用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know ...
樓主: eviepa
go

文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know?」   [複製鏈接]

greentea000 發表於 17-4-28 11:13
回覆 little_yolky 的帖子

除左少部人係喜歡挑戰自己 / 高難度,大部人係被逼進取。你咁好相與,佢咪可以 ...
阿妹除咗讀書之外會鐘意挑戰自己, 主要係佢鐘意既嘢。另外, 阿妹有困難會自己諗辦法解決或做錯嘢, 會先收拾殘局, 務求唔好俾人發現。

例如BB時倒瀉水, 家姐第一件事:喊!阿妹就會靜雞雞即刻攞廁紙抹, 以為整乾淨無人知就唔會俾人鬧, 點知抹到D廁紙一pat pat。

不過, 就係唔明佢點解從來唔會諗辦法解決下佢學業上既困難。

IloveJJ 發表於 17-4-28 11:49
你家姐同妹妹既性格,同我大仔細仔一樣呢!

Btw,你真係覺得我咁樣對細仔無要求,係會嘥咗佢嗎?請指教。
你見我對阿妹無要求就知乜事啦。

我只係覺得初小時可以俾佢哋試多D唔同既嘢, 重點要培養好閱讀既習慣, 最好搵到樣嗜好培養下。好似見阿妹術科好, 咪俾多D嘢佢試玩囉, 如果運動好, 又可以俾佢哋試多D唔同種類既運動。始終我並唔清高, 一樣要衝成績, 去到高小, 真係無咁多餘暇了。佢兩個D表演幾乎俾我cut到得返聖誕同暑假了, 以前差唔多一兩個月就要表演一場的。

不過, 當然如果希望小朋友讀神校, 以後入神科, 就要多D心血栽培下。

IloveJJ 發表於 17-4-28 12:58
我都培養緊細仔閱讀興趣。

佢呢!字唔係唔識,只係無耐性睇書。
真係唔怪得eviepa批評我, shadeslayer話我身在福中不知福了.............

阿妹雖然大你細仔一年, 但佢從來都係好鐘意睇書的, 只係唔似家姐逐隻逐隻字咁睇....................其實我真係要檢討下自己了, 可能阿大已經係超班, 阿細已經好好, C6已經好完美了.................

little_yolky 發表於 17-4-28 11:30
阿妹除咗讀書之外會鐘意挑戰自己, 主要係佢鐘意既嘢。另外, 阿妹有困難會自己諗辦法解決或做錯嘢, 會先收拾 ...
哈哈,我細仔同阿妹又真係幾似,好識用腦思考解決問題來掩飾做過的壞事。佢依家讀幼稚園,學業上認真麻麻,但我又吾會好緊張在意。我在意的其中一樣野係培養同加強佢一定的思考能力,呢樣野遲早有一日會令佢收獲良多。

little_yolky  你覺唔覺得鐘意思考既小朋友好多時都係比較曳既!  發表於 17-4-28 14:42

IloveJJ 發表於 17-4-28 12:58
我都培養緊細仔閱讀興趣。

佢呢!字唔係唔識,只係無耐性睇書。
會吾會未搵到令佢非常著迷的書而已?

現階段你比較喜歡哪個女處理手法呢?

little_yolky  兩個都喜歡。  發表於 17-4-28 14:43

IloveJJ 發表於 17-4-28 14:21
不是呢!我兩個仔完全唔同性格,好容易睇到。不是每個人也能喜歡睇書的。
...
有自由選書機會嗎?題材很決定性

asweetmom 發表於 17-4-28 14:33

現階段你比較喜歡哪個女處理手法呢?
即係咁講, 佢兩個好奇怪, 家姐學業上好主動解決困難, 但生活上成個廢童咁。阿妹就學業上好懶散, 但日常生活就好可靠。家姐好嗲, 令人愛不釋手; 阿妹把嘴就好甜, 樹上隻雀都俾佢氹咗落嚟, 讓人心花怒放。

最完美緊係學業上似家姐, 日常生活似阿妹啦, 仲要人見人愛, 車見車載, 花見花開.......但係個天又點會俾你做家長做得咁他條。

Ahbee02 發表於 17-4-28 13:48
哈哈,我細仔同阿妹又真係幾似,好識用腦思考解決問題來掩飾做過的壞事。佢依家讀幼稚園,學業上認真麻麻, ...

little_yolky  你覺唔覺得鐘意思考既小朋友好多時都係比較曳既!  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 半小時前

正是!

細佬成日做野激到我紮紮跳,對佢係又愛又恨。教佢係好傷神。

>>> 你覺唔覺得鐘意思考既小朋友好多時都係比較曳既!  

[size=27.9026px]強烈覺啊!!!

[size=27.9026px]點對付?( ̄∇ ̄)

asweetmom 發表於 17-4-28 15:36

>>> 你覺唔覺得鐘意思考既小朋友好多時都係比較曳既!  
我知點對付, 就唔駛激到嘔血啦。

greentea000    發表於 17-4-28 17:31

October. 發表於 17-4-28 11:21
你老豆要求睇來好似比較寬鬆, 其實佢聰明人來既,要求一d都唔低, BAND 1中學頭20啵, 好多正常父母都笑住收貨 ...
係中學階段,都有「盡力」過,因為有部分補習學生家長有3甲會俾多D錢。以學期計,4次入3甲,爭3甲要用到我最少90%力。主要原因係為錢,少少地係犯賤想測試下實力。
又有2次hea讀飛出級20,2x、3x咁,令阿媽個心飛左出黎。

正常細路仔無人威逼利誘,有咩推動力會用到90%力去讀書呢?!

p.s.我小三開始無興趣班

greentea000 發表於 17-4-28 17:30
係中學階段,都有「盡力」過,因為有部分補習學生家長有3甲會俾多D錢。以學期計,4次入3甲,爭3甲要用到我 ...

唔知阿大正唔正常(不過上次家長日班主任話佢唔正常), 我用既方法係帶佢去好既中學, 講佢聽人哋咩要求, 我諗都可以歸納為利誘既一種掛。

阿妹呢, 佢當然無用90%力去讀書(如果有太陽就响西邊出了), 不過佢好鐘意做手工, 英文補習社隔離有間做微型手工既鋪, 佢個個禮拜係咁眼甘甘望住人哋D展示。我咪同佢講, 阿妹你今次考試考到級45, 就報名俾你學(佢之前係級6X), 咁點知真係級45, 一名不差, 佢都算好彩, 咁暑假咪報俾佢學囉。我諗唔知係咪聰明既小朋友都係要利誘呢招。威逼對阿妹係完全行唔通。

不過最精彩係上次家長日我先知, 原來家姐係唔正常, 阿妹係好正常, 原來老師話大部份既小朋友都係好似阿妹咁, 而班主任居然覺得佢已經做得好好。原來個世界真係變咗。

威逼對被逼者其實無著數,白白被逼,受益人係逼人者。
我有力都選擇接受利誘啦,妹醒目

一有利誘即刻6x>>>45 飛躍進步呀!

家姐咁純良,如果有一日覺悟唔知會點

little_yolky  家姐自從P4開始成日駁咀駁舌喇。  發表於 17-4-28 18:17
‹ 上一主題|下一主題