用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. ...
go

小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做.  

Deleted!

candycsy 發表於 17-6-2 20:26
小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. 請問是否知道facebook有類似渠道嗎? ...

唔同小學課程未必一樣, 亂咁做就是藥石亂投。小一己咁緊張, 幾時到中學畢業?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

唔太建議咁做,我自己同幾個小一學生溫書,間間學校都唔同範圍、題型,有 d 甚至係差一個年級,完全做唔到對方份卷,我編練習都要重新黎。最好都係做返自己學校考試測驗卷。除非你睇過成份卷,非常肯定出題目範圍同出法同你仔仔間學校極度相似,否則做呢 d 卷冇用。

只有公開考試做校外卷先有效。

ar_mak 發表於 17-6-3 00:56
我唔反對交換完然後家長自己做,去大約了解下其他學校既水平.

但真係唔好叫d細路做喇,好慘架. ...

謝謝大家回覆,其實我本身都有自己出卷比小朋友練習,只是想參考下其他學校試卷再擬定試卷比小朋友做,當然唔會全部比小朋友做啦,明白每間學校之間有差別!

IloveJJ 發表於 17-6-3 10:38
其實自己出卷俾小朋友,在我既睇法來說,都已經好盡,仲要攞其他學校既俾佢做。無可否認,小朋友會因為咁 ...

真係太over....小一而已。

回覆 IloveJJ 的帖子

係。最搞笑嘅係有個SFA嘅媽咪叫我俾仔嘅卷佢小朋友做,嘩,駛唔駛呀,我仔間只係地區 一線而已,唔知乜心態

同校嘅我都唔會問,更何況其他學校

candycsy 發表於 17-6-3 08:20
謝謝大家回覆,其實我本身都有自己出卷比小朋友練習,只是想參考下其他學校試卷再擬定試卷比小朋友做,當 ...

既然知道間間學校程度唔同, 有乜好參考?  參考完對孩子成績有益咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-3 14:22
既然知道間間學校程度唔同, 有乜好參考?  參考完對孩子成績有益咩?

每個人都有選擇權,人地做,你可以唔做,也希望你尊重人地決定,希望大家冷靜討論!

candycsy 發表於 17-6-3 14:25
每個人都有選擇權,人地做,你可以唔做,也希望你尊重人地決定,希望大家冷靜討論!
...

我的是很冷靜, 很認真的問題。

其實,大家見你小一已經咁緊張,只係想以過來人身份提提你,冇惡意的。

其實,其他小學的卷真的唔需要,除非打算去插班。

自己小學的就有D用,不過有冇成效,就要睇人。我女有晒哥哥的past paper,唔見得有用,就算出返一無一樣,都可以錯。之前做啱,考試會錯,原來之前靠估,撞中。

你出卷比去陪,敎佢點自己溫書已經好足夠。小一至小三,比機會佢自己試吓。或者佢自己得,以後唔洗你理呢!

szewh    發表於 17-6-4 01:50

山海兒女 發表於 17-6-3 15:53
其實,大家見你小一已經咁緊張,只係想以過來人身份提提你,冇惡意的。

其實,其他小學的卷真的唔需要,除 ...

謝謝意見!

回覆樓主:

我試過有家長問我攞試卷睇,話只想了解下不同學校的深淺程度,我將一次考試卷比佢,但後來發覺佢唔只參考,還會比佢小朋友做,我之後無再比佢,其實唔想累佢個小朋友,尤其初小,小朋友要學懂如何學習,操卷並無必要。

IloveJJ 發表於 17-6-3 16:17
咁我都有八卦下,睇下人哋既卷,睇咗,只係了解下「係咪真係唔同類型學校既程度有好大分別呢?」,知道之 ...

知道自己學校大概程度便可, TSA成績, 派位成績更可作參考, 唔使逐張試卷睇。 更唔使好似樓主由小一睇起。

shadeslayer 發表於 17-6-3 16:41
知道自己學校大概程度便可, TSA成績, 派位成績更可作參考, 唔使逐張試卷睇。 更唔使好似樓主由小一睇起。
...

麻煩可以分享下你點同小朋友預備考試嗎?好讓大家參考一下!

IloveJJ 發表於 17-6-3 16:17
咁我都有八卦下,睇下人哋既卷,睇咗,只係了解下「係咪真係唔同類型學校既程度有好大分別呢?」,知道之 ...
同意

candycsy 發表於 17-6-3 17:03
麻煩可以分享下你點同小朋友預備考試嗎?好讓大家參考一下!

Strictly revising what was taught and expected to know in class, eg test papers ,work sheets, notes, etc.

Referring to exam papers of other schools is just terrible use of time.

醒目開學勳章

回覆樓主:

其實都可以的,不過要搵返用相同課本的學校的卷做。
其實就算唔交換做,坊間都有好多模擬考試卷可以買黎做啦,我都有買俾我仔考試前做,另外會自己出啲俾佢做