用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

唔係個個小朋友都可以自動波,個個都唔同,家長放下收下。

如果小朋友想追,無話追唔到,問題係要訂B1,目標過高,失望越大。慢慢來,就算呈1失左,暑假努力,還有呈2和呈3.

小朋友到呈2和呈3,好多都會狂發力,我地學校在呈3,好多原本B1的反而跌左去B2,一個暑假,起碼有半班原來是B1的同學,三次呈分後落左去B2。係好恐怖,感覺係大洗牌。努力,用好個暑假,加油!

Eat_Sleep_Play  其實呈一呈二最緊要  發表於 17-4-4 17:39

Eat_Sleep_Play  其實咁讀法就算比你入到band 1都係咪一件好事?
________________________________________________________________________________

係咪一件好事言之尚早,始終中學有6年,好多變數。

反而係有幾多父母可以「見死不救」?谷俾人話,唔谷過唔到自己。「一息尚存」都會努力下既,努力左唔得都無野好怨。。。中學再繼續努力囉!

而咁成功既例子係好少既,個女合作+好補習老師+全家一齊搏命,求其一個因素都唔容易。佢女谷完有咁大「成果」,比谷左都上唔到既好,起碼係谷呢堆裏面佢女資質上乘。谷還谷,唔代表佢女無學到野,始終試係佢女考,而且叩門更難!再講高小都唔追落後,上到咩中學都更辛苦要追返既野更多。

佢女中學當然繼續補習,主力補中英數,其他佢女自己搞掂。今年F.2,讀普通話班(中文能力好既學生)。搵個機會我八下佢女考第幾先 ^^

又,谷出b1成績,真係有家長甘心去b2學校?點同仔女解釋?

greentea000 發表於 17-4-3 21:17
Eat_Sleep_Play  其實咁讀法就算比你入到band 1都係咪一件好事?
______________________________________ ...
greentea000 係咪一件好事言之尚早,始終中學有6年,好多變數。

同意,如果小朋友在中學開竅,得心應手,咁當然無問題⋯⋯
但如果讀到個女喊哂,個阿媽又喊埋一份,放假都無得去玩,只為了入band 1中學,壓力大成咁,這並不太健康,我自己認為....處理好情緒緊要過入band 1中學

greentea000  唔到我同你決定,我地只可以做花生友  發表於 17-4-4 13:02

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-3 23:58
greentea000 係咪一件好事言之尚早,始終中學有6年,好多變數。

同意,如果小朋友在中學開竅,得心應手, ...
選擇做大塘小魚?定做小塘大魚,好睇家長心態,有人千方百計入名校,越級為博入b1英中,家長愛子之心可以理解。家長普遍會覺得 band1學校校風較好,學習氣氛較濃,所以都會希望能把孩子送到b1。問題係,升中後孩子是否有足夠能力跟上學習?是否有遇強越強嘅心態?呢點就因人而定,越級絕對要有心理準備並付出代價,就算成功入讀孩子亦要不斷努力地追趕,小朋友能否承受挫敗、長期處於級尾打擊自信,相信對孩子都是個重大考驗。講真在強校努力向上而成功嘅例子是有,但失敗、失自信要中途轉校嘅例子亦不少。
個人覺得絕對要考慮小朋友性格及能力,始終選擇合適嘅學校對孩子方為最有利。

greentea000  中學係新階段,可能係大塘大魚,又可能係小塘小魚   發表於 17-4-4 13:05

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-4 12:01
選擇做大塘小魚?定做小塘大魚,好睇家長心態,有人千方百計入名校,越級為博入b1英中,家長愛子之心可以理 ...

greentea000  中學係新階段,可能係大塘大魚,又可能係小塘小魚

大塘配大魚、小塘配小魚,咪係最合適的選擇囉⋯⋯
但而家係小魚想去大塘,越級挑戰嘛!

冇人會知最终結果,睇家長心態啦,有孩子的確越級後可以越戰越勇,但成功/名列前茅嘅相信未必太多。響現實社會不能否定求學不是求分數,初中在校成績弱對孩子中三選科其實極為不利,

Eat_Sleep_Play  我就是這個睇法  發表於 17-4-4 14:51

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-4 13:35
greentea000  中學係新階段,可能係大塘大魚,又可能係小塘小魚

但現實係係小學階段是否真係可以完全判斷小朋友既能力?? 係小塘以為自己係大魚,但去到大塘原來係小魚。咁唔去大塘又點知自己係小魚呢?? 係小魚塘以為自己只可以係小魚,原來去到大塘大咗,自己可以成長又大D?? 大塘小魚,咁能活於大塘,去到小塘又是否一定更適合,反
為塘細左,原來又限制咗自己成長。無絕對既答案,只可以講唔試唔知成功與否,但唔試就一定唔會成功,都係回歸家長學生取態,揀自己認為適合既中學。何謂B1生,已經有存在既差異,況且,有幾多B1生係完全無催谷下既B1生。又係咪谷盡真係可以成為B1生,本身係能力未及,太多變數了。

mcl203 發表於 17-4-4 13:55
但現實係係小學階段是否真係可以完全判斷小朋友既能力?? 係小塘以為自己係大魚,但去到大塘原來係小魚。咁 ...
我同意小學階段或許未能完全反映小朋友能力,所以上面我亦有提及要考慮小朋友能力及性格,有孩子性格遇強越強,有孩子性格遇事退縮,有孩子自控能力強,亦有些要完全倚賴家長,所以小朋友係點家長自己先最清楚。
越級並非不可,我指嘅係越嘅距離越大,孩子須承受風險越高。比說 b2中去b2頭差别不會太大,2頭去1尾亦可,但b3要上b1,b2要上1A,學生能力差距相信頗大,外人只是比下意見,當然家長想試可以照試。

小學升中學,揾間適合佢能力比其他更緊要,上到中學靠佢自己架,識人2個囡,大囡入Band3但考到大學,細囡入Band1頭但考唔到大學,所以家長應好清礎自己小朋友有幾多料,否則即使俾你上咗Band1都冇用,錯配咗冇得返轉頭,只會愈來愈冇信心。

978212 發表於 17-4-4 14:17
小學升中學,揾間適合佢能力比其他更緊要,上到中學靠佢自己架,識人2個囡,大囡入Band3但考到大學,細囡入 ...

發人深省

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-4 14:16
我同意小學階段或許未能完全反映小朋友能力,所以上面我亦有提及要考慮小朋友能力及性格,有孩子性格遇強越 ...

我只係想講,若係B3生,谷到盡可以成為B1生,係咪真係可以確定本身屬能力有限? 若真係B3變B1,要做B1生真係可以靠谷? ~

醒目開學勳章

想知小一至小四階段點解成績都上唔到去,
到左小五會突然band 3變到band 1 ?

October.  小五先開竅  發表於 17-4-4 15:05

CALVEN 發表於 17-4-4 14:36
這個是一個好問題,可能上到小五先知重要,小五先嚟谷

同事個女本身唔太差,小一開始1星期3小時1對1全科補習,平均都7x~80上落。點知小四大考完班主任話係b3,晴天霹靂,同事以為係b2。於是做阿媽既即刻發功,目標係b1,唔得起碼b2,點知得左。
另外,同事對補習老師好狠,呢點好多家長反而無要求。

greentea000 發表於 17-4-4 15:23
同事個女本身唔太差,小一開始1星期3小時1對1全科補習,平均都7x~80上落。點知小四大考完班主任話係b3,晴 ...
點狠法?同佢講無90分就炒咗你?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-4 14:55
這個是一個好問題,可能上到小五先知重要,小五先嚟谷
仔女自發動力當然更無得頂 谷都事半功倍

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-4 15:29
點狠法?同佢講無90分就炒咗你?
每次測考/評估名次無進步就換老師

wonglily  比好多錢?  發表於 17-4-5 20:33

要顧兩個小朋友,自己又要返工,唔係容易應付

greentea000  壓力分多D俾補習老師   發表於 17-4-4 15:57

醒目開學勳章

kapocarol 發表於 17-4-4 15:52
要顧兩個小朋友,自己又要返工,唔係容易應付

但6月初已第一次呈分,你有咩計劃盡谷?你仔有無配合?

greentea000 發表於 17-4-4 15:32
每次測考/評估名次無進步就換老師
換老師要重新適應,又要重頭了解小朋友特質,如果遇到一個好的補習老師係事半功倍,不過呢D嘢同請工人姐姐一樣,可遇不可求⋯⋯

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-4 17:00
換老師要重新適應,又要重頭了解小朋友特質,如果遇到一個好的補習老師係事半功倍,不過呢D嘢同請工人姐姐 ...
所以話同事好狠,亦抵佢搏到。
又,咁多其他顧慮排係成效之前,分薄左時間、精力,搏唔到係正常。

wonglily  教育,太功利,唔係太好吧  發表於 17-4-5 20:37
‹ 上一主題|下一主題