用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A生
樓主: happysmileha
go

B1A生   [複製鏈接]

BallBallMaMa 發表於 17-4-21 09:07
其實兩間油天過去三年加埋先得1個入協恩,1個入女拔。級10之內唔得,一d都唔奇。

兩間油天入九華&油真比 ...
其實我覺得佢自行揀伊中同油真會穩陣D, 但係人望高處, 佢揀伊中同BPS, 兩間都咁頂級, 所以係好搏。不過, 佢話唔多想讀女校, 我就同佢講, 唔想, 大抽獎都要揀架, 油真學位多好多。

little_yolky 發表於 17-4-21 09:12
其實我覺得佢自行揀伊中同油真會穩陣D, 但係人望高處, 佢揀伊中同BPS, 兩間都咁頂級, 所以係好搏。不過, 佢 ...

油尖旺B1A女仔在大抽獎唔揀油真, 差不多等於放棄入band 1中學

BallBallMaMa 發表於 17-4-21 09:16
油尖旺B1A女仔在大抽獎唔揀油真, 差不多等於放棄入band 1中學
無得放棄了。不過, 佢應該乙一揀伊中, 乙二揀油真多。

IloveJJ 發表於 17-4-21 01:12
講起數學,你有無訂到上次有JM介紹嗰本《圖解數學辭典》?睇下幫唔幫到你女?
話說呢兩日仲放緊假,咁我就執 ...
唔好意思, 請問係邊本?

1. http://www.books.com.tw/products/0010324584  

2. http://m.sanmin.com.tw/Product/index/001364982

little_yolky 發表於 17-4-21 09:12
其實我覺得佢自行揀伊中同油真會穩陣D, 但係人望高處, 佢揀伊中同BPS, 兩間都咁頂級, 所以係好搏。不過, 佢 ...

乜BPS唔係女校咩?

little_yolky  啊!我終於明你講乜了,係喎,我當時又無諗到。  發表於 17-4-21 10:22
little_yolky  我朋友個係女女。  發表於 17-4-21 10:21

回覆 cmchang0927 的帖子

TOP 地區津小, 其實級頭20成績分別不大...
直資反而睇IN. 表現或有無特異功能

ILoveCinderella 發表於 17-4-21 10:18
乜BPS唔係女校咩?

你好心水清
咁油真同BPS 好似唔同級數嘅。

回覆 christy2011 的帖子

所以我贊成如果間直資有與趣,入張表試吓無妨。

IloveJJ 發表於 17-4-20 22:50
.. 我反而由頭到尾係奇怪,點解伊中會無得in。...

睇返佢Website, Interview shortlisting (附圖 C 嗰點) 除咗主要睇 Rank order (佔 25%),  原來仲會睇晒成份成績表 (佔20%) , 可能係睇下你 P4/P5 成績係咪穩定而唔係虛火, 強弱係邊料; 再落嚟係 特異功能 10%, 學校服務 10%.  成績好但係書呆子無得 in 唔奇.

Overall 有無得 in 唔係齋睇級幾, 不過級頭十 rank order 都應該唔會太後就係真既.

os_ecu 發表於 17-4-21 10:37
睇返佢Website, Interview shortlisting (附圖 C 嗰點) 除咗主要睇 Rank order (佔 25%),  原來仲會睇晒成 ...

只揀200人in又真係好难……通常都揀450或以上~所以唔係級1~3真係搏唔过,尤是官/津睇学业多~

little_yolky 發表於 17-4-21 09:26
無得放棄了。不過, 佢應該乙一揀伊中, 乙二揀油真多。

我上边所講,所謂“十拿九穩”咪就係要睇清楚学校要求同知己知彼囉~你朋友女級十,要同中西区band1女爭BPS, 英文唔知夠唔夠,無樂器……到QES, 人地只揀200人去in, 級十去搏实在好勇敢~呢d就係反面教材。當年同大女揀上智,係因為知佢全in呀~(當年只in-次添)~揀自行其実都要做好多功課㗎。

IloveJJ 發表於 17-4-21 10:15
第一本呀!綠色嗰本
C6話絕咗版!!!!!!!!!! 請問你响邊度買架????????????

IloveJJ 發表於 17-4-21 10:15
第一本呀!綠色嗰本

請問香港的書局有冇得賣?定一定要在台灣/上網買?thanks~

little_yolky  台灣博客來絕咗版!  發表於 17-4-21 11:11

little_yolky 發表於 17-4-21 11:01
C6話絕咗版!!!!!!!!!!  請問你响邊度買架????????????

真的

Yanamami 發表於 17-4-21 11:01
我上边所講,所謂“十拿九穩”咪就係要睇清楚学校要求同知己知彼囉~你朋友女級十,要同中西区band1女爭BPS ...
我原先既部署係:自行1 迦密 2. 銀禧。我覺得銀禧合適D。

不過, 見今年情況都開始惡劣, 可能要改一下plan B: 自行1 銀禧 2. 黃笏南。我其實唔鐘意黃笏南。

希望務求自行搞掂佢。不過好彩我哋九龍城就算大抽奬都唔係咁頭痛就是了。

BallBallMaMa 發表於 17-4-21 09:07
其實兩間油天過去三年加埋先得1個入協恩,1個入女拔。級10之內唔得,一d都唔奇。

兩間油天入九華&油真比 ...
但我好吾明,如果油真丶九华同伊中都是大部分抽入,咁照计伊中男女校会多人填过油真同九华,但每年出黎结果伊中都係得3幾粒入,而油真同九华就各有1X个入。

Eat_Sleep_Play  你真係好心水清  發表於 17-4-22 09:22

回覆 little_yolky 的帖子

銀禧其實係一間好學校, 只不過九龍城太多更好學校, 俾人放它做次選

little_yolky  對極了。  發表於 17-4-21 12:21

kkhon 發表於 17-4-21 11:13
但我好吾明,如果油真丶九华同伊中都是大部分抽入,咁照计伊中男女校会多人填过油真同九华,但每年出黎结果 ...

我的估計係:
伊中抽獎位,得58(仲要男女都可以抽)。油真有72,九華有85
去到大抽獎,若然想大機會,除非非入男女校不可,家長自然放油真或九華先,所以多d人入。
‹ 上一主題|下一主題