用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 福小
go

SFA vs 福小   [複製鏈接]

SFA vs 福小,一間學術勁,但很谷!另一間後起,有中學backup,但學術無咁勁,求教點㨂?

www    發表於 17-6-3 23:29
   7    0    0    1

回覆樓主

如果覺得仔囡有能力讀得更好,揀SFA!
但保險而無咁辛苦就揀福小,起碼6 年後唔洗再玩過

hppa    發表於 17-6-2 11:26

呢個問題好簡單, 我也思考過/比較唔同學校, 睇下是否滿意間中學便可解決.

我覺得完全無vs性,與其讀一間中學麻麻既龍校,倒不如6年後博多次!加上sfa好值得博,我相信6年後你讀sfa考福中不難吧?

www    發表於 17-6-3 23:29
hppa    發表於 17-6-2 11:26

回覆樓主

視乎你是否進取型家長。

有時間陪讀,有信心小朋友能更上一層樓,願意一起拼6年->SFA

安全為上,不一定要上神校中學,唔想又煩升中,想壓力小點(比較少測驗默書)->福小

請記住,升小學學位有幾緊張,升中一樣有幾緊張。

SFA都要係級幾名內先有競爭力(好似100,有錯請指正),身邊有小朋友福小轉去SFA,但升中考唔返福中亦有。但無可否認,如果福小要跳出考高一線,家長一定要多下功夫。

hppa    發表於 17-6-2 11:27

tobebee 發表於 17-6-2 09:05
我覺得完全無vs性,與其讀一間中學麻麻既龍校,倒不如6年後博多次!加上sfa好值得博,我相信6年後你讀sfa考 ...
福中雖然唔算係好top嘅中學, 但亦不至於 "麻麻" 呀?! 當然, 你喺SFA讀得好的話, 升中可以去比福中更好的中學. 但相信呢班學生嘅付出, 亦要比福小升福中嘅嗰班學生多好多囉!

faikam    發表於 17-6-5 18:04

Bstar 發表於 17-6-2 06:27
如果覺得仔囡有能力讀得更好,揀SFA!
但保險而無咁辛苦就揀福小,起碼6 年後唔洗再玩過
...

暫時覺得佢可以,但將來唔知⋯所以擔心⋯

mimi222shi 發表於 17-6-2 08:00
呢個問題好簡單, 我也思考過/比較唔同學校, 睇下是否滿意間中學便可解決.

福中是否B1C / B2A?還可以,只怕比較左派

pw2011 發表於 17-6-2 10:44
視乎你是否進取型家長。

有時間陪讀,有信心小朋友能更上一層樓,願意一起拼6年->SFA

如福小去藍田聖保祿或聖潔靈都要好努力?

回覆樓主

首先,小學一點也不左派,都係了解下國旗,種族等。新校長辦了很多改革,亦有很多課外活動。

只不過因為課程設計非為出外考中學而設,所以和其他無中學嘅小學唔同,如常識科唔學時事,係學生物物理化學地理常識,如果考外出考中學,面試會好不利。

www    發表於 17-6-3 23:30

我也想听听现在SFA的家长,特别是一年级家长,分享一下。听闻SFA的程度深到吓死人...

YCJL 發表於 17-6-2 11:20
福中是否B1C / B2A?還可以,只怕比較左派
既有此擔心, 當初點解又會報福小呢? 其實你有冇真正了解過間學校? 左唔左唔好淨係睇個名. 正如叫"亞強"嘅都可以係潺仔一名.

ok3 發表於 17-6-2 12:17
既有此擔心, 當初點解又會報福小呢? 其實你有冇真正了解過間學校? 左唔左唔好淨係睇個名. 正如叫"亞強"嘅都 ...

Agree

福小唔左喎。

回覆 DD仔 的帖子

SFA就好似木人巷一樣,做家長要投放很多時間去幫小朋友應付默書(每年12次),MATH Quiz(每年6次) ,考試(每年3次),測驗(每年3次),BOOK REPORT(不定),假期功課(疲多),課程十分緊湊,課外活動,Group project learning, New paper cutting .....對於working mum 會好疲累,成日感到冇時停咁,你接受到就得,我覺得小朋友好快適應,但父母涯6年, 不容易囉!小一仲要開始學寫英文潦草

DD仔    發表於 17-6-2 16:41

回覆 kwan_kwan3 的帖子

似乎間間名牌小學都有本難諗的經。

I vote for SFA, good foundation is important.
考得入相信是有能力的小孩

讀成點其實主要睇小朋友本質,入得去都係諗住打好個底, 升中時更重成績.

小一時佢唔想寫CURSIVE, 小二臨開學一星期叫佢練, 開學已OK哂.

小一英文3種TENSES, 之前從未教過, 學校好快咁教完佢明白, 相信因為睇英文書多, 英文野佢暫時未背過(非語文資優)

3測3考, 第一年已適應(上小一時係零適應)
家長會覺得好忙, 但暫時佢又無講過一句辛苦

默書中文練幾次, 如背默都幾長(但學背書對上中學有幫助);英默望一次+拆音

英數QUIZ, 佢無專登溫.

功課量, 相比津校已輕鬆得多.

中文加深左應該係最難應付, 但科主任都話左, 係為入BAND 1A中學+入精英班舖路.

考測題目係出得深入, 範圍廣. 但如果唔係咁,點解會有BAND 1A中學喜歡收呢??
學術強係學校賣點.

暫時零補習, 每晚9:30前一定睡覺

讀成點主要睇個小朋友,不過, 讀書好難不勞而獲, 睇下家長想要咩.

DD仔    發表於 17-6-2 16:43
IYY    發表於 17-6-2 16:20

如果樓主覺得自己小朋友掂,自己又有心有力去支持小朋友,就一定揀Sfa。

識兩個唔算熟的讀緊,兩個亞媽都係精神緊張型,和以前EK內講Sfa輕鬆,係兩個世界。

ok3 發表於 17-6-2 12:17
既有此擔心, 當初點解又會報福小呢? 其實你有冇真正了解過間學校? 左唔左唔好淨係睇個名. 正如叫"亞強"嘅都 ...

我知福小咗左,講緊福中啫

如果要"死讀書"即死記爛背的, 相信讀邊間都會好辛苦.

我諗小朋友愛閱讀已幫好多(好多同學都係書迷)

叻既小朋友都係全能型, 個個都有唔止一種課外活動.

成績無人能保證, 不過, 佢堅持唔走, 同埋跟得到咪開開心心繼續返學
‹ 上一主題|下一主題