用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A生
go

B1A生   [複製鏈接]

醒目開學勳章

你地學校叫你地第幾志願就要放保險線B2?
我區學位求過於供, 學校話可以第5志願才放B2,係咪無問題呢?

elbar  頭痛   發表於 17-4-16 11:11
   15    0    0    0

回覆 happysmileha 的帖子

求过於供第5志愿才放保险线?好危喎!不如講係哪区,大家先比到意见。

無!叫我地擺晒band1校先……因為我地小学都著重自行,自行要-间進取-间十拿九稳。大抽獎太过不受控制~其实band1生大抽獎唔太搏,头三擺1A1B1C校应該唔会出太大问題啩~

happysmileha 發表於 17-4-16 00:57
我區學位求過於供, 學校話可以第5志願才放B2,係咪無問題呢?
...

位少的區域,頭三間應該競爭好激烈,估計你都要好審慎地選擇,亦希望三間之內便有賽果呱!若然打算乙4開始放置B2中學,你試下打聽貴校過往有關"你打算乙4乙5乙6放嘅B2中中"是否仍然有Band2同學仔抽入,若果有的話,你打算乙4或乙10或乙20開始放Band2中中也沒分別,如果前置的Band1英中入唔到,""滾""到乙4或乙10或乙20結果都無分別都係去到該Band2中中,唯一有極少嘅分別就係去過其他Band1英中走過一轉,十分確定沒有"死雞執",才""死心""乖乖地入Band2中學,分享少少我們的選擇,我當年的三重保險線放了(九真培道何官),是區內最受歡迎的Band2中學,心信女兒係Band1學生無理由三間無一間入到呢!既然早填遲填最差也是這三間其中之一,調好心理準備,不為滾到幾後嘅數字所嚇親,因我們認為無分別,結果我們乙10幾才開始放置"""三條Band2保險線"""呢!

peipeiwong    發表於 17-4-17 21:21
joyjoyparent    發表於 17-4-16 19:07

YmOra 發表於 17-4-16 07:16
位少的區域,頭三間應該競爭好激烈,估計你都要好審慎地選擇,亦希望三間之內便有賽果呱!若然打算乙4開始放置 ...

最後派到邊間?

YmOra  銀禧  發表於 17-4-16 21:00

YmOra 發表於 17-4-16 07:16
位少的區域,頭三間應該競爭好激烈,估計你都要好審慎地選擇,亦希望三間之內便有賽果呱!若然打算乙4開始放置 ...

是第幾志願?

YmOra  自1甲1乙1皆選銀禧.  發表於 17-4-17 08:10

happysmileha 發表於 17-4-16 00:57
...

唔填錯表,B1A生最差也只會派往B2頭的中學,所以B2學校應該要盡量填後一點.反而B1中學學位不足,不想派去B2中學,第二志願就已經是你的保險線,想穩陣就只博第一志願一間大熱的中學,第二志願要填一間差不多一定會派到的B1C中學.

...
係咪供過於求?

Yanamami 發表於 17-4-16 05:37
無!叫我地擺晒band1校先……因為我地小学都著重自行,自行要-间進取-间十拿九稳。大抽獎太过不受控制~其 ...
但係自行要十拿九穩, 只有B1A學生揀B1C學校, 但B1A學生自行已經揀B1C條氣又會唔順喎。

我朋友仔今年P6, 佢係B1A, 好多唱歌跳舞獎。佢區唔利女仔, 自行揀伊中同BPS, 伊中in都無得in, BPS in完小朋友話應該唔得, D英文好深。佢阿媽依家頭痛到不得了, 諗緊大抽獎張form點填。佢話原本唔想讀女校, 我同佢講, 唔想都要填架。

係咁架啦! 自行太博的都要有心理準備全部落空, 亦要有心理準備乙部無運行

我校九龍城區, 老師叫我第五便要放band 2 了...

elbar  pls check pm  發表於 17-4-20 13:26

little_yolky 發表於 17-4-20 12:56
但係自行要十拿九穩, 只有B1A學生揀B1C學校, 但B1A學生自行已經揀B1C條氣又會唔順喎。

我朋友仔今年P6, 佢 ...

B1a都要睇自己小学水平同学生英文水平啊……BPS擺明英文要好。就以我大女為例,KL3私小去深水埗(除左SFA都应該無乜对手),英文好先有d把握考上智~唔知你朋友女係边间小学,只知中西区(無記錯?)所有band1女都係BPS同YWGS做自行多,夠唔夠人爭?
十拿九穩唔係指連降两級,而係要知己知彼,知学校傾向收乜学生(例如上智要英文好),比較配对得好d,勝算高d禁解。BPS嘛……樂团要人多过唱歌跳舞?我估……

B1A入咗B2,一定會唔甘心情願,點都會去叩門。如果咁,不如搏D

Yanamami 發表於 17-4-20 13:27
B1a都要睇自己小学水平同学生英文水平啊……BPS擺明英文要好。就以我大女為例,KL3私小去深水埗(除左SFA都 ...

中學一定要人唱歌多過樂團,只係唱歌唔值錢啫 ~

B1a都要睇自己小学水平同学生英文水平啊……BPS擺明英文要好。就以我大女為例,KL3私小去深水埗(除左SFA都 ...
佢係油麻地其中一間龍頭小學, 級10內.............in都無得in又真係好可憐。仲記得前兩年, 佢阿女測考無90分, 阿媽接老師電話。佢阿媽依家愁到爆。

講到學校要乜學生, 我target果間中國舞好好, 我大女剛剛係學中國舞, 叫佢去考試佢又唔考, 所以阿媽同佢搭晒路, 佢自己唔爭取最後唔得真係唔好怨阿媽。

little_yolky 發表於 17-4-20 13:40
佢係油麻地其中一間龍頭小學, 級10內.............in都無得in又真係好可憐。仲記得前兩年, 佢阿女測 ...

我小朋友以前既小學,2年前回校分享中學生活,小學校評B3生讀B2中學英文班,話英文水平佢地P4程度。相若Banding學生考到港同既歷年亦唔少。英文水平可以差異頗大。

回覆 IloveJJ 的帖子

協和?

little_yolky 發表於 17-4-20 13:40
佢係油麻地其中一間龍頭小學, 級10內.............in都無得in又真係好可憐。仲記得前兩年, 佢阿女測 ...
如果係協和或循道,無級-至三我唔敢搏BPS, 仲要英文非常好~

little_yolky  油天  發表於 17-4-20 16:21
‹ 上一主題|下一主題