用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中大日子 [報喜分享區]
樓主: JJXKT
go

升中大日子 [報喜分享區]   [複製鏈接]

55104035 發表於 17-7-17 09:06
可否影一下文言文字典是怎樣, 謝謝
未買, 書名係香港中學生文言字典, 三聯書店出版, $98

YmOra 發表於 17-7-16 07:48
書包(小學書包大小朋友)、文具(原子筆書寫最多,尤其籃筆,最經常更換呢!)、女孩子用品(唉!男孩子好似無咁多 ...

我買校服差唔多$1800, 但冬天校服裙同恤衫未買

夏天校裙我買3條, 但比人問我買咁多做乜? 中學星期一至五都要著校裙喎, 反而PE衫多數帶返學先換, 都唔算多啦

蘇樂B 發表於 17-7-17 11:27
真係要三套? 兩套又真係好趕住洗同熨...

oiyau2005 發表於 17-7-16 02:18
我完全係咁計,同樣呀女學校訂飯,只比零用$20一日。

樓上有JM話好多,咁如果唔比零用,就$200一個星期囉 ...

其實100蚊/week唔算多, 叫做適中啦, 佢每月多左幾百蚊零用, 好多野自已負責返, 例如間中買下文具, 唔駛一定要家長係度先買嘛, 又可以學下儲蓄

lojo11 發表於 17-7-17 11:30
真係要三套? 兩套又真係好趕住洗同熨...

我屋企無乾衣機, 你知香港天氣啦, 春夏唔係潮濕就係勁落雨, 有時真係呢頭洗完果頭比雨淋濕, 我女小學都有4條夏天校裙o架, 冬天2套裙可以接受, 但恤衫我都係會買3件

蘇樂B 發表於 17-7-17 11:35
我屋企無乾衣機, 你知香港天氣啦, 春夏唔係潮濕就係勁落雨, 有時真係呢頭洗完果頭比雨淋濕, 我女小學都有 ...
咁又係... 睇黎都要買三套了...

lojo11 發表於 17-7-17 11:55
咁又係... 睇黎都要買三套了...

使用率咁高日日著先係百幾蚊條, 一條平均都著幾十次, 去街衫都唔止咁既價但可能著得果十幾次, 其實真係幾抵著

真係太多, 學校建議買2條, 同埋依家有得買埋底裙咁好.

oiyau2005 發表於 17-7-17 12:22
真係太多, 學校建議買2條, 同埋依家有得買埋底裙咁好.

阿女太論盡了, 好易整污糟條裙, 多一條當spare好d

蘇樂B 發表於 17-7-17 12:53
阿女太論盡了, 好易整污糟條裙, 多一條當spare好d

我都會買2條,1正常碼1加大1碼

問你嗰個一定係鋪頭阿姐啦!佢哋都幾好人,係好少著嘅佢哋都會俾意見你不用買呢!係呀!其實兩條都OK架!因為我們的體育堂係直接著住件運動服返學的呢!這點與其他學校係有唔同的,我倒十分之喜歡呢!

YmOra 發表於 17-7-17 13:27
問你嗰個一定係鋪頭阿姐啦!佢哋都幾好人,係好少著嘅佢哋都會俾意見你不用買呢!係呀!其實兩條都OK架!因為我 ...

原來我地學校可以著運動服直接返學o架? 呢點真係唔知, 係咪冬/夏都可以?? 下次就會醒d了, haha

蘇樂B 發表於 17-7-17 13:39
原來我地學校可以著運動服直接返學o架? 呢點真係唔知, 係咪冬/夏都可以?? 下次就會醒d了, haha
...

是的冬夏季皆是這樣的,你咁快手買晒嘢!我哋都係臨近開學才去買呢!

YmOra 發表於 17-7-17 13:44
是的冬夏季皆是這樣的,你咁快手買晒嘢!我哋都係臨近開學才去買呢!

...

可以著運動衫返學真係安排得好, 唔駛帶衫帶鞋返去換咁麻煩

校服我預大D早買都OK, 最主要係爸爸一齊去註冊, 唔想大家頻撲話一次過買晒書同校服唔駛煩, 佢係D知要買乜就要一早盡備好晒o既人, 校裙買3條佢都有份比意見呢, 鞋因為怕8月尾先買會無size (之前試過)所以打算8月中前搞掂埋佢lu

蘇樂B 發表於 17-7-17 13:53
可以著運動衫返學真係安排得好, 唔駛帶衫帶鞋返去換咁麻煩

校服我預大D早買都OK, 最主要係爸爸一齊 ...

3條裙在一些日子係好好的,在考試期內日日都係著"校裙",有時遇啱潮濕,我女只得兩套係會乾唔切呢!

YmOra 發表於 17-7-17 13:27
問你嗰個一定係鋪頭阿姐啦!佢哋都幾好人,係好少著嘅佢哋都會俾意見你不用買呢!係呀!其實兩條都OK架!因為我 ...
你哋學校真係好,可以直接著體育服返學,不過如果到中五中六,女仔夏天著住條短體育褲周街行,佢哋肯唔肯?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-17 21:52
你哋學校真係好,可以直接著體育服返學,不過如果到中五中六,女仔夏天著住條短體育褲周街行,佢哋肯唔肯? ...

咩呀!條運動短褲就緊係唔俾著住四圍走啦!多數同學仔都係著响條長運動褲之內,上堂時才除下呢!不過,唔駛著住條校裙回校先換,我已經覺得好好了,快捷妥當呢!

Eat_Sleep_Play    發表於 17-7-17 22:52

YmOra 發表於 17-7-17 21:58
咩呀!條運動短褲就緊係唔俾著住四圍走啦!多數同學仔都係著响條長運動褲之內,上堂時才除下呢!不過,唔駛著住 ...
你好少咁激動

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-17 22:52
你好少咁激動

咪攪錯呀!我無嘢喎!有時文字係會令人誤會呢!我估我用嘅字眼有少少令人誤會,放心,我百分百無嘢喎!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-17 22:52
你好少咁激動

其實,我句""咩呀!""係爹聲爹氣聲調而矣!

‹ 上一主題|下一主題