用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎策略
樓主: bboc
go

大抽獎策略   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-18 13:01
呢位媽咪除咗係想B3女硬上B1中學害咗佢之外, 最大既錯係無熟讀遊戲規則, 大安旨意以為直屬額會俾埋B3, 無留 ...

可能果位家長以為自己小朋友排在8X~90附近(有機會屬BAND 2尾),直屬最多可收小學79個位,當前面有十個八個同學不原校升讀,便有位給後面同學補上,但大前題一定要係BAND 2之內。

little_yolky 發表於 17-4-18 13:01
呢位媽咪除咗係想B3女硬上B1中學害咗佢之外, 最大既錯係無熟讀遊戲規則, 大安旨意以為直屬額會俾埋B3, 無留 ...

直屬唔一定會估盡Banding㗎,係會有用1/3去分Banding, 我小朋友以前果間就係用1/9去分9組, 校評B3B/C生都有派B1中學,當然本區B1位係多到凸晒~

little_yolky  咁就係學校老師不負責任了。  發表於 17-4-20 09:06

candb 發表於 17-4-18 13:46
可能果位家長以為自己小朋友排在8X~90附近(有機會屬BAND 2尾),直屬最多可收小學79個位,當前面有十個八 ...
派位方法係B2一齊抽...假設61-90都係B2...90 可能入...61有可能抽輸 ~~~

mcl203 發表於 17-4-18 15:19
派位方法係B2一齊抽...假設61-90都係B2...90 可能入...61有可能抽輸 ~~~

你說得對,正常派法如同屬BAND 2,61有機會抽輸比足90。

但小學家長會上(我囡也是這小學),小學已將全部學生分了組別,1~80為頭4組,餘下的應該有暗示為BAND3或邊緣份子,正路上頭80要入直屬中學(79個位)是安全的,80之後的便要看前頭有冇人放棄直屬位,如屬邊緣份子便有機補上,我自己認為排80屬於安全線。

candb 發表於 17-4-18 15:44
你說得對,正常派法如同屬BAND 2,61有機會抽輸比足90。

但小學家長會上(我囡也是這小學),小學已將全 ...
都係唔對....如先前所指...若61係B2...90仍係B2...不存在補上機制
即係90可以入....61可以出...唔係順序入

除非 1-79係B1...80後 係B2...1-79有1人走...80後B2 有1個位可以抽

或者....學校用佢方法去收目標生
例如...1-60係 B1生...61-79係B2生....80-100都係B2生
學校用自行位收61-79既B2生...1-60 B1生統一必收...餘下19個位由80-100去抽
就會出現走一個1-60...就多1個位去收80-100
但咁要有好高B1-B2%...否則確保唔到中學水平 ~~~

mcl203 發表於 17-4-18 16:00
都係唔對....如先前所指...若61係B2...90仍係B2...不存在補上機制
即係90可以入....61可以出...唔係順序入
...
因為老師有對我們暗示頭80也屬BAND 2或以上,之後便介別為邊緣人或BAND 3 ,佢有講只要學生屬BAND 2或以上,你肯入直屬中學基本上一定夠位比返小學。

candb 發表於 17-4-18 16:14
因為老師有對我們暗示頭80也屬BAND 2或以上,之後便介別為邊緣人或BAND 3 ,佢有講只要學生屬BAND 2或以上 ...

所以我咪話學校會用佢地既方法去收目標學生,純用派位機制係不可能完全控制依級名次順序派入直屬中學,就算有78位係B1生,都唔可以確保第79個位係級79派入 ~~~

我都明佢係怕band three校風差,但博返原校其實對佢小朋友唔好得幾多,但我唔方便出聲。好似個知媽咪答案唔一樣, 如果你講得岩,甘呢位同學仔就死得,以我所知佢媽咪真係咩都冇準備。

little_yolky 發表於 17-4-18 13:29
因為唔知點解, 有部份家長真係誤會咗直屬/聯繫位, 如果有位剩係會俾B3入的, 好奇怪。

仲記得兩三年前一次 ...
其實我幾年前已聽家長係甘講,我都一直以為係,但我都覺得band three生讀band one學校太勉強了吧!

candb 發表於 17-4-18 13:36
小朋友排21~40,除非教育署自己入表入錯資料,如果唔係大抽獎乙一揀返自己直屬已經係入硬,所以之後填咩都 ...
謝謝呢位媽咪,我會跟小朋友意願選原校升中,不再想地區問題,最重要佢自己想

mcl203 發表於 17-4-18 16:20
所以我咪話學校會用佢地既方法去收目標學生,純用派位機制係不可能完全控制依級名次順序派入直屬中學,就 ...
唉!即係話小學部配合中學部, 合謀收比較好既B2生!如果只係1/3-1/3-1/3咁計banding, 即係學校話B3既, 其實前排一部份可能係B2, 係有機會用直屬位抽入中學部, 不過, 為咗保障較前名次既B2同學入到中學部, 又保障中學部收到成績較好既B2生, 所以同小朋友講係B3, 等佢哋唔用直屬位。真係咁都得。

candb 發表於 17-4-10 13:25
迦密唔係填乙一已經冇可能派到位。
咪係,迦密好熱門的!

little_yolky 發表於 17-4-20 09:11
唉!即係話小學部配合中學部, 合謀收比較好既B2生!如果只係1/3-1/3-1/3咁計banding, 即係學校話B3既, 其實 ...
其實我都明白學校原意,如果真係格硬上(雖然band two尾都屬band two),其實都好痛苦。家長會上校長已多次語重深長勸籲英文同數學都唔好的同學唔好報直屬,要揀適合自己程度的中學。就我所知直屬英文讀高一級,中一讀中二英文,但好似我識果位家長的女兒明顯點補(中英數補齊)都唔惦,佢都係要揀返直屬,甘就算派倒又如何呢

ANNAFRIEND 發表於 17-4-20 10:42
其實我都明白學校原意,如果真係格硬上(雖然band two尾都屬band two),其實都好痛苦。家長會上校長已多次語 ...
家長既心情都好了解。不過, 如果中學部係咁進取, 又太多B2尾入, 咁未來只有:下一站, 直資!

ANNAFRIEND 發表於 17-4-20 10:42
其實我都明白學校原意,如果真係格硬上(雖然band two尾都屬band two),其實都好痛苦。家長會上校長已多次語 ...
正路派到第時DSE都好大機會(不是一定)墊底,呢個學校係最唔想見到的. 所以多數出口術水你唔好填佢直屬中學.

小夢夢 發表於 17-4-12 11:36
點解教育局要咁玩我地, 唔肯直接話比我地知學生次弟, 擔心BANDING 仲要擔心隨機編號~ ...
咪係囉!!!!!!

little_yolky 發表於 17-4-20 11:39
家長既心情都好了解。不過, 如果中學部係咁進取, 又太多B2尾入, 咁未來只有:下一站, 直資! ...
有時覺得轉直資未常不是好事,收多一些有質素學生。唉,我見我小朋友一同出面專科補習的同學,連功課都去到上堂之前先做,甘多日假期,到底做咩呢?日日玩玩玩?連基本責任都不懂負,比佢直上中學咪害中學聲譽,群著呢種同學真係死得。呢位同學成績係差架啦只係唔知佢係咪band 3,希望佢唔好直上,留返比有心讀既同學,唔好浪費左個位羅。

os_ecu 發表於 17-4-20 11:39
正路派到第時DSE都好大機會(不是一定)墊底,呢個學校係最唔想見到的. 所以多數出口術水你唔好填佢直屬中學. ...
出口術都一定仲有班博一博心態的家長,如果堅係band three, 最多都係派返band three姐,冇蝕,係學校慘姐

ANNAFRIEND 發表於 17-4-20 16:19
出口術都一定仲有班博一博心態的家長,如果堅係band three, 最多都係派返band three姐,冇蝕,係學校慘姐:s ...
同政府出口術一樣, 都係水啲無乜主見既"驚弓之鳥",  真正 膽搏膽 既真係睬你有味. 你叫我唔填我偏要填, 吹咩; 最多攬炒.

ANNAFRIEND 發表於 17-4-20 16:09
有時覺得轉直資未常不是好事,收多一些有質素學生。唉,我見我小朋友一同出面專科補習的同學,連功課都去到 ...
呢啲就係統一派位帶嚟既後果, 小朋友唔[識]負責任多數係家長促成; 佢上到高班你都唔會旨意佢會改變, 因為佢既家長都唔覺得係問題.

只有精英班政策先可以 isolate 呢啲 "特薯部隊". 等佢自然被淘汰.

asweetmom  哈哈哈,好有道理!!!  發表於 17-4-20 19:43
‹ 上一主題|下一主題