用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
go

Band 3生變Band 1生?  

小五生,仍未考報分試,想由band 3變band 1, 是否很難?勤力便可?還有其他方法嗎?已私人補習。

回覆 kapocarol 的帖子

朋友個女小四升小五開始追, 由band3頭上到去band1尾, 佢請專科老師, 每科專補但學費就好金了

little_yolky  但樓主小朋友已經P5了.....  發表於 17-4-3 10:10

kapocarol 發表於 17-4-1 06:48
小五生,仍未考報分試,想由band 3變band 1, 是否很難?勤力便可?還有其他方法嗎?已私人補習。
...

如果係個小朋友有咁既目標都未必唔得,但只係父母意願就有啲難度!其實小學野死背爛背都唔差得去邊!但要有人同你配合

tingting_mum 發表於 17-4-1 07:44
回覆 kapocarol 的帖子

朋友個女小四升小五開始追, 由band3頭上到去band1尾, 佢請專科老師, 每科專補但學 ...

希望可以去到band 1尾,可以多D學校揀,入到英中或英文班

happy105 發表於 17-4-1 07:51
如果係個小朋友有咁既目標都未必唔得,但只係父母意願就有啲難度!其實小學野死背爛背都唔差得去邊!但要 ...

小朋友都想,但成日打機,好難攪

回覆樓主:

咁小朋友自己都要有向上既心,不然只會弄致雙方關係緊張,壓力超大。

同事女由p4升p5暑假開始力追,音樂、常識自己教,中文、英文、數學、視藝全部大學生專科專教。假期全部無得玩,每次測考/評估無進步就換老師,個女讀到喊,同事都喊埋一份。最後叩門入中華基督教會協和書院,黃大仙b1英中。
樓主仔時間更少,仲唔發力,凍過水。

lololala    發表於 17-4-5 23:51
Eat_Sleep_Play  其實咁讀法就算比你入到band 1都係咪一件好事?  發表於 17-4-1 21:53

聽我小朋友講述,有位同學突然在小五發力,由最尾叠升呢到頭20名。所以沒説不可能啊!加油。

孩子有冇鬥心才最重要,小五個個都發力,band3生底子應該較差,要上b1絕對要下苦工,放棄玩樂時間全程投入先得。不過如果仲掛住打機相信都幾難啦。

B3底, 有惡習(打機癮), 想靠補習追成績, 被動型, 難追! 小五時,很多人會聘中學老師專補 ($$$$),日日操卷(名校卷), 個個發力, 難追! 小學, 中學靠食"補品",靠家長"迫迫迫", 比你入到大學, 又靠邊個?吾通聘教授幫你補?     從小沒養成自學和讀書習慣, 他日難成大器! 早日收拾心情, 做好準備迎戰吧!

greentea000 發表於 17-4-1 08:23
同事女由p4升p5暑假開始力追,音樂、常識自己教,中文、英文、數學、視藝全部大學生專科專教。假期全部無得 ...

阿仔學習態度ok, 同學太勁啦!

anthony8899 發表於 17-4-1 08:30
聽我小朋友講述,有位同學突然在小五發力,由最尾叠升呢到頭20名。所以沒説不可能啊!加油。
...

有志者,事竟成!大家加油!

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-1 09:11
孩子有冇鬥心才最重要,小五個個都發力,band3生低子應該較差,要上b1絕對要下苦工,放棄玩樂時間全程投入 ...

幸好阿仔仲聽我講,其實阿仔個底子唔差,係D同學仔太勁!

CheungAA 發表於 17-4-1 09:18
B3底, 有惡習(打機癮), 想靠補習追成績, 被動型, 難追! 小五時,很多人會聘中學老師專補 ($$$$) ...

多謝提點!

kapocarol 發表於 17-4-1 10:22
有志者,事竟成!大家加油!

機會是留給有準備的人!
小朋友還小,某程度上還需要父母督促和鼓勵!

kapocarol 發表於 17-4-1 10:23
幸好阿仔仲聽我講,其實阿仔個底子唔差,係D同學仔太勁!
既然啲同學好勁,你發力人家都一樣會發力,咁你仔想追上b1就更加唔容易,唯有鼓勵佢多啲,要更努力比人家付出更多時間,盡全力才有機會,

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-1 13:43
既然啲同學好勁,你發力人家都一樣會發力,咁你仔想追上b1就更加唔容易,唯有鼓勵佢多啲,要更努力比人家付 ...

講得好

讀書的是孩子, 如非由他自發出擊就算他日有機去BAND1中學, 他將會好難過!
希望孩子去到BAND1多點選擇是每位父母的心願,但都要看孩子的自覺性同能力.
(若在勁區勁校,孩子真有可能是自區BAND3,他區BAND2或以上)
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

回覆樓主:

回覆樓主:

無話唔得,有共同目標(你兩),扶他一把,盡力去做,得的你兩成就,唔得的都話哂踏出一步。对小孩子一家有好處嘅!不過教佢自学自習最緊要!加油呀!