用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中大日子 [報喜分享區]
go

升中大日子 [報喜分享區]  

心情愈來愈緊張,只有等待同等待!

好似等左一年咁耐

kkhon 發表於 17-5-31 09:19
好似等左一年咁耐

真係,其實好早之前就已經開始備戰(父母),真係望穿秋水既感覺。

littlecath 發表於 17-5-31 09:34
真係,其實好早之前就已經開始備戰(父母),真係望穿秋水既感覺。
等!!!真係好折磨,比起考3次呈分仲痛苦!度日如年!希望大家都派到理想的中學

回覆 littlecath 的帖子

8掛一問你吾係take左直資咩?

期末考也要認真地考哩佢呢!以備"不時之需".繼續努力呀!

kkhon 發表於 17-5-31 09:41
回覆 littlecath 的帖子

8掛一問你吾係take左直資咩?

係,後面仲有一個跟尾,所以都要練習下點去處理緊張既心態

我係覺得我好彩,有直資收,否則都係要擔心到7月。考直資前冇唸過會有得收,所以一早做好曬心理準備等到7月。你們的感受我十分明白!!

kkhon    發表於 17-5-31 10:10

YmOra 發表於 17-5-31 09:58
期末考也要認真地考哩佢呢!以備"不時之需".繼續努力呀!
我校冇畢业试,所以依家更冇寄托好難捱。

bo123    發表於 17-6-3 15:57

kkhon 發表於 17-5-31 10:10

明白,我有幾個jm在舊年都係好緊張日日擔心,我哋幾個無咁緊張嘅媽咪一於組成一班"周一周五飲茶團",一齊有傾有講,情緒自然可以平靜下來且為未來再作計劃,大家個心都""定""好多呢!既可舒緩緊張心情,又可以互通訊息,便難得嘅係一次過可以"""釐清"""所有升中疑慮,雖然,對e+嗰個小孩子係無乜幫助,但是,對跟著嗰個細佬細妹就有很大幫助呢!

kkhon 發表於 17-5-31 10:10

今日係last畢業試,5計分自然比呈分試輕鬆

littlecath 發表於 17-5-31 09:34

42日後就知答案,是否同努力成正比?

我都期待緊711, 緊張又刺激

JJXKT 發表於 17-5-31 10:55

我想大家覺得緊張,就是因為有不確定因素。所以,是不是成正比,好難講,睇彩數。

當然,我希望大家都入到最心儀的中學!!

lojo11    發表於 17-5-31 11:06

JJXKT 發表於 17-5-31 10:55
努力的成果係入場卷,但有些因素是能力不控制範圍呢!

祝大家入到心儀的中學!不如意的都可以叩門成功!

b3410 發表於 17-5-31 12:04

大家有冇諗住入到頭幾志願就唔去叩門?

我就打算入唔到頭兩個志願就試下去叩,如果亞仔同意的話。

如果只入第三至第五志願,而佢都抗拒叩門,咁我都會放棄。

如果第六志願打後(跨區b2校)咁我會堅持要求佢一齊去作戰,就算佢唔願意都要去。

b3410 發表於 17-5-31 12:04

rulerL 發表於 17-5-31 12:35

我呢區5係自行同第一志願,都去叩門!

rulerL 發表於 17-5-31 12:35

本嚟唸住扣自行1。不過阿仔呈3後實在太pea,畢業試可能慘不忍睹,決定放棄了。

回覆:倒數的42天

我想8下你地學校今次最後大考,有冇講明係跟HKAT 考試模式出卷呀?