用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎策略
樓主: bboc
go

大抽獎策略   [複製鏈接]

jcctiu 發表於 17-4-9 14:55
如果你個女肯定是B1,你乙一唔揀幾間熱門英中已經夠哂隱陣啦,你這樣填點算進取.填埋區內外所有B1,第十幾位才 ...

想問好耐,乙部是可以揀非本區的嗎?

回覆樓主:

如band 1,可選1a中學,個人比較喜歡有宗教信仰學校
1)華英/迦密
2)黃笏南/銀禧
3)丘佐榮

chun媽  排位OK  發表於 17-4-20 20:10

ms.aeroplane 發表於 17-4-17 08:48
想問好耐,乙部是可以揀非本區的嗎?

十八區的中學網一般乙部都有一些他區中學可以選擇,有些校網如荃灣區因為中學學位不足供應區內的小學生,所以每年都向其他區的中學借位,前幾年學生人數多,葵青區是全區每一間中學借出幾個位給荃灣區的學生,還有沙田,屯門等相鄰地區的中學也有學位借給荃灣區,不過現在因為升中人數大減,所以可以選擇的他區中學反而大幅減少,令到區內家長叫苦連天.九龍城中學網其實學位絕對足夠本區的小學生升讀,但傳統上這校網也有向他區中學借位,相反九龍城的中學就有不少的學位預留給他區作選擇,例如華英中學曾經撥出高達十個位給觀塘區,其實那時觀塘B1如果肯博,第一志願揀華英,入到機會分分鐘大過你第一志願揀本區的聖言!

揀他區中學一定是博,因為供應的學位一定不會多,通常得幾個甚至得兩個,但正因為人人都覺得博,想了幾想又覺得揀番本區中學好似穩陣些,所以在分母少但分子更細的情況下,我們不時聽聞第二至四志願也可以派到他區的B1中學,其實那間中學如果在本區,就算是第一志願也未必穩入,這個情況我們稱之為執鷄.舉個例前幾年沙田區的培英中學,沙田區B1生第二志願入到培英的機會也是微乎其微,但當年培英借了四個位給荃灣區,有一位家長一至三位填了荃灣最TOP的三間英中(其實是自殺),第四位填了培英好好彩就中了,所以這些執鷄的成功例子真是多不勝數.我仔仔都是這年升中,頭八位都沒有選擇荃灣區的中學,最後派了自行的第二志願,不過就算自行不成功,亞仔統一派位都會派到培英,因為我們放了培英作第二志願.

jcctiu 發表於 17-4-17 13:27
十八區的中學網一般乙部都有一些他區中學可以選擇,有些校網如荃灣區因為中學學位不足供應區內的小學生,所 ...

係米E本野入面有嘅都可以填入甲及乙部?

ms.aeroplane 發表於 17-4-17 13:41
係米E本野入面有嘅都可以填入甲及乙部?
全港有參與派位的中學甲部都可以揀,但乙部有冇得揀就要靠這本指南了.

@least    發表於 17-4-17 14:26

小朋友在九龍城有直屬位的小學(不是衣車),老師只比排位紙家長,只知小朋友在21-40排名內,並不知實際組別。老師對家長說如果模擬表內中學排位有問題就會通知家長,我將小朋友排名告知前同校家長,佢叫我乙一填直屬位後的志願都可以填band one中學,填哂先填band 2。小朋友交左比老師,老師話冇問題。我就諗小朋友係band one的話, 應該有更多選擇。九龍城好多近屋企的英中,直屬雖然好好但較遠,所以有點猶豫。

ANNAFRIEND 發表於 17-4-17 14:32
小朋友在九龍城有直屬位的小學(不是衣車),老師只比排位紙家長,只知小朋友在21-40排名內,並不知實際組別 ...
其他九龍城有直屬小學的中學全部成績都已經夠好了,真的有必要轉校嗎?

jcctiu 發表於 17-4-17 14:57
其他九龍城有直屬小學的中學全部成績都已經夠好了,真的有必要轉校嗎?
我都知中學部好好,但要轉兩程車,最初以為屋企附近有車直達,原來條線停左。

ANNAFRIEND 發表於 17-4-17 15:32
我都知中學部好好,但要轉兩程車,最初以為屋企附近有車直達,原來條線停左。 ...
中學生轉一兩次車返學不是大問題,而且你應該是住九龍,車程也不會太長.另外小朋友能夠和熟悉的同學仔一同升中,不用重新適應也是要考慮的因素.

ANNAFRIEND 發表於 17-4-17 15:32
我都知中學部好好,但要轉兩程車,最初以為屋企附近有車直達,原來條線停左。 ...

若果你係指沙田果間直屬中學,老師唔反對模擬排位,其中原因可能係,因B1生放乙1係穩升中學部(基本上間間直屬中學如是),你乙2以後再放幾多間B1中學都唔會影響派位結果的。

jcctiu 發表於 17-4-17 15:54
中學生轉一兩次車返學不是大問題,而且你應該是住九龍,車程也不會太長.另外小朋友能夠和熟悉的同學仔一同升 ...
明白了,謝謝分析。

mcl203 發表於 17-4-17 15:57
若果你係指沙田果間直屬中學,老師唔反對模擬排位,其中原因可能係,因B1生放乙1係穩升中學部(基本上間間 ...
謝謝。

yingying媽咪 發表於 17-4-10 12:55
今年九龍城冇以往優勢,以我所得到的數據,九龍城升中人數升左不少,所以唔肯定band 1學額是否足夠所有band ...

請教各位,我仔呈分跌了去band3頭,而培正中學已告知不會收bamd3生,所以我搵了呢啲學校,請問我應該揀邊幾間好?

甲一 全港
九龍塘2B 學位(8),唐乃勤2A (12),張明添2B (7),信義中學2C(8),寧波第二中學2C(8)

乙一 九龍城網
陳瑞祺喇沙2A(77),何文田官立2A(86),九龍塘2B(74),胡兆熾2B(74),鄧鏡波2B(74),彭學高2C(74),五旬節2C(74),聖公會蔡功譜3A(74),余振強3A(74),基道3B(58),聖三一3B(76)

little_yolky 發表於 17-4-10 15:51
因為中學部响沙田, 小學家長可能住响九龍多, 九龍B1學校多, 唔想入沙田(maybe), 所以年年都有保留位剩。保 ...
識個家長同你講法唔同,佢小朋友排名在ranking 5(81~1xx,應屬band three)。 佢話學校每年都有band one生走,甘個位就由後面(band three)的同學補上,佢希望多d叻人走,甘佢小朋友就有多d機會上返中學部。如果照你甘講,保留位唔比band three,佢就計錯數了,佢真係大安旨意架。不過其實我都覺得佢唔應該比個小朋友格硬上……,害左佢羅。

ANNAFRIEND 發表於 17-4-17 22:28
識個家長同你講法唔同,佢小朋友排名在ranking 5(81~1xx,應屬band three)。 佢話學校每年都有band one生走 ...
直屬位係有教育局指定要求...只可以派俾直屬小學B1和B2組別
當然...直屬中學係可以用自行位收B3組別學生...只係會否咁做

不少直屬小學係會將自己學生...依教育局分配方法分成3組...即係1/3 B1...1/3 B2...1/3 B3
即係"校評" B3生並非等於本區B3生...係強校中佢地有可能係本區B2生...當然可以去抽直屬位

但若依該位家長所講...走一位B1生就由後面既B3生補上...似乎係不大可能
因就算佢係B3...真正本區B2生...仍須要同 校評"B2生"亦係本區B2生去抽直屬位...根本就一早如此可以咁做

除非....校評"B1"和"B2"組別根本就係本區B1生...係直屬位根本唔夠派俾B2生...才出現有位派俾B2生
即係你所指...走一位B1生就由後面既B3生補上...但一間小學有66% B1生似乎機會唔大 ~~~

mcl203 發表於 17-4-18 00:02
直屬位係有教育局指定要求...只可以派俾直屬小學B1和B2組別
當然...直屬中學係可以用自行位收B3組別學生... ...
明白了,即本校的band three生有可能是本區band two生先可抽直屬位。

ANNAFRIEND 發表於 17-4-17 22:28
識個家長同你講法唔同,佢小朋友排名在ranking 5(81~1xx,應屬band three)。 佢話學校每年都有band one生走 ...
呢位媽咪除咗係想B3女硬上B1中學害咗佢之外, 最大既錯係無熟讀遊戲規則, 大安旨意以為直屬額會俾埋B3, 無留意區內B2尾或B3較好既學校, 或考定直資。

九龍城同沙田成績差唔多, 唔可能有咩校評係B3, 本區係B2, 老師話係B3就係B3了。

little_yolky 發表於 17-4-18 13:01
呢位媽咪除咗係想B3女硬上B1中學害咗佢之外, 最大既錯係無熟讀遊戲規則, 大安旨意以為直屬額會俾埋B3, 無留 ...

band 3生 要入 band 1校 amazing

lovebb2 發表於 17-4-18 13:19
band 3生 要入 band 1校 amazing
因為唔知點解, 有部份家長真係誤會咗直屬/聯繫位, 如果有位剩係會俾B3入的, 好奇怪。

仲記得兩三年前一次新聞報道, 放榜日有個男仔派咗間唔錯既B2尾B3頭中學, 係第一志願嚟, 個男仔係B3生, 開心到手舞足蹈, 透過電視都可以感受到佢既喜悅, 都為佢高興。...........誰不知鏡頭一轉, 個記者訪問佢阿爸, 阿爸好唔滿意, 話打算叩門, 佢答記者:又唔係B1!

我同C6當堂O咗咀。

ANNAFRIEND 發表於 17-4-17 14:32
小朋友在九龍城有直屬位的小學(不是衣車),老師只比排位紙家長,只知小朋友在21-40排名內,並不知實際組別 ...
小朋友排21~40,除非教育署自己入表入錯資料,如果唔係大抽獎乙一揀返自己直屬已經係入硬,所以之後填咩都冇所謂。

至於其他選擇,同區除左瑪利諾,迦密,華英同旅港,在我角度,直屬中學同其餘BAND 1學校一點也不輸蝕,除非你小朋友同我小朋友一樣,講明不想原校升讀所以先至揀其他學校。
‹ 上一主題|下一主題