用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 请教:不会讲广东话的小朋友上官小会不会跟不上课程? ...
樓主: Trista_dream
go

请教:不会讲广东话的小朋友上官小会不会跟不上课程?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-6-7 03:28
一家團聚已經可以抵消所有不利因素.

多谢回复,这也是爸爸今次非常坚持的原因,这六年一直都只是周末回广州,错过好多孩子成长的时刻。

Trista_dream 發表於 17-6-7 06:30
多谢回复,这也是爸爸今次非常坚持的原因,这六年一直都只是周末回广州,错过好多孩子成长的时刻。
...

爸爸講得岩。

一家團聚最緊要!!!

Jane1983 發表於 17-6-6 19:30
唔識樓主,唔知佢乜嘢人,乜嘢性格背景性情能力。
坦白講,係香港的國内小朋友,亦唔係個個被熏陶得好好… ...

你見到果D 已係優化左既版本。

在國內工作過,知道可以係咩嘢程度。

Jane1983    發表於 17-6-7 07:51

1998Ruby1998 發表於 17-6-6 21:26
我英國留學,宿舍有兩個英文一句也不懂的內地人來讀 Master(真的差得連小一都不如),短短 2 個月他們就已 ...

大學收生不是要最少 IELTS 6.0?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-7 07:46
可以請槍

little_yolky    發表於 17-6-7 12:30

Yanamami 發表於 17-6-7 08:09
可以請槍

盲的也知有問題, 大學知唔知?

sorry 差開左
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

會考年代,個個香港小朋友也是從幼稚園開始讀ABC ,有人英文都唔合格。
但識人,當年在國內中一才開始讀ABC ,中四到香港,讀英中理科班,所有科目除中文外,全英文,會考都可以一次過有full cert。冇任何補習,只靠睇電視和睇報紙學廣東話和繁體字。

小朋友愈細一定愈容易。

回覆 shadeslayer 的帖子

有 20 week re-sessional English Course,佢地 IELTS 好似剛剛好掂到 4.0,有其他同學好似連呢個都冇。初初佢地上堂聽唔明班鬼佬講咩,一日上果 2 個鐘,放學之後就唔會再講英文,依家已經可以有二三年級程度,當然仲係好 Chinglish(佢地每隻字直譯)啦,但係兩個月就有咁嘅成績已經好好。

要視符小朋友性格同能力,
本身我是課外活動助教,
我上年教那一班有三個新來港完全不懂廣東話小朋友,
第一個讀國際小學, 本身家庭是英語+普通話
學校沒有廣東話語景,但用了二個月時間看本地電視,
已可以自學一口流利廣東話,
第二個本身性格好勝, 用半年時間用帶口音廣東話駁我咀,
第三個性格內向, 和第二個是普通津貼學校是同學,
現在已年半, 還是很怕用廣東話和隊友溝通

Trista_dream 發表於 17-6-6 13:09
爸爸在香港工作已经8年,妈妈带住小朋友在广州,一直以来爸爸都很想小朋友过香港读书,三年前也被一家幼稚 ...
媽媽一定要跟小朋友正面面對, 轉任何新環境都有適應的問題, 但是可以一家團聚是最重大的因素。以後遇到什麼困難, 都必須先想着這一點。
現在一定要先請人學好廣東話, 看電視(我知道廣州也收得到廣東話的電視台)。兩人這幾個月一邊學, 一邊日常生活都用廣東話來溝通。
然後是要打好英語的基礎。我不了解小孩子的程度, 但是, 你可以托爸爸在書局買一些英語科小一上學期的練習, 可以了解大概的英語程度。
要建立良好的心理素質, 無論小一的成績如何, 只要能升班就好, 不要給小孩跟自己太大的壓力, 因為適應需時, 小孩子一兩年肯定就可以完全適應下來了。

只要媽媽樂觀面對, 小朋友就會過得很愉快了。以後無論在香港遇到什麼困難, 只要想着一家人可以天天在一起, 什麼都不重要了。祝一切順利。

1998Ruby1998 發表於 17-6-7 09:06

有 20 week re-sessional English Course,佢地 IELTS 好似剛剛好掂到 4.0,有其 ...

咩英國大學收IELTS 4.0的學生?  唔方便請pM我。  謝。

最好加入學校的媽媽whatsapp group, 預先約未來同學出來玩, 以免因語言背景不同, 而交不到朋友, 獨自一人過小息很慘的

紅磚大學,IELTS 4.0 就要參加 20 week 英語課程,5.0 就 15 week,6.0 就剛剛好唔洗讀。Pre-sessional English course 要 4 月開始上。班裡面多數係內地人、台灣人、阿拉伯人,日本人都有。大部份係讀 Master,小部份係 Foundation/UG。佢地話未必要 retake IELTS,課程完左去考大學出嘅英文卷合格就得,合格率 95% 以上。

little_yolky 發表於 17-6-7 12:38
媽媽一定要跟小朋友正面面對, 轉任何新環境都有適應的問題, 但是可以一家團聚是最重大的因素。以後遇到什麼 ...

最後果段,很同意!

shadeslayer 發表於 17-6-7 07:46
研究院應該不止收6.0吧, 應該要更高一些, 況且一般收本科生都要6.5吧, 除非收生不足的............。

1998Ruby1998 發表於 17-6-7 13:32

紅磚大學,IELTS 4.0 就要參加 20 week 英語課程,5.0 就 15 week,6.0 就剛剛好 ...

即讀完20 week 不用再考 IELTS?  20week course 有無考試?

第二語言小二程度如何在真正英語教學的大學學到野?

紅磚香港就知, 英國唔知。  In Scotland?

little_yolky 發表於 17-6-7 13:39
研究院應該不止收6.0吧, 應該要更高一些, 況且一般收本科生都要6.5吧, 除非收生不足的............。 ...

Graduate programme should require the same IELTS score.

我爸爸以前跟外國人打工但是不認識英文,自己買文法書、聽收音機、看電視,英文還比讀了 12 年中學的學生要好。

我自學俄語,看俄語劇和俄文書,現在總算可以基本交流。我法文也是,選修了大學 Level 2,每星期一節課,班裡人人都在中學學過,只有我沒有,幾個星期後我就追上進度,後來更超越了。

所以只要有心,肯下苦功,一家人去面對,很快就見到成果。情願暑假辛苦一點點,多請幾個老師去指導一下孩子的粵語和英語,以後就會沒有這麼辛苦。開始時不要給孩子太大壓力就行,只求他安安穩穩、開開心心去上學就好。

如果課程肯下功夫,讀完就應該大概 4-5 年班水平啦。20 week 就係要考大學個英文卷。Either course exam or IELTS,當然佢地一定選擇 course exam。至於佢地點樣「真正學英文」,我就理解唔到,睇過 d 教材,類似香港 4 年級教科書咁嘅程度。唔深,但係應該夠用。佢地好多人都係讀 Business,我兩個室友就讀金融及會計。

West Midland 大學。

shadeslayer 發表於 17-6-7 13:51
Graduate programme should require the same IELTS score.
我以為好多研究院都要收7.0。
‹ 上一主題|下一主題