用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生(九龍城)vs 學之園
go

民生(九龍城)vs 學之園 [複製鏈接]

大家好,小兒現就讀學之園(將軍澳),考到民生K1下午班...兩校各有優點,現希望各位可給予比小妹一些寶貴意見,補足我的盲點:
民生

優點:
龍校
中學學網較理想(如不能原校升中)
傳統學校

缺點:
地點較遠(我住油塘區)
非100%學生可升上或升中
聽聞幼稚園課程學之園較淺,欠缺升小interview訓練配套,對考小學較欠優勢
亦聽聞幼稚園/小學老師,對成績欠理想的學生,會較少耐性,小妹擔心,如小兒日後成績一般,會影響小朋友信心

學之園

優點:
學校自行設計教材
課程較深,容易銜接小學課程
提供升小interview訓練
升小派位成績不俗
地點較近屋企

缺點:
非龍校

請問各位可給我一些意見嗎?謝謝!

0    0    0    0

不太明白

中學學網較理想?唔係都係照睇返學生所住地區?而係睇所讀小學所在地區?

回覆樓主:

小學升中學的校網是睇小學校址,當然可申請改報住址校網,但有跌band的可能。
回應番樓主,小學派位跟住址,撇除派位官津,樓主可以參考吓LH升小數據,學生考到的直私學校與MS比較一下,看看是否容易考到比MS更好的。如是,LH近樓主留低都好,如不是,MS可能比較保障一D

sandysandysandy 發表於 17-5-17 01:58
大家好,小兒現就讀學之園(將軍澳),考到民生K1下午班...兩校各有優點,現希望各位可給予比小妹一些寶 ...

民生

缺點:
非100%學生可升上或升中 >> 若你擔心民幼升小或升中,學之園一樣會擔心,你可以肯定留學之園會考到直資或私小嗎!?可以考到民生呢個級數學校嗎!?除非民小不是你理想學校,你目標係蔡繼友、陳守仁,這就應該留在學之園。

學之園

優點:
課程較深,容易銜接小學課程>>若直升龍校,龍幼既課程一定銜接到
提供升小interview訓練>>這個.....你真的想你小朋友4,5歲上面試班嗎!?有這個需要嗎!?若你有睇ek,部份家長都話不需要面試班,只要你平時多陪小朋友,如:陪讀、去公園、參觀xx館。
地點較近屋企>>若搭校巴,我估車程差不多!?

民生

babaxmama 發表於 17-5-17 08:52
小學升中學的校網是睇小學校址,當然可申請改報住址校網,但有跌band的可能。
回應番樓主,小學派位跟住址 ...

原來係睇小學校址多謝賜教

sandysandysandy 發表於 17-5-17 01:58
大家好,小兒現就讀學之園(將軍澳),考到民生K1下午班...兩校各有優點,現希望各位可給予比小妹一些寶 ...

I vote for MS

回覆樓主:

I vote MS too

MS too

十分認同LH係一間好進取又有heart學校, 但我都會選MS,  朋友LH囝囝算醒最終都考吾倒比MS好既小學。

民生

1定係民生。

回覆樓主:

多謝大家的意見。那請問唔知呢到有無民生的用家,近呢幾年是否教深咗?如小兒未能原校升小,考出面小學有競爭力嗎?謝謝!

sandysandysandy 發表於 17-5-20 23:06
多謝大家的意見。那請問唔知呢到有無民生的用家,近呢幾年是否教深咗?如小兒未能原校升小,考出面小學有競 ...

其實升唔上既機會好微
因為考到更好offer都未必留係民生
只要唔係最底果批就無問題

但如果係民生做最底果批
我諗讀Lh 都未必搵到間好小學。
‹ 上一主題|下一主題