用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. ...
樓主: candycsy
go

小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做.   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

謝謝分享!

我明一個問題總有正反,而且喺某d話題中,重會係冇對錯,所以我回覆時從沒覺得那位想法有問題,我只係單純分享個人意見,亦冇諗過迫任何人去跟。反對的朋友,願意咪禮貌分享下囉!有道理架,一定大把人靜靜地學習,冇道理架,咪睇左算囉!但某d人就太自以為事了,以為自己總是對的,老實講,教到個小朋友幾叻讀書又點,我最主力係重品德先(sorry 離題 左,但還是想回您來表達個人想法),唔係講唔過人,講唔到道理就話人hypocrite,睇完我真心覺得佢so si...

返正題先,其實試卷和練習對我最大分別只有英文tense問題,您買大部份練習,佢地大多一個tense一課,如這課教將來式,呢課架練習就全部係出將來式,小朋友跟本唔洗思考,近乎冇效用,所以極之少做。

而我點解想佢做下人地卷,除課後不做,其他都全做,因佢錯,即代表佢唔明、唔識、唔懂得運用,咁咪慢慢教囉!當然練習都一樣,所以我冇極力支持換卷,我只係持著有咪換下,唔洗錢又可以多份練習,又無影響別人,又無犯法,互助下,幾好吖!不過只係單純自己C9仔想法,都係果句,不喜勿插!

不好意思!借用您的回覆分享d題外話,抱歉哦!

Snafkin 發表於 17-6-5 22:43
回覆 retriever 的帖子

謝謝分享!

堅持已見的人說別人堅持已見,好可怕,不是 hypocrite 是乜?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

wan_sosin 發表於 17-6-3 16:21
我試過有家長問我攞試卷睇,話只想了解下不同學校的深淺程度,我將一次考試卷比佢,但後來發覺佢唔只參考, ...

去到呈分試,所有學校的所有考試卷都不會派番,就算初小有卷操,到呈分試咪一樣冇得操。

conniewktang 發表於 17-6-6 07:57
去到呈分試,所有學校的所有考試卷都不會派番,就算初小有卷操,到呈分試咪一樣冇得操。
...

我見有些學生去操卷班,目的是為操速度,要做卷快,只因有些學校做卷時間少,但題目多,往往好易唔夠時間,但這樣操卷好浪費時間,對學習完全無幫助。

IloveJJ 發表於 17-6-6 09:29
我哋學校就係囉!45分鐘考數學要做48題。英文作文卷,三篇閱理+作文,要50分鐘完成。唔快唔得!
...

你有無想過,為何學校要定這樣的考試制度?相信一間學校,必是有佢原因唔會求其去定。

wan_sosin 發表於 17-6-6 09:36
你有無想過,為何學校要定這樣的考試制度?相信一間學校,必是有佢原因唔會求其去定。
...

Prometheus the scene David poison Holloway with the "Black goo":

David: Why did humans create us.

Holloway: Because we can.

(大意)

shadeslayer 發表於 17-6-6 09:49
Prometheus the scene David poison Holloway with the "Black goo":

David: Why did humans created us. ...

咁都比你聯想到

回覆樓主:

小學校長做幾年便退休,一般不想在職時 家長心中跌排名或在更上一層樓都有。。。其實真正意思,學校用心良苦,小學打好基礎,入大學容易及讀什麽都好。。。

IloveJJ 發表於 17-6-6 10:25
你覺得呢?你覺得算多唔多?我諗咗幾年了!

偏向算多。
我自己個人覺得,學校定考試緊迫,是想學生讀得更熟爛,操得更熟。另外就叫做用這方法分出學生能力。準唔夠要快。
但我自己唔太認同,尤其只是小學生。點解唔比學生在考試中有思考的時間。
你想想,如果學校唔係咁樣定考試時間,你會比多少少練習你仔做咩?為咩,你都想佢快手D.

我哋學校就係囉!45分鐘考數學要做48題。英文作文卷,三篇閱理+作文,要50分鐘完成。唔快唔得!

阿仔考幾耐考幾多考咩內容我少理. 其實5,6年班咩都識晒.

我覺得, 小學數學課程簡易, 計得快而準是數學能力好的表現.

英文, 通常試前我會俾以前的測驗卷佢做, 測驗卷包括閱讀加文法. 從沒理佢作文.

shadeslayer 發表於 17-6-5 20:00
所以阿女小學錯呢D, 我未担心過。
唔係擔心, 係好火!完全同明唔明白扯唔上任何關係, 只需要記咗就識, 都可以做錯!

wan_sosin 發表於 17-6-6 09:24
我見有些學生去操卷班,目的是為操速度,要做卷快,只因有些學校做卷時間少,但題目多,往往好易唔夠時間 ...
操卷是方法其一,技巧其二,思考其三

IloveJJ 發表於 17-6-6 13:41
我諗咗好耐,我覺得係算多。

數學多,即係除了明,還要熟,方法就係多做,做到不用思考。初初我好抗拒, ...

你囝囝間小學,真係要適合這種學習方法的小朋友去讀先好。
但是否小學必須這樣做,才培養到未來DSE考得好呢,我又覺得唔一定,
我姨甥女讀普通村校,無教快教深,考試好正路嗰種小學,到現在佢入了三大。
小朋友無一定甚樣學才叫好,如果覺得間小學適合自己個小朋友,就係好事。

candycsy 發表於 17-6-2 20:26
Deleted!

支持樓主。我唔覺得交換卷有乜問題?
等於去塭工一樣,呢間aim high 咗,第二間就降返少少。做人要知道自己既位置,小朋友亦一樣,做父母既只想知道佢哋游出大海後既位置。
知道咗亦唔代表要立即操爆卷,相反可以有目標地慢慢提升。
我唔認同操卷風氣,但我認同知已知彼的道路

父母得閒不如去了解下升中機制
‹ 上一主題|下一主題