用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 福小
樓主: YCJL
go

SFA vs 福小   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-6-2 16:17
如果樓主覺得自己小朋友掂,自己又有心有力去支持小朋友,就一定揀Sfa。

識兩個唔算熟的讀緊,兩個亞媽都 ...

早年有D仲係初小階段既家長,近年到高小階段都靜雞雞改左口啦 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

係都唔奇...

我全家都係9:30前睡覺,充足睡眠對上課好重要。
老師上課講既野,書本無,考試試過出。
教書教得快,但老師質數高,零備課,佢都ok.
讀左幾年,覺得啲老師好好。

回覆 mcl203 的帖子

初小較輕鬆,高小因呈分試相對緊張,唔出奇。

mimi222shi 發表於 17-6-2 15:07
讀成點其實主要睇小朋友本質,入得去都係諗住打好個底, 升中時更重成績.

小一時佢唔想寫CURSIVE, 小二臨開 ...

如果不是資優的學生,會讀得好辛苦嘛?

mcl203 發表於 17-6-2 17:02
早年有D仲係初小階段既家長,近年到高小階段都靜雞雞改左口啦 ~~~

所以我從來唔信果啲小一家長跳出來做護法話自己小學唔谷云云,叫其他怕谷的網友放心揀(唔係講緊SFA)

上到小四都咁happy先再講把la

自己小朋愛閱讀,中英已幫好多。

學校唔係個個資優,我無咁忙主因係零補習,慳好多時間。暫時無,可能將來有需要也未定。

另外,想請教下高人,香港有邊間小學高小唔谷?

有一次佢考試,我大病一場足足一個月,臥病在床十講唔到野,佢完全自己搞哂。那次,佢拎到學校的學業進步獎。

以上例子我唔希望再有,我有生以來未試過咁嚴重。
讀書既野,其實好睇佢做野是否認真/小心。希望佢知要盡力。

hppa    發表於 17-6-3 10:56

siden 發表於 17-6-3 01:45
所以我從來唔信果啲小一家長跳出來做護法話自己小學唔谷云云,叫其他怕谷的網友放心揀(唔係講緊SFA)

上 ...
身邊一例子入了間理念好好的直資,小一已有微言,不過呢d case 好少會跳出來講,啞子吃黃連⋯

mimi222shi 發表於 17-6-3 07:48
有一次佢考試,我大病一場足足一個月,臥病在床十講唔到野,佢完全自己搞哂。那次,佢拎到學校的學業進步獎 ...

叻仔

佢唔叻,大把人叻過佢啦!

其實,SFA係出名谷,未入已知,但香港傳統小學高小點會唔谷?
不過,佢對入某些頂尖中學的確有幫助,而且我小朋友有性格,呢度老師包容到

我小朋友數學方面資優,考試可以試過滿分,也試過因粗心大意大跌
英文非資優,暫時無咩溫,考試穩定,所以是否資優未必最重要。
中文SFA已深過好多中小,但長遠來說係為學好中文鋪路。
小三起要學外語十科學。

對學業成績沒要求,實在不要選SFA
同學校理念不符會好辛苦!

hppa    發表於 17-6-3 10:56

回覆樓主:

我屋企有人讀福小,自己囝囝都比較過呢2間,最後揀SFA, 學校雖然深,但唔hea教,老師教足課程,學生個個都明,最好就係教深考深。學校亦有pull-out programme,  囝囝有幸被選英文寫作班,其他學校一定唔多有呢類支援。覺得自己選對學校,課程的確非常好,打底不容置疑。小一英文有小三程度,中英數都教高半至一級,IT教打九方,學校亦十分多活動,不是死讀書。

mimi222shi 發表於 17-6-3 09:35
佢唔叻,大把人叻過佢啦!

其實,SFA係出名谷,未入已知,但香港傳統小學高小點會唔谷?

我是SFA舊生,是N年前。好多謝母校的教育和天主教的氣氛,對將來中學和大學的學習是十分大幫助,真是過來人先知。你話辛苦唔辛苦,真是個個學生不同。

好多謝大家嘅分享!令我又了解多咗SFA(emoji)

mimi222shi 發表於 17-6-3 07:34
自己小朋愛閱讀,中英已幫好多。

學校唔係個個資優,我無咁忙主因係零補習,慳好多時間。暫時無,可能將來 ...

我唔係高人,但都知仲有唔谷既小學既,可能唔太多咁啫, 高小一定谷,並非一定係硬道理 ~

mcl203 發表於 17-6-3 10:38
我唔係高人,但都知仲有唔谷既小學既,可能唔太多咁啫, 高小一定谷,並非一定係硬道理 ~
...
認間學校谷又比你講、唔認谷又比你講, 總之就你講晒!

CMFun 發表於 17-6-3 10:53

睇清楚我講既係乜東東未??

CMFun 發表於 17-6-3 10:53
既然都係谷,咁當然選間業績好(如果有得揀),但又會有人話揀校唔應求分數

mcl203 發表於 17-6-3 10:38
...

Yes

YCJL 發表於 17-6-2 01:32
SFA vs 福小,一間學術勁,但很谷!另一間後起,有中學backup,但學術無咁勁,求教點㨂?
...

不過,有一樣好肯定是SFA升中學生,初中可以讀得好Hea, 因為部份課程已學過,特別係科學,所以,無可否認SFA對升英中涵接係做得好好。SFA做卷時間好緊,佢地唔只要求你識,仲要求你做得纯熟和快。否則很難完成份卷。其實点解d家長滿意此小學,我認為主要是升中涵接做得好,可以減少學生出外補習的情況。
‹ 上一主題|下一主題