用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊科最吃香?
go

邊科最吃香? [複製鏈接]

醫科,法律,會計,環球商業
你會点揀?

YDLFATHER    發表於 17-6-20 21:18
   5    0    0    0

天長地久 發表於 17-6-15 22:27
你會点揀?
咁多科裡面,會計係最差。因為專業壟斷既原因,加上呢種專業壟斷既局面中短期內一定可以維持,所以醫科應該係最好。

出來工作.識人好過識字

天長地久 發表於 17-6-15 22:27
你會点揀?

如果科科都夠分入,相信是叻仔叻女,咁不如就跟興趣選。

王家爸爸 發表於 17-6-15 23:23
咁多科裡面,會計係最差。因為專業壟斷既原因,加上呢種專業壟斷既局面中短期內一定可以維持,所以醫科應該 ...

請問對,環球商業睇法呢,LLB 是否真係如大部分人所講,出路差,無人脈就算讀完PCLL 都係死路一條。謝

除非英文同褒冬瓜都叻,而且反應快、讀書成績好,畢業之後入到跨國大公司,否則讀環球商業唔係想像中咁好。

lm251099 發表於 17-6-16 07:24
請問對,環球商業睇法呢,LLB 是否真係如大部分人所講,出路差,無人脈就算讀完PCLL 都係死路一條。謝
...
讀LLB+PCLL,如果英文夠好,學科成績又好,即使無人脈,出路都唔差。始終大行都需要既係做得野既叻人、勁人。

回覆樓主:

医科做政府辛苦,自己開店租金貴,律師同上一樣,會計有排考牌,邊做邊考,環球朋友出來做文員。。。

amy997 發表於 17-6-16 01:09
出來工作.識人好過識字
「識人好過識字」其實其實只係上世紀中既現象,以前世界簡單啲,嘜都容易上手。
現時需要嘅係「識字又識人」,所以首先要「識字」。

brother4 發表於 17-6-16 08:56
医科做政府辛苦,自己開店租金貴,律師同上一樣,會計有排考牌,邊做邊考,環球朋友出來做文員。。。
...
喺香港讀環球商業差極都唔需要做既文員嘅,始終香港只有三大先有環球商業讀,呢科又係三大中入學要求最高之一。

brother4 發表於 17-6-16 08:56
...

咁即係吾好讀書,早點出來做野,起碼有多幾年工作經驗?

天長地久    發表於 17-6-16 10:10

回覆樓主:

吹水最合(好似離題)。。當年補習天王蕭X是文學系畢業 ,天后梁Xx是翻譯系畢業,以上兩位每人年薪估二千萬一年,平均每人每月一百萬元以上。。。估很吃香,哈哈

王家爸爸    發表於 17-6-16 15:08

政府出了一個 healthcare manpower review 大家可以睇吓。

http://www.hpdo.gov.hk/doc/e_sr_final_report.pdf

YmOra    發表於 17-6-16 11:10

衰 d 講句,人唔醒,邊科都唔吃香。香港依家多左好多高分低能學生,我身邊都有唔少。

不過係上面 4 樣,我會覺得醫科已經係最好,因為政府醫院缺人,永遠都唔會冇工做,但係人手咁短缺,工時長,精神上辛苦,你會唔會開心?之前都聽過醫生護士大肚都要繼續值班,結果疲勞得滯,暈左。

法律系同會計系都要邊做邊考牌,初時人工低,尤其會計,3 月果陣日日加班趕出表。不過我老師就話佢 20 年前係會計師樓做「𡃁」係好開心,阿頭好照顧班細,請食 tea 又一齊食飯,唔知 20 年後係咪都係咁。

環球商業就...好睇你好唔好彩。有 d 人畢業就即刻人中龍鳳,有 d 就涯騾仔。

王家爸爸 發表於 17-6-16 08:45
除非英文同褒冬瓜都叻,而且反應快、讀書成績好,畢業之後入到跨國大公司,否則讀環球商業唔係想像中咁好。 ...

識人好過識字,現在更甚!看你的姓名拼音,已經分 band 。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1998Ruby1998 發表於 17-6-16 11:30
衰 d 講句,人唔醒,邊科都唔吃香。香港依家多左好多高分低能學生,我身邊都有唔少。

不過係上面 4 樣,我 ...

近年香港就業市場麻麻,筍工少咗好多,有都留俾袓國官二代,富二代。

香港家長最叻嘈世襲,去到這個問題,在EK及傳媒,我好少聽人提及!

死嘞,得罪人添!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1998Ruby1998 發表於 17-6-16 11:30

不過係上面 4 樣,我 ...

其實会計系畢業二三年考畢專業試都唔少,這行係幸苦,四大審計起薪點今年好似有14000, 唔算高,捱到四五年就唔錯。前排有報導國內科技公司人工已高過金融,畢業生最想入科技公司,前途可能這類公司会仲好D

ANChan59 發表於 17-6-16 13:20
近年香港就業市場麻麻,筍工少咗好多,有都留俾袓國官二代,富二代。

香港家長最叻嘈世襲,去到這個問題 ...
其實好睇界別,金融投資界呢啲現象特別明顯。

poonseelai 發表於 17-6-16 13:40
其實会計系畢業二三年考畢專業試都唔少,這行係幸苦,四大審計起薪點今年好似有14000, 唔算高,捱到四五年 ...
國內科技公司人工高,但係唔容易入。以華為為例,A級工程師成三萬幾人仔,仲有花紅、福利等(國內花紅、福利等既fringe benefits比香港多好多),加埋其實薪金比香港高,去到主管級22A級,更係香港無得比。

王家爸爸 發表於 17-6-16 15:24
國內科技公司人工高,但係唔容易入。以華為為例,A級工程師成三萬幾人仔,仲有花紅、福利等(國內花紅、福 ...

Yes.

Only for handful of high tech companies.
‹ 上一主題|下一主題