用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校與普通學校
樓主: laabc
go

名校與普通學校   [複製鏈接]

小寶貝兒 發表於 17-5-31 19:41
係呀, 我女讀過2間私幼, 剛好2邊都有搞下d升小講座, 一間就教育局比咩佢就成疊交比家長, 個講座就係搵直私 ...

睇完你咁講,我就諗起自己小朋友當年幼稚園辦嘅升小家長會很是完善,邀請咗幾位考到唔同學校嘅家長分享,再發放上屆升學數據,最後仲話如果派位未如理想的話,有邊兩間學校喜歡收我哋學生。講座完再回班房,由班主任講解小一派位程序和流程。

小寶貝兒    發表於 17-6-2 15:59
ANChan59    發表於 17-6-1 10:29

elbar 發表於 17-5-31 15:54
大家講到好似改了題目

官津皆下品,惟有直私高

Lol ok

jasonicole 發表於 17-6-1 22:40
官津皆下品,惟有直私高

呢句說話好funny.. 即所有津校包括st Mary's , maryknoll, Marymount, 協恩,軒 ...

你理解錯誤elbar的意思。

醒目開學勳章 王國長老

jumphigh 發表於 17-6-1 22:51
个人認為elbar 並非同意这兩句說話,反而是想指出不少在此帖討論的家長抱有这种心態
...

咁岩分享嘅都係直私家長吧了
咁的確呢度少見名官津中學家長出黎分享

名校與普通學校的分別,遇到學校不合理,不合時宜的要求,普通學校的家長會同學校反映,名校的家長會逆來順受,只會在自己不讀名校的朋友圈中呻學校的無理要求,讀呢d學校真係好辛苦,你地唔明架啦

食得鹹魚抵得喝,讀名校就係要跟學校的規定,唔滿意可以唔讀㗎,大把人爭住入,係要家長就學校,唔係學校就家長:dadday:

名校係咪指通常係要考入嘅學校呀?
入學方法嘅唔同好影響學習環境。

如果要考入嘅學校,入讀好難係天生天養嘅小朋友,唔多唔少都要父母部署,就算唔大執學術,都會係重小朋友成長嘅一些家庭。學習慣氛濃厚,實會同普通派位嘅學校唔同。

比起普通學校,小朋友嘅學習差異會少一點,老師就可同學生鑽更刁鑽嘅學習內容。就好似上堂時老師話討論,要present,無guts嘅學生一定會比津校少,而且認真去對待嘅人一定比津校多。

小學就好似係提早左做band 1生咁。。。

我覺得都係因小朋友係咩材料而選校吧,好有信心小朋友係能力強嘅,早早去"名校"唔係壞事。最怕係能力唔夠夾硬谷小朋友入去,咁會好影響小朋友心智發展。

呢d學校野無話好唔好,放小朋友係合適嘅位就係好了。

如大家有得揀,會揀做名校中游學生定係讀普通學校做上游學生好?

我會去D多explosure 的學校, 因為直私會多D空間 (時間, 資源) 接觸官方範圍外的學習, 個人認為比教得快深更重要.
‹ 上一主題|下一主題