用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 中心、私補定自學?
go

中心、私補定自學?

想請教各位有經驗的媽媽,如果想考Cambridge 同GESE, 去centre學/ 請私人老師上門學/ 家長自己教,各有咩優劣?邊樣好效果好啲?thanks!

Pancake1005 發表於 17-4-28 10:57
想請教各位有經驗的媽媽,如果想考Cambridge 同GESE, 去centre學/ 請私人老師上門學/ 家長自己教,各有咩優 ...

或者先想一下問題的重點是學英文還是學考試技巧。

如果是學英文的話,現時學校(假設小朋友已在上幼稚園或小學)及家庭培養有哪些方面不足?

如果只想學考試技巧及假設孩子英語能力及所選的考試程度合適的話,找幾份 past papers 做已足夠。

我果時搵私人老師上門教,但要睇有冇搵岩好老師,好彩果個老師有教材同練習俾小朋友既。家長教就一定要有時間同小朋友受教先得。Centre學就有一大班小朋友一齊學interactive D,但就要好睇小朋友follow得好唔好。

Pancake1005 發表於 17-4-28 10:57
想請教各位有經驗的媽媽,如果想考Cambridge 同GESE, 去centre學/ 請私人老師上門學/ 家長自己教,各有咩優 ...
我個年叫家姐同佢補,work 喎,所以私補interactive d.
:-D :-?

回覆樓主:

首先小朋友要對英文有興趣,我嗰個無出去補,考前有比佢自己做左past paper,主要想一試佢能力,K2暑假至K3復活節前由starters, movers考至flyers,佢都ok,證明佢英文的理解和應用已經超出我想像了。
而家上咗小一,唯一我不用提她仍會主動做的,仍是閱讀。所以英文教的科我也不會太擔心,因為能夠佢做到“我手寫我心”。