用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-5 12:05
即係, 其實如果小朋友一向穩定/自律, 保持自己既步伐就可以? 見人哋催谷, 開始有D擔心。 ...
嗱,咪就係呢種焦慮令家長唔理3721齊齊谷埋一份囉!
又,仔女穩定又自律本來佢考級頭1/3內係b1,點知呈分被擠到次1/3係b2,有人發力叻過佢,佢被迫落後左,咪好無奈囉!

greentea000 發表於 17-4-5 12:43
嗱,咪就係呢種焦慮令家長唔理3721齊齊谷埋一份囉!
又,仔女穩定又自律本來佢考級頭1/3內係b1,點知呈分被 ...
人做我無做, 好似好蝕抵丫嘛.............

阿女一直都係全級頭16-25%內, 下學期仲越戰越勇, 不過.............見佢最新測驗, 科數真係麻麻地, 買咗練習俾佢佢又唔做, 你知啦, 數學可以好高分, 人哋9X分, 佢得80分, 差咗1X分, 一呈分就差咗100分!!!!!!!!!!!!! 其他科都係全班第2, 第4咁, 佢哋係平衡班級制, 所以約莫係級8-16咁上下。但係, 見佢D錯, 如果我同佢溫習, 份卷佢係可以做到級一無問題的...............所以, 我內心好不安。

其實邊個会吾發力呢?但吾係開行turbo 就結局完滿,天時+地利+人和+彩數+努力,要一齊發生先成事

除非小朋友自覺反省+學術定子唔錯,否則家長一廂情願施加壓力,事倍..功半。

little_yolky  如果小朋友自覺反省,就算底子差都仲有得救。  發表於 17-4-5 14:28

IloveJJ 發表於 17-4-5 12:56
咁你不如攪數學好過攪中英文班一啦!我覺得數學低分,好蝕底!80蝕好多!嘥晒中英文既高分。阿女唔肯做數嗎 ...
唔係班一...........係級一, 如果出手, 應該中文同常識都可以級一, 就算做唔到級一, 都一定係五名內。佢係中英常音樂視藝聖經都高分, 只係差科數..............。

今年個阿sir無舊年咁好, 佢話上堂成日講廢話。我一般都無迫阿女做練習, 買咗攝佢書架, 佢做就做, 唔做就唔做。佢覺得無需要, 所以咪無做囉。睇嚟, 都係要迫迫佢。同埋, 誠心祈告舊年數學科主任出年教佢數, 因為P5, P6唔轉人的。舊年科主任教佢, 佢9X分的。要誠心D...................

little_yolky 發表於 17-4-5 13:05
唔係班一...........係級一, 如果出手, 應該中文同常識都可以級一, 就算做唔到級一, 都一定係五名內。佢係 ...
你女考數時應可用白紙作算草??

little_yolky  好似係。  發表於 17-4-5 13:13

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:12
所以都係要追數啦!我睇到我仔數好同數差個排名有好大分別。反而中英文無咁大影響。
數唔好,點可以唔做呀 ...
佢再唔得我出年就踢佢去數研補習了。佢數差咗, 名次差咗10名.......真係其他好咗都補唔返。

little_yolky 發表於 17-4-5 13:16
佢再唔得我出年就踢佢去數研補習了。佢數差咗, 名次差咗10名.......真係其他好咗都補唔返。 ...
她是不懂計 定 不小心??

little_yolky 發表於 17-4-5 12:53
人做我無做, 好似好蝕抵丫嘛.............
如果你目標係入返聯繫中學,而阿女靠自己可以做到,咁如果係我,我就唔發功啦,但一定全程昅住,萬一有咩易郁即刻補救。

little_yolky  如果家姐目標係聯係,就真係昅都唔駛昅。  發表於 17-4-5 14:20
little_yolky  目標入聯繫既係阿妹,因為聯繫係B2中學而已。  發表於 17-4-5 14:19

2jkidsfather 發表於 17-4-5 13:32
她是不懂計 定 不小心??
全部識計, 咁先至死。就係測驗考試果刻計錯咗, 會錯意。

little_yolky 發表於 17-4-5 14:14
全部識計, 咁先至死。就係測驗考試果刻計錯咗, 會錯意。
考試時計得快唔快?

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:00
我都時時擔心呢個問題。我聽個仔講,差唔多全班都補習,我都好驚。

响中英文來講,我哋學校考運用,我睇 ...
去補習既其中一個目的係貼題,以前會考同高考好多平時無補習既同學都去下雞精班就係咁解,我自己會考科生物都受益左(C〉A)。而家下放到小學,見過有補習社針對dgs搞模擬試,每科$3xx,勁快滿額,唔係dgs既都去考。

2jkidsfather 發表於 17-4-5 14:24
考試時計得快唔快?
就係慢, 無時間全部覆卷。我記得我小時候測考35分鐘, 我只需要20分鐘就可以完成全卷, 覆完卷仲有時間瞓覺的。所以, 我提議佢做多D練習, 見多D題型, 同埋計多D會快D, 咁多D時間覆卷, 亦可以提高準確性, 不過佢唔聽, 佢認為識咗就得, 唔駛做練習。依家反叛期D細路好有主見, 好麻煩, 唔聽人講。

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:00
我都時時擔心呢個問題。我聽個仔講,差唔多全班都補習,我都好驚。

响中英文來講,我哋學校考運用,我睇 ...
你哋係名校, 補習社應該有pass paper操練。

little_yolky 發表於 17-4-5 14:27
就係慢, 無時間全部覆卷。我記得我小時候測考35分鐘, 我只需要20分鐘就可以完成全卷, 覆完卷仲有時間瞓覺的 ...
我看她的腦袋比較近語文多過數理。如果你們的目標是聯繫中學,應沒問題吧?

del

回覆 little_yolky 的帖子

[size=30.3998px]咁目標係b1,多少要發下功啦!
[size=30.3998px]大埔b1生派入b1中學係85%咋

little_yolky  我係九龍城區的。  發表於 17-4-5 15:11
‹ 上一主題|下一主題