用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關呈分計分
go

有關呈分計分 [複製鏈接]

學校話呈分每5分跳, 即是70-74 (B-), 75-79(B), 80-84(B+)....咁啦。
咁嘅計法是否只是顯示在成績表?  

如果亞仔中文科拿79分, 呈分乘大9倍, 咁學校是否用75X9, 還是79X9? 呈上教育局呢

定係呈上教育局只是呈A,B,C,D.....?

Christyleungcm  同埋你實質考出黎個分教育局會用另一個計算方法再去計,但我唔記得個名係咩,等d前輩解釋下   發表於 17-4-27 22:21
Christyleungcm  呈分係逐分呈上去,所以對卷一定要打足12分精神,一有質疑一定要搵老師講   發表於 17-4-27 22:18
   15    0    0    0

pocoyo123 發表於 17-4-27 22:01
學校話呈分每5分跳, 即是70-74 (B-), 75-79(B), 80-84(B+)....咁啦。

拎79咪79x9,做咩用75乘,ABCD係放響成績表,呈分係用分排次第。
都呈完3次分,知曬banding, 填埋統一表,依家先問?

小朋友係咪小五?

pocoyo123  係, 今年小五  發表於 17-4-29 12:59

教育局計banding係以學生喺校內既級名次,同該校之前考pre-s1(今年睇2014/2016兩年)相同名次考生既分數,套入去等於你既分數,然後三次加埋除以3,就係你既分數,咁你呢個分數再放入去同校網同人比較,如果係前1/3,你喺該校網就係B1,中間1/3就B2,如此類推。
另一邊就係放去同全港所有呈分小六生比較,以同樣方法計出你喺全港既banding,喺本校網同全港兩邊可能會得出唔同banding
所以你呈分其實係考名次唔係考分數,自己名次前固然好,但都要睇你嗰兩年(14/16年)同校師兄師姐考pre-s1有冇盡力同考得好,如果佢哋hea住考咁就大鑊飯,俾佢哋累死

似乎有不少家長, 到子女升中, 甚至升中後都仲未知呈分點運作.

呈分成績計算大致如下:

1. 中英數常4科, 係先將各科成績以整數計算, 再化作標準分, 然再乘以科比重.

2. 音樂和視藝既分數, 需要調整為可以被5除盡既分, 如85,90,95, 不能有83,96等分. 分數調整完成, 再化作標準分, 然再乘以科比重.

3. 最後將1和2計算出既各科分數合計, 再將學生按成績排名. 呢個排名就係所謂既呈分排呈 (或模擬名次)

最後, 教育局會將小學前兩次Pre-S1既成績, 按呈分排名去配對分數, 然後定出學生既全港次弟

pocoyo123  明白晒  發表於 17-4-29 12:59
Christyleungcm    發表於 17-4-28 10:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-28 09:04
似乎有不少家長, 到子女升中, 甚至升中後都仲未知呈分點運作.

呈分成績計算大致如下:
請問標準分係點計出來呢?

claudiayumt 發表於 17-4-28 16:01
請問標準分係點計出來呢?
標準分, 你可以參考吓以前憫父既講解:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3067984&pid=41059350&fromuid=1389083

或者去Google一下

不過家長係無辦法計到, 因為一定要有齊全級學生既分數先計到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-28 22:38

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost ...

回覆:hkpapa852 的帖子
《但叫學生乙3揀B2學校既原因, 我覺得係想整靚學校既首三志願率多於唔清楚學生Banding》

如果係荃湾校網,第三志願基本上係無機會派到Band 1中學,揀B2好合理。若有人第三志願都派到B1英中的話,歡迎上來剝我棚牙

果條帖不能回覆,借位一用剝牙:

沙田蘇浙、善德乙三在NT2乙三無機會派到?!俾我攪得掂鍾校長
的話我搬都搬過來剝你棚牙!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-4-28 23:54
回覆:hkpapa852 的帖子
沙田蘇浙、善德乙三在NT2乙三無機會派到?!俾我攪得掂鍾校長
的話我搬都搬過來剝你棚牙!

沙田蘇浙、善德得2個位, 乙3風險頗高....

至於你呢一句:
俾我攪得掂鍾校長的話我搬都搬過來剝你棚牙!

我唔係好明.....

風險高唔代表無人入,再者輸俾放兩個位於乙一、二的同學,心甘命抵。再
者他區乙三點都機會大過本區熱門。多年前呢個網乙三定乙五入培英,不是
當時EK一個佳話嗎?

至於鍾校長,不過係九龍某男校校長,佢受我叩,我咪唔玩自行,專程過黎
NT2玩乙三剝牙囉!(幻想mode)

hkpapa852  啊...... 原來係個位鍾校長   發表於 17-4-29 01:21
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-4-29 01:16
風險高唔代表無人入,再者輸俾放兩個位於乙一、二的同學,心甘命抵。再
者他區乙三點都機會大過本區熱門。 ...

舊年深水埗區有人乙七定乙八放LS中左都成為一時佳話

同樣我舊年荃灣區乙二都放沙蘇架。。。 不過自行已經入左,冇得玩大抽獎咋!!

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 17-4-28 22:38
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost ...
明白, 謝謝指教
‹ 上一主題|下一主題