用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校與普通學校
go

名校與普通學校   [複製鏈接]

有感而發,不喜勿插。
名校之所以名,其實係讀書既氣氛同背後既家長發功。大部分報考無論直私津名校的家長都已有心理準備去為小朋友提供資源,而且名校琤激烈,不論小朋友或家長都知道不進則退的道理,所以自自然然會力掙上游,這就營成了讀書風氣。
相反,普通學校因比例上較少家長支援,所以對小朋友的學業就有心冇力了,這樣同學與同學之間對追求更好成績的互動就相對減少。
   6    0    0    0

若只靠家長發功...可以令一間學校成為名校...真係太完美既結果 ~~~

Chirley    發表於 17-6-2 10:21

醒目開學勳章 王國長老

第一身經驗,唔贊同

想當年我間兜mou中學,我考完會考都唔知公開試有marking scheme(係無任何一科提供過任何past paper 或marking scheme,唔係個別老師特別差)

到中六出去補習,名校出生老師介紹我地至知。
我估我地老師可能都未見過掛?因為我地apply返d得分技巧落去佢地話多餘

間學校依然健在

前排我女學校同「母校」聯校做oral考試練習。完場後我女同d同學鬧晒鬼,過母校老師評分標準同自己學校教嘅唔一樣。

Base on兩校公開試成續,同親身經驗,我好願意相信母校依然用自己標準去教學生

flostangraphy    發表於 17-5-28 09:16

不認同, 以直資來說, 師資, 學校編排的課程,教學模式亦占重要一環

laabc 發表於 17-5-26 14:56
有感而發,不喜勿插。
名校之所以名,其實係讀書既氣氛同背後既家長發功。大部分報考無論直私津名校的家長 ...

不只是家長的,學校管理層,老師要識玩呢个遊戲,熟悉規則,先有得求勝。 家長只是其中一環。

Chirley    發表於 17-6-2 10:23

有感而發,不喜勿插。
名校之所以名,其實係讀書既氣氛同背後既家長發功。大部分報考無論直私津名校的家長 ...

我親身感受名校本身已經有一套成熟的教學系統、課程、運作及師資,加上學生、家長背景,係相輔相成的。

醒目開學勳章 王國長老

前排bk家長傾開升學(中升大)。部分學校無學外升學支援。都算。連本地選科都無同家長解釋咩prerequisites 等等。只叫跟成績揀。
反觀我女學校,有career counselling 有uni fair有本地海外擺booth同講talk ,外人會黎聽。
唔係話報外國就有咩咁巴閉,我都無份(貴!)。而係見到ek有人問外國升學同scholarship,但個學生已經考完dse。而家報難度分高左十倍。
無支援、自己唔識攪,機會就咁白白錯失晒。

Chirley    發表於 17-6-2 10:23

連prerequisites 都冇講?呢點好重要!

Charlotte_mom 發表於 17-5-26 16:31
前排bk家長傾開升學(中升大)。部分學校無學外升學支援。都算。連本地選科都無同家長解釋咩prerequisites  ...
may i know "而係見到ek有人問外國升學同scholarship,但個學生已經考完dse" after you finish DSE, hard to get scholarship?

Charlotte_mom 發表於 17-5-26 16:31
前排bk家長傾開升學(中升大)。部分學校無學外升學支援。都算。連本地選科都無同家長解釋咩prerequisites  ...

名校資源上堅冇得比!
而家成日網上流傳啲老師好蠢地改卷、出題目,便是師資的問題了…………

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實scholarship 係咪都係自己搵?
以舊年9月去劍牛嘅case,阿仔一年前先話想考GCE AL,報得切考試就報唔切船 (過哂,佢地話好多船係公開試前申請嘅)
最終好似都有d細船幫補下
所以DSE後先申請.... 可能未必乎合手續要求
恐龍家

有感而發,不喜勿插。
there is certain truth.  小一遊戲冇運,仲有升中遊戲,雖然條路難行好多,但若未打先輸,咁去邊都唔會成功

2jkidsfather    發表於 17-5-27 09:22

回覆樓主

學校資源、支援,老師質素真係好緊要

我女小学校長講过:要有好既結果,家校合作十二分重要,学校、家庭、学生本身必須配合,有共同目標,先有最好既成效。只有其中-方努力都唔会發揮得最好。
楼上講出重点,学校对升学(甚至就業)上既支援足同不足已好有分别,见EK上有好多“问題”家長对升中一旧云禁,連最基本既遊戲規則都唔清楚,就觉得好神奇,不禁想问下佢地间小学做过d乜?

hippoo    發表於 17-5-27 14:22
Soundervolt    發表於 17-5-27 12:55

回覆樓主

家長質素也很重要。如果唔係好難做到家校合作

jumphigh 發表於 17-5-27 13:39

未必关小学事,大把家長明明学校已经有網上家課册+通告, ...
呢个不提也罷……但见唔少家長上ek話小学对升中資料透明度不足、無名次、对区內中学認知不足、动不动就叫家長早早放band2止蝕,甚至放榜前一日先派成績表……我觉得有好多地方可以幫到家長唔洗禁徬徨。

little12 發表於 17-5-27 14:00
家長質素也很重要。如果唔係好難做到家校合作
正正係禁,有某部份小学能係升中成績跑出,必定有原因,而唔係坊间講:-味死谷爛谷学生~

flostangraphy    發表於 17-5-28 09:39

醒目開學勳章 王國長老

3hearts 發表於 17-5-27 01:29
may i know "而係見到ek有人問外國升學同scholarship,但個學生已經考完dse" after you finish DSE, hard t ...

每一間大學都有收生時間表,小一派位都有時間表、直資私校都有收生日期
當人地申請自己on居居miss左,就只能之後執死雞。難度分當然高左十倍啦
正如6月至去叩聖保羅男女,你話機會有幾大?

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 17-5-27 14:08
呢个不提也罷……但见唔少家長上ek話小学对升中資料透明度不足、無名次、对区內中学認知不足、动不动就叫家 ...

極度同意!我間中學就係放羊食草型。jupas只負責派表同收表。
幾廿年前,自己又唔係叻,父母學歷又唔高,d大學postpectus寫到咁高層次,學校零support,鬼明咩。
睇返轉頭自己都錯過唔少機會、做錯好多選擇。

所以真心唔明點解呢個年代仲有咁多家長覺得「有心讀讀邊間學校都一樣」

四隻貓    發表於 17-5-29 10:00
‹ 上一主題|下一主題