用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know ...
樓主: eviepa
go

文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know?」   [複製鏈接]

bobbob 發表於 17-4-29 10:57
弊在大部分學校係能力行先,有啲仲衰到睇住整體名次排,如果心儀熱門科目但整體成績普通(就算嗰科成績排頭 ...

呢D就係 BS 選科原則。選科不是獎厲整体成績好的同學, 這是奬學金, 學業金獎等的作用。

所以香港使咁多錢落教育, 連照顧學生選科意願也做不到, 教育界 should be ashamed of yourself.

October. 發表於 17-4-29 11:17
我女都係,選科唔到我話事,興趣+能力,有興趣先讀得出色,讀得好佢就更加有動力去提升。

佢又係自我型+ ...

小女是同一類形。

不過佢選科時問過我, 自已鐘意 Art, 但選 Art 好似浪費左一科。我話, 你 Art 功課份份A咁滯, 除非你學夠 art, 想學第樣, 如果還有興趣, 選 Art.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 17-4-29 10:57
弊在大部分學校係能力行先,有啲仲衰到睇住整體名次排,如果心儀熱門科目但整體成績普通(就算嗰科成績排頭 ...

哩樣又係我揀依家讀緊嗰間直資既原因,同學大致都可以揀自己想讀既,學校資源調配靈活啲。

今天我無意中讀了幾個eviepa的帖子。 真的很感激樓主的分享. 他加強了我按照我們正使用的方式與我女兒相處的信心,

但我看到這個標題, 想補充一D資料, 希望樓主不介意. 因為我這個例子大大增加了我對英文文法中 Tenses 的了解, 自始我覺得對Tenses 的掌握是強了.

在故事一, 樓主的同學說「Are you know?」錯,「Do you know?」才對。 但其實應該係「Did you know?」先正確.

約十年前,有一次電腦 Windows 彈出一個Tips, 具體內容忘了, 但類似 "You can drag your mouse to select text.", 我突然留意到個 tips title 係 "Did you know?", 當時有點奇怪, 點解唔係 "Do you know?"嘅? 兩者有冇分別呢? 呢個 Simple past tense 同 Simple present tense 究竟點用呢?

我問了很多朋友(但大多數人的英文水平跟我差不多), 他們都不太清楚, 最後我問咗一個外國人, 他向我解釋說 Did you know Something? Something係一個 "fact", 講者問你係咪[已經]知道呢個"fact", expect 你答 Yes/No, 而佢啱啱講咗呢個"fact", 所以你而家應該知喇, 要用Simple Past Tenses 因為佢想表達, 佢問你之前你係咪知道?

而 Do you know 真係問一樣嘢 (佢唔知嘅), 問你而家知唔知, 所以用Simple present tense, 佢係expect 你話嗰樣嘢比佢聽 (唔係答Yes/No).

for examples,
Did you know the whales are the largest animal in the world?
Do you know where can I see whales?

我聽完之後覺得呢個Tenses 的用法真係好正. 一個簡單的Tenses分別 (do/did), 表達咗兩個完全唔同的意思. 之後我就好有興趣咁研究埋Simple future tense, continuous tenses, etc. 的用法.

我讀書不騮D英文都好差, 亦唔鐘意英文, 工作後知道英文的重要,然後又碰上這個有趣的句子, 由討厭英文到有興趣去研究佢(開竅). 我希望我的孩子唔好好似我咁遲先開竅啦.

shadeslayer 發表於 17-4-29 11:46
小女是同一類形。

不過佢選科時問過我, 自已鐘意 Art, 但選 Art 好似浪費左一科。我話, 你 Art 功課份份A ...
Art真係勁嘥時間, 一科花既時間足足頂兩科。

little_yolky 發表於 17-5-26 08:43
Art真係勁嘥時間, 一科花既時間足足頂兩科。

費時間與否, enjoy 做就快樂易過。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-26 08:52
費時間與否, enjoy 做就快樂易過。
我當年會考收Art, 真係好快樂架, 不過花既時間一科頂兩科。有D同學仲修paper 9, 即係用課堂作業評分, 咁就仲杰, 真係花多三四倍時間。所以我衡量過, 我就只修pattern design算了, 不過都花多咗好多時間。

wtyedu 發表於 17-5-25 23:22
今天我無意中讀了幾個eviepa的帖子。 真的很感激樓主的分享. 他加強了我按照我們正使用的方式與我女兒相處 ...
文法,如果要用很嚴格的標準去論對錯的話,可以是非常深奧的事,基本上是人人寫文皆滿是文法錯誤。

在EK,偶爾就會出現這樣的情況:一個網友,提出一個看似很簡單的文法問題,然後英文高手們七咀八舌,公說公有理,婆說婆有理。我自知英文程度遠遠未達英文高手水平,所以每次都只是作壁上觀。

看似簡單的文法,連這裡的高手都往往難以取得共識,可見其博大精深。未有強烈語感的中學生,怎可能靠上課時,自己文法也不見得很好的香港老師的教授下取得成果?

little_yolky 發表於 17-5-26 10:43
我當年會考收Art, 真係好快樂架, 不過花既時間一科頂兩科。有D同學仲修paper 9, 即係用課堂作業評分, 咁就 ...
我阿女修視藝,用既時間一科頂三科。佢同個死黨雙雙攞5**,都可以形容為高投入,高產出,可以滿意。但係其他同學因為唔似佢地有識得繪畫既家人指引,所以最高係4,真係乜都輸曬。

eviepa 發表於 17-5-26 21:23
我阿女修視藝,用既時間一科頂三科。佢同個死黨雙雙攞5**,都可以形容為高投入,高產出,可以滿意。但係其 ...

敝,阿女屋企人無乜藝術細胞。但佢可能有。

shadeslayer 發表於 17-5-26 22:41
敝,阿女屋企人無乜藝術細胞。但佢可能有。
家學呢樣嘢真係好重要, 成日聽到D唱戲好叻既小朋友, 原來佢哋屋企都係有人唱戲既。我哋兩個真係好難追, 因為平時練習時只有靠佢哋自己, 我哋兩個真係識條鐵。

little_yolky 發表於 17-5-29 10:08
家學呢樣嘢真係好重要, 成日聽到D唱戲好叻既小朋友, 原來佢哋屋企都係有人唱戲既。我哋兩個真係好難追, 因 ...

我地屋企無人攪藝術, 但女兒中學份份 art 功課都A咁滯, 所以高中我叫佢選 art, 選自已鐘意又有能力的科。

shadeslayer 發表於 17-5-29 12:24
我地屋企無人攪藝術, 但女兒中學份份 art 功課都A咁滯, 所以高中我叫佢選 art, 選自已鐘意又有能力的科。
...
阿妺畫畫好靚, 聯繫中學視藝成績又好好, 我依家愁到爆。以後如果佢收 Art, 咁即係唔駛讀書了。

little_yolky 發表於 17-5-29 12:39
阿妺畫畫好靚, 聯繫中學視藝成績又好好, 我依家愁到爆。以後如果佢收 Art, 咁即係唔駛讀書了。 ...

Once my daughter has the basics, I want her to develop into HERSELF, not someone her parents want her to be. It is easy to say each child is different. But do we really appreciate a child's destiny?     Accept who he or she really is?

回覆 little_yolky 的帖子

明明佢可以打做成為–粒耀眼既鑽石,何解你偏偏要佢去做鋼材呢!

haihaimom 發表於 17-5-29 21:45

明明佢可以打做成為–粒耀眼既鑽石,何解你偏偏要佢去做鋼材呢!
鋼材比較穩陣, 平平穩穩, 社會上行行都需要。鑽石? 係有錢人既玩意, 有人鐘意就有人買, 無人鐘意, 就同玻璃無異。

shadeslayer 發表於 17-5-29 21:15

Once my daughter has the basics, I want her to deve ...
因為我諗起自己細個。我都係修Art既, 當年真係好瘋狂, 係開通宵畫畫架。畫畫既時間係全部其他科加埋既總和。仲要衰到當年成績好, 中四選乜科都得, 但理科同好D果班文科因為無Art, 我走去揀無咁好果班。如果我唔修Art, 入咗好D果科文科班, D英文都會好過依家好多倍。佢哋個英文老師好過我哋班好多好多。如果我英文好, 就唔會行依家條路了, 最起碼識得點樣教好阿女D英文。我真係唔明白點解EK大家成日話好多好有趣既英文書, 我睇極都唔覺得有趣, 好難揀俾阿女睇。

little_yolky 發表於 17-5-31 09:37
鋼材比較穩陣, 平平穩穩, 社會上行行都需要。鑽石? 係有錢人既玩意, 有人鐘意就有人買, 無人鐘意, 就同玻璃 ...
如果佢本身係鋼材咪平平穩穩,但如果佢本身係鑽石,妳將佢打碎磨粉,重新建構成鋼材,唔見得好平穩

little_yolky    發表於 17-5-31 12:14
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

話唔定女女將來會做室內/廣告設計呢?
‹ 上一主題|下一主題