用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs preschool樂基
go

York vs preschool樂基 [複製鏈接]

7    0    0    0

HKPS

回覆樓主:

但宜家hkps變左hkps harts, 我會揀york

hppa    發表於 17-11-8 12:02

邊間hkps?

如果有harts offer, 選harts你必定不會後悔!

koobwhite 發表於 17-5-1 14:21
Kln tong hkps 執左,學生會轉去另一間幼稚園

咁我就唔清楚,我知有小朋友讀過火炭hkps同York,最後都係揀York

火炭HKPS我就唔清楚, 但HARTS 就非常之好, 老師有愛心, 有耐性, 我眼見過好多次有PN 小朋友睡著了, 她們會抱著小朋友上堂至放學.... 另外, 小朋友有什麼問題, 上至讀書進度上, 說話表達, 下至去大便, 老師都一一跟媽媽商討改進事兒, 盡力協助小朋友去改善.... 另外, 這間學校的READING SCHEME 真的非常好, 對於教導小朋友看字認字和朗讀很有幫助... 如果是我, YORK 和HARTS 我是毫不猶豫去選HARTS的, 說真的, YORK 你什麼時候想插班也是可以的.... 你可以先試試HARTS去感受一下...  

hppa  YORK 你什麼時候想插班也是可以的... doubt it  發表於 17-5-11 15:38

tobebee 發表於 17-5-1 21:28
火炭HKPS我就唔清楚, 但HARTS 就非常之好, 老師有愛心, 有耐性, 我眼見過好多次有PN 小朋友睡著了, 她們會 ...

Harts會不會比較谷?

964000 發表於 17-5-1 21:54
Harts會不會比較谷?
Harts 課程係深的,但小朋友會應付到,功課量都不是太多,k3來說每天1-2樣,好間中先3樣,星期五會多d.... 唔太多家長功課.... 仲有harts係專科專教,呢樣無咩幼稚園做到!

hppa    發表於 17-11-8 12:03

回覆 koobwhite 的帖子

York始終人多,老師有好有唔好,都要撞彩.... 但 harts相對細校,老師出名有愛心同好!我女之前在九龍城一間龍幼讀,佢仲要讀英普班,我同爸爸普通話都唔好,全班一半同學屋企母語跟本就係普通話,學校亦只會做口頭評估,所以佢成績好難比....而學校亦只著重培育成績優異果批,完全唔俾機會我女,又成日鬧佢因為佢講唔到普通話句子掛,呀女話老師好惡,做得啱又鬧唔啱又鬧,好多時都鬧到佢喊,令佢不單止無自信,連有唔識唔明都唔敢問老師,呀女可能天生比較樂觀,所以學校唔開心好少番黎同我講,我都係同佢轉左校佢先續漸話我知 ....
當時我地都係為左逃避小一果場爭戰,覺得如果小學收都算,無真正去了解過學校老師對一個小朋友既影響,到9月開左學,小學話唔收,我地當刻真係好膀徨,事關我地無報過小學,無幫女兒上過面試班,無考過任何一張cert, 無train up 過個女,我地諗左好耐,深知再留個女係一間只會俾機場成績好既同學既幼稚園,對她絕無益處,所以一個星期內,我們便將她轉到harts,去到harts既第一天,我地已將女女既問題同老師講左,老師亦按全佢既問題(怕羞,無自信等等)立刻盡辦法幫佢改善,而我亦見到女女超卓既進步,由唔敢舉手發問/答問題,到而家堂堂都自己舉手,由無自信到而家敢於人前唱歌和說話,9月後好的直/私學校剩餘無幾,我地亦只報了3間 - 培橋/宣道/KTS,只係入讀harts短短幾個月既時間,最後竟然有1個2nd in 後waiting和一個offer, 而收offer既亦是我們和女女最喜歡的KTS!  
在這我地真係好感激harts preschool,我深知如果唔係harts老師既幫助,女女無可能考到任何一間小學!

所以如果$$ 不是問題,我極力推薦harts!

tobebee 發表於 17-5-3 11:20
回覆 koobwhite 的帖子

York始終人多,老師有好有唔好,都要撞彩.... 但 harts相對細校,老師出名有愛心同 ...

Thanks for your sharing , 有時細校真的有好處

回覆 tobebee 的帖子

Congratulations that your daughter has a very good offer. It is a very supportive example for people who are studying or going to study in Harts (including myself), as many parents are concerned with it being a new school without any track record. Your case is a very good example that the kid's performance at interview is the most important factor (which is established by the teachers' training in your case) and not the school's name.

I truly think that Harts is a very good school and trust that Piccolo will also be the same.

回覆 SarahGil 的帖子

Thank you!! Yes, exactly children preformance is the most important thing in interview! Not the school name, not the school report (because the school report for my girl in k2 is terrible) and also not the age (because my girl is a small girl, born in the middle of oct)
More, harts has also arranged an interview class for those k3 student everyday after school from Sep to Dec, It is good and It will target on your applied  primary school and help you to get prepare for the interview! Of course, it is fee of charges!

回覆 tobebee 的帖子

Yes, I know as HKPS and perhaps Pods are doing that. I know no other schools are doing that except LH. Correct me if I'm wrong.  
Conclusion: Take Piccolo / Harts over York.

我會選york

‹ 上一主題|下一主題