother4 發表於 17-6-25 12:47
練精學懶,朋友請咗過大學畢業生不是三大的,每日番工遲到15分鐘,才公司做早餐,工作量不多,放工前不看Em ...

Take how long to issue the warning letter?

brother4 發表於 17-6-25 12:47
練精學懶,朋友請咗過大學畢業生不是三大的,每日番工遲到15分鐘,才公司做早餐,工作量不多,放工前不看Em ...

三唔三大唔太慣係 只係個人問題

王家爸爸 發表於 17-6-16 09:04
「識人好過識字」其實其實只係上世紀中既現象,以前世界簡單啲,嘜都容易上手。
現時需要嘅係「識 ...
所以上世紀出了一個潘熙大律師.睇吓現在二十年後.有冇第二個潘熙.

回歸二十年.港人大學學位相對多了.但點解現在大學生起薪點對比二十年前還要低呢?

amy997 發表於 17-7-9 23:49
所以上世紀出了一個潘熙大律師.睇吓現在二十年後.有冇第二個潘熙.
應該會更多,只係唔會局限於傳統行業。

amy997 發表於 17-7-9 23:56
回歸二十年.港人大學學位相對多了.但點解現在大學生起薪點對比二十年前還要低呢? ...
問題既根源係教育制度問題,同其他關係不大。回歸二十年,香港既大學多咗,但係人口質量無變。所以大學被迫高中化,以前讀唔掂既現在都可能入到,畢業生質量下降。
‹ 上一主題|下一主題