用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 请教:不会讲广东话的小朋友上官小会不会跟不上课程? ...
樓主: Trista_dream
go

请教:不会讲广东话的小朋友上官小会不会跟不上课程?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-6-7 12:38
媽媽一定要跟小朋友正面面對, 轉任何新環境都有適應的問題, 但是可以一家團聚是最重大的因素。以後遇到什麼 ...

多谢你好有心的回复,受益良多。

回覆樓主

小朋友好快適應,媽咪要花多啲時間。我囡囡幼稚園有兩個印度小朋友,一個女仔,屋企父母好開放,讀經(三字經果啲)、上普通話堂、寫中文全部照跟。個女仔粵語普通話都好好,寫字完全無問題,同我囡囡玩經常用粵語交談,佢媽咪就笑,自己也學一點。另一個男仔就唔同,家長同學校講,英文好重要,我仔學好英文就得,個男仔遇到寫中文字就好愁,話好難,自己寫唔到。所以,屋企一個開放的態度好重要。

kwclau 發表於 17-6-7 13:25
最好加入學校的媽媽whatsapp group, 預先約未來同學出來玩, 以免因語言背景不同, 而交不到朋友, 獨自一人過 ...

多谢建议!

簽名被屏蔽

Trista_dream 發表於 17-6-7 15:52
多谢建议!
家長群組內記得用繁體字!漢語拼音可以輸入繁體字的。學校五湖四海, 什麼人都有。反正, 我們主動融入本地生活, 了解本地文化, 就一定錯不了。我們的普通話那麼爛, 但到國內工作, 還是要說普通話的, 對吧。

little_yolky 發表於 17-6-7 16:47
家長群組內記得用繁體字!漢語拼音可以輸入繁體字的。學校五湖四海, 什麼人都有。反正, 我們主動融入本地生 ...

你講的岩

Hoining 發表於 17-6-7 16:13
還有3個月時間,早點帶小朋友來港適應生活,接觸多些港人小朋友,多去公園玩或圖書館借繁體字書會有幫助。 ...

多謝妳!

babyhelen87 發表於 17-6-7 15:51
小朋友好快適應,媽咪要花多啲時間。我囡囡幼稚園有兩個印度小朋友,一個女仔,屋企父母好開放,讀經(三字 ...

多謝分享,信心倍增!

little_yolky 發表於 17-6-7 16:47
家長群組內記得用繁體字!漢語拼音可以輸入繁體字的。學校五湖四海, 什麼人都有。反正, 我們主動融入本地生 ...
其实我建議楼主睇多d EK上既post, 例如:就快到考試……想喊/功課做到幾点……/温默書想死……瞭解下係hk讀書实况,有个心理準備。尤是軒小唔係野少吖~話时話,唔識听广東話默書好蝕底……

Yanamami 發表於 17-6-7 17:15
其实我建議楼主睇多d EK上既post, 例如:就快到考試……想喊/功課做到幾点……/温默書想死……瞭解下係hk讀 ...
IloveJJ去咗邊, 叫佢俾D意見啦。

Yanamami 發表於 17-6-7 17:15
其实我建議楼主睇多d EK上既post, 例如:就快到考試……想喊/功課做到幾点……/温默書想死……瞭解下係hk讀 ...

講真,我見到這些繁體字,大熱天心就涼了一大半

Trista_dream 發表於 17-6-7 17:29

习慣啫~我都有半繁简呢个“坏”习慣。早d俾仔睇多d广東話卡通片啦!我地d細路咪又係睇煲冬瓜卡通学国語?茶实我唔明点解係广州讀書都学唔到广州話……我地兴隨时丽音㗎~两文三語嘛~

Yanamami 發表於 17-6-7 17:35
习慣啫~我都有半繁简呢个“坏”习慣。早d俾仔睇多d广東話卡通片啦!我地d細路咪又係睇煲冬瓜卡通 ...

因為老師都要求講普通話,但其實老師本身是會講廣東話的,我都跟老師講以後都同她講廣東話。

回覆 Trista_dream 的帖子

多看就沒有問題。我當時自學俄語,面對著完全陌生的文字系統,我用了 3 個月抄寫和發音翻譯,突然有一天就不用再翻譯發音,直接看就可以說出來。俄語尚且如此,繁簡字更加容易看得懂。可以多看粵語動畫和劇集,這個暑假就努力加油吧!

Trista_dream 發表於 17-6-7 17:29
繁體字的美,你的小朋友好快領略到。如果你有心,你也可以。
你會疑惑,為甚麼這麽好的東西,以前學不到?

----
重有廣東話...

1998Ruby1998 發表於 17-6-7 18:55
回覆 Trista_dream 的帖子

多看就沒有問題。我當時自學俄語,面對著完全陌生的文字系統,我用了 3 個月抄 ...
無錯~煲劇最有效

2jkidsfather 發表於 17-6-7 18:58
繁體字的美,你的小朋友好快領略到。如果你有心,你也可以。
你會疑惑,為甚麼這麽好的東西,以前學不到?

那太好了!

1998Ruby1998 發表於 17-6-7 13:59
回覆 shadeslayer 的帖子

如果課程肯下功夫,讀完就應該大概 4-5 年班水平啦。20 week 就係要考大學個英文 ...

四年级教材, 如何可以有效以全英語跟得上大學課程, 點可能夠?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

想當年從台灣嫁來香港,工作不用廣東話只要英文,但我也自學,我用的方法是看新聞,用听的看字幕,很快學會了,媽媽可以試試。加油

仔的小一同學,九月才來香港開學,才學廣東話,英文由ABC學起,上英文堂完全不明,要懂普通話的同學在旁翻譯,家裡請老師一個星期五天教英文,學期尾英文有七十幾分,

廣東話方面,家人無人懂廣東話,但我小一的十一月初跟學校旅行做義工,他兩個月內已經可以用有些口音的廣東話與我流利交談,三年級再見他,已經無口音,和本地小朋友一樣

另一個同學三年級從內地來,九月開學不懂廣東話,也不肯開口講,現在已經學期尾只肯講單字,不肯用廣東話講句子

所以,小朋友越小,越容易學和適應
‹ 上一主題|下一主題