用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎策略
go

大抽獎策略   [複製鏈接]

小女B1生, 九龍城區,填
乙一1B英中
乙二1B英中
乙三1B英中
乙四1C中中
乙五1C中中
會唔會太進取,係咪1C放在乙三至夠安全。然後乙部第幾至填2A先好?謝謝指教
   10    0    0    0

bboc 發表於 17-4-9 09:58
乙一1B英中
乙二1B英中
如果你個女肯定是B1,你乙一唔揀幾間熱門英中已經夠哂隱陣啦,你這樣填點算進取.填埋區內外所有B1,第十幾位才放B2就可以了,不過你真的要好肯定不是邊緣人.

jcctiu 發表於 17-4-9 14:55
如果你個女肯定是B1,你乙一唔揀幾間熱門英中已經夠哂隱陣啦,你這樣填點算進取.填埋區內外所有B1,第十幾位才 ...

謝謝你的意見。學校平均三次呈分名次18/130,應該穩重B1。想填1黃笏南2何明華3開平,但唔知3填開平,會唔會派晒,等於浪費乙3個位。還是乙3填九真穩陣d

bboc 發表於 17-4-9 16:29
謝謝你的意見。學校平均三次呈分名次18/130,應該穩重B1。想填1黃笏南2何明華3開平,但唔知3填開平,會唔會 ...
你的選擇都已經夠哂隱陣啦,第一,二,四志願都是九成以上機會派到,所以一定是填完開平才填九真.九真放第四無理由派唔到.

乙一1B英中
乙二1B英中

通常,坊間評B1學校都係英中,中中係B1C 你自己要問清楚老師好D。九真坊間係評B2A學校,除左培正係B1中學,似乎印象中無乜边間中中係評為B1 ~~~

乙一1B英中
乙二1B英中

好奇,請問邊間中中會係1C?

Flowers123  金文泰可能是B1。  發表於 17-4-18 00:10

jcctiu 發表於 17-4-9 16:49
你的選擇都已經夠哂隱陣啦,第一,二,四志願都是九成以上機會派到,所以一定是填完開平才填九真.九真放第四無 ...

謝謝,明白晒

oiyau2005 發表於 17-4-9 17:12
好奇,請問邊間中中會係1C?

都係睇網站學校排行鎊,都唔肯定

bboc 發表於 17-4-9 22:38
都係睇網站學校排行鎊,都唔肯定

如果中中就唔會1C. 可能係入U率較高嘅band 2. 咁當2a吧

今年九龍城冇以往優勢,以我所得到的數據,九龍城升中人數升左不少,所以唔肯定band 1學額是否足夠所有band 1生,我都希望資深會員幫忙分析九龍城數據,之前有個分析數據post,我見到佢寫九龍城約4400,我得知既人數多佢幾百人

另一客觀角度睇,你看九龍城今年外借學位多過往年,就知今年升中人數上升左唔少,所以今年的填表策略要謹慎D

不過如你女肯定是band 1生,九真放乙4又太早了,放多間聖家會否較好呢?

yingying媽咪 發表於 17-4-10 12:55
今年九龍城冇以往優勢,以我所得到的數據,九龍城升中人數升左不少,所以唔肯定band 1學額是否足夠所有band ...

謝謝意見。聖家是不錯,我也想過,可是聖家非保留位較少,放乙四,又好像白放了。老師唔反對我填乙三九真,老師建意乙四五六可填迦密,開平,丘佐榮。但我覺得填咁多英中喺四五六,反而填三喺中中,好似好唔合理。再加上小朋友英文成績一向比其他科成績高,所以真係想讀英中多啲。所以問問各位家長心得

bboc 發表於 17-4-10 13:12
謝謝意見。聖家是不錯,我也想過,可是聖家非保留位較少,放乙四,又好像白放了。老師唔反對我填乙三九真 ...
當然老師唔反對啦...九龍城B1位充足...B1生乙3揀B2中中...乙4後盡填B1A中學...都已經係乙3離咗場了...

謝謝意見。聖家是不錯,我也想過,可是聖家非保留位較少,放乙四,又好像白放了。老師唔反對我填乙三九真 ...

迦密唔係填乙一已經冇可能派到位。

你老師係咪玩嘢先, 乙四填迦密乙五填開平, 兩間都係B1A中學嚟。而且, 九龍城得一間B1中中, 係培正, 不過係b1A, 九龍城無B1C中中。九真一般B1生揀一定入到, 因為B2生都仲有位, 你放晒B1先放都得。聖家放乙四唔會白放, 機會點都大過乙四放迦密同乙五放開平。

Sanmic  對  發表於 17-4-12 10:58

mcl203 發表於 17-4-10 13:19
當然老師唔反對啦...九龍城B1位充足...B1生乙3揀B2中中...乙4後盡填B1A中學...都已經係乙3離咗場了...:funn ...

咁係咪應該填晒所有英中,第幾先填2A中中好?

bboc 發表於 17-4-10 13:31
咁係咪應該填晒所有英中,第幾先填2A中中好?
等D九龍城區高手答你...好怕我亂俾意見...

little_yolky 發表於 17-4-10 13:28
你老師係咪玩嘢先, 乙四填迦密乙五填開平, 兩間都係B1A中學嚟。而且, 九龍城得一間B1中中, 係培正, 不過係b ...

thanks! 見你咁講,我要重新考慮

bboc 發表於 17-4-10 13:42
thanks! 見你咁講,我要重新考慮

你自行係邊兩間? 見你主打填B1B, 都唔邊好進取既家長, 係咪真係好鐘意黃笏南? 不如你乙一填開平先, 開平DSE成績好好, 不過如果鐘意黃笏南, 就乙一黃笏南, 乙二銀禧, 乙三丘左榮, 乙四聖家, 乙五九真/培道。鐘唔鐘意聖羅剎, 中學响沙田, 都幾谷, 如果谷無問題, 就乙四聖羅剎, 乙五聖家, 乙六九真/培道, 乙七後填B2吧。如果小朋友真係b1, 最差都係入乙六而已。

記得make sure你個18/130係呈分次第唔係校內名次, 不過你老師居然話乙三放九真乙四五填迦密/開平無問題, 你都係唔好靠佢哋咁多好。你仲可以考慮下D他區執雞位。

little_yolky 發表於 17-4-10 13:52
你自行係邊兩間? 見你主打填B1B, 都唔邊好進取既家長, 係咪真係好鐘意黃笏南? 不如你乙一填開平先, 開平DS ...
st. rose 得6個位, 放乙四仲有機會?

little_yolky 發表於 17-4-10 13:52
你自行係邊兩間? 見你主打填B1B, 都唔邊好進取既家長, 係咪真係好鐘意黃笏南? 不如你乙一填開平先, 開平DS ...

老師要照顧全班同學,都明白佢好難一下子教你填晒。我家近九龍塘,所以揀近九龍塘為先。咁我放1黃笏南2銀禧3開平4聖家5九真6培道
‹ 上一主題|下一主題