用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被派其他中西區中學像不多
go

被派其他中西區中學像不多

直屬小學(聖心私立)多數升上中學部但派到中西區津校每間只有數個,請問是否她們一心一意留在自己中學部便出現此象?甚麼原因?thx

anthony010103 發表於 17-4-27 16:06
直屬小學(聖心私立)多數升上中學部但派到中西區津校每間只有數個,請問是否她們一心一意留在自己中學部便 ...
直屬小學(聖心私立)B1生係近乎SHCC必收生....只要佢地統一部份放乙1
若佢地唔想直升SHCC...要係統一派位...佢地要評估其他中學既適合性...及機會率如何
要搏他校就唯有經自行階段...成功率都唔昜....呢D亦係一般Banding高既直屬小學現象~~~

anthony010103 發表於 17-4-27 16:06
直屬小學(聖心私立)多數升上中學部但派到中西區津校每間只有數個,請問是否她們一心一意留在自己中學部便 ...

乙一唔填直屬中學等於放棄直屬位。
佢哋只會自行報更好學校或報名直資。

回覆樓主:

呢2年畢業係3班年,畢業生每年大约8X人,除咗1X個自行或直資離場,所有band1同大部分band2都入得返SHCC。

统一唔會捨易取難呱,所以剩低嘅唔多。

過多2年到4班年有12X個畢業生,就會多D派去其他津貼學校。可參考13同14年畢業生派位。

回覆樓主:

通常有間唔錯直屬中學嘅小學都會有此現像

通常叻個批嘅頭30一定走

annie126 發表於 17-4-27 22:20
通常叻個批嘅頭30一定走

今年準小已知最少2個Coed..其他DGS HY 港同.還有一班自行, 英華, Marymout, BPS當然 亦有學霸留守...

其實相信部份原因是書院在南區, 交通不方便, 否則相信會多人揀返

vanwy 發表於 17-4-29 07:34

今年準小已知最少2個Coed..其他DGS HY 港同.還有一班自行, 英 ...

今年升中津校已通知收生結果 ?? ~~~

mcl203 發表於 17-4-29 09:31
今年升中津校已通知收生結果 ?? ~~~

考直資個班知...自行當然未知但往績熱門那幾間年年都有

乙一選心儀,乙二才揀自己直屬中學是否等於放棄機會,自己直屬中學最後可填哪位置?統一部份是否乖乖㨂自己直屬才正路?

anthony010103 發表於 17-5-1 13:28
乙一選心儀,乙二才揀自己直屬中學是否等於放棄機會,自己直屬中學最後可填哪位置?統一部份是否乖乖㨂自己 ...

乙一無填直屬等於放棄直屬位

回覆 anthony010103 的帖子

乙一不填等放已放棄, 乙二才填浪費了個位, 因留留中西區既位極少,就算係B1要入返要好前no.,
乙一不填直屬, 只係肯定係B3, 無謂浪费乙一位去搏其他B2中學

vanwy 發表於 17-5-1 13:58
回覆 anthony010103 的帖子

乙一不填等放已放棄, 乙二才填浪費了個位, 因留留中西區既位極少,就算係B1要入 ...
我估樓主女係Band 1,乙一想博英華/BPS,諗住中西區Band1位多過Band1生,放哂Band1學校應該入得返Band1學校。但SHCC得4個位,乙一有4個人揀咁去到乙三打後,同埋今年仲係咪Band1位多過Band1生要問下數據王?

回覆樓主:

樓主女女係今年升中? 老師無同你地講清楚有直屬學校嘅"玩法"?

若YW/BPS不幸落選, 睇怕都碌到B2, 亦吾會叩得返直屬 後果要自負呀!

CheungAA 發表於 17-5-1 18:23
若YW/BPS不幸落選, 睇怕都碌到B2, 亦吾會叩得返直屬 後果要自負呀!

中西區B1女仔點衰都有間B1女校抽得到

晴晴小B 發表於 17-5-1 19:12
中西區B1女仔點衰都有間B1女校抽得到

有機會,就係信左某D評論,乙2/3走去縮手咪有可能囉~

mcl203 發表於 17-4-27 16:12
直屬小學(聖心私立)B1生係近乎SHCC必收生....只要佢地統一部份放乙1
若佢地唔想直升SHCC...要係統一派位. ...

真係咁多年都無乜人敢博,英華7x幾個位照計博等過吖!唔掂去叩門或者中二插班係咪都係好大風險!唉⋯好煩,我都係好想博一博,但我計數好差!好少計得岩睇黎都係走唔到!

happy105 發表於 17-5-1 23:11
真係咁多年都無乜人敢博,英華7x幾個位照計博等過吖!唔掂去叩門或者中二插班係咪都係好大風險!唉⋯好煩 ...
直屬又有D唔同既...小朋友6年係學校培育下成長...或多或少已習慣學校模式...又可以同同學仔一齊升中...近乎唔使適應新環境...又未必有需要轉英華既 ~~~

近似...灣仔某D女校同樣地不大有興趣轉去BPS...自行都極少人會入表 ~~~

happy105 發表於 17-5-1 23:11
真係咁多年都無乜人敢博,英華7x幾個位照計博等過吖!唔掂去叩門或者中二插班係咪都係好大風險!唉⋯好煩 ...

咁你有冇問過阿女意願,識朋友個仔有直屬中學,阿媽想阿仔搏間更好的,但阿仔就想升直屬,始終讀嘅係阿仔,結果最後阿媽讓步照揀返直屬中學。