用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

October. 發表於 17-4-2 21:17
咁佢個底都幾弱下,S1除咗科中文外,其它野並唔算好深,食下小學既老本都仲得,不過科目就多咗好多,功課唔 ...
October.  無錯,有家長會以為中1係蜜月期,一鬆手就出事。******************
我女真係honeymoon. 全自动波~我無理过佢,甚至唔知佢学紧d乜,幾时有默書quiz之类,佢自己搞掂~

洋蔥頭媽咪  Me too ,一早全放手了   發表於 17-4-3 08:59

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 17-4-3 08:39
October.  無錯,有家長會以為中1係蜜月期,一鬆手就出事。******************
我女真係honeymoon. 全自动 ...
我囡 S.1 時幾時 quiz 我都唔知

佢搞得掂成績都 ok, 今年 S.2 所有野再深, 修讀科目有變, 1st term 時都撻死左.

岩岩 mid term 佢知衰都勁溫書, 有 d 科係佢弱項真係不幸炒左我都無辦法, 起碼佢係努力左, 唔係 hea 住食老本.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

anthony8899 發表於 17-4-2 23:33
這咩方法可改善小朋友這習慣?
如果我意見係要盡早放手,但要明白所謂嘅放手不是漠不關心,家長應由主動變成被動,響小朋友背後作適量支緩,若小朋有問題要幫佢諗方法,多鼓勵及引導孩子思考,小朋友做到要加以讚賞,增強孩子自信,必須要令小朋友明白讀書係為自己而非為應酬父母。

回覆樓主:

可以話易,可以話難。

Band 幾係相對排名,如全世界B3都一齊發力,咁就難好多。冰封三尺,非一日之寒,關鍵都係先要了解自己問題,盡力改善。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-3 09:09
如果我意見係要盡早放手,但要明白所謂嘅放手不是漠不關心,家長應由主動變成被動,響小朋友背後作適量支緩 ...

功課自己做,只是在晚上幫助查點有沒有做漏,算不算?
考試就需要催促溫習,甚至要人釘人。

anthony8899 發表於 17-4-3 09:36
...
我果时係从來唔理功課,亦唔会check有無做漏,佢自己責任。考試自己温,但我会出题check佢係咪識哂,之前錯既有無搞番明白。从來唔会做紙板人。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-3 09:09
如果我意見係要盡早放手,但要明白所謂嘅放手不是漠不關心,家長應由主動變成被動,響小朋友背後作適量支緩 ...

同意,對功課、溫習放手不是放仼,個人經驗是關心子女的朋友相處、與人溝通在此階段很重要

洋蔥頭媽咪  同意溝通好重要,適量放手才能讓孩子茁壯成長  發表於 17-4-3 18:43

醒目開學勳章 王國長老

anthony8899 發表於 17-4-3 09:36
...

我係所有功課數齊咁多份就簽名, 睇都懶得睇有無錯漏.
考試佢係書檯溫書, 最盡同佢中英常默課後詞語, 其餘佢自己溫.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-2 11:54
小學時培養小朋友良好學習態度及自學能力相當重要,唔係要家長督住先做,而係要有主動性。識唔小叻嘅高小生 ...
係, 阿女好主動, 好努力, 反而阿媽我驚佢壓力太大會死好多腦細胞。不過, 睇返佢剛剛果次測驗, 原來佢真係有能力再創高峰, 係唔小心唔小心唔小心。好!統測 & 考試我要出手了。

洋蔥頭媽咪  肯努力已值得加許   發表於 17-4-3 13:48

Yanamami 發表於 17-4-3 08:39
我女真係honeymoon. 全自动 ...
我地算係比較幸運,放手過程順利, 我中1上學期見亞仔讀書態讀及張成績表OK, 就完全放手, 諗返轉頭, 可能小學已經放得手, 但3次呈分, 從頭來過可能都係唔敢博。一個好大感受, 放手后, 身心舒服晒, 人無咁累, 依家係阿仔有時心情好解決咗一条數, 會同我分享, 做老師教我點計,我都好樂意學

小朋友各有特性, 都好明白, 唔係個個家長都可以完全放得手, 有d小朋友需要好多功夫教導, 都未必有效果.

2jkidsfather  "做老師教我點計,我都好樂意學" ---- Very good!  發表於 17-4-3 12:09

miriam 發表於 17-4-3 08:56
我囡 S.1 時幾時 quiz 我都唔知

佢搞得掂成績都 ok, 今年 S.2 所有野再深, 修讀科目有變, 1st ter ...

有D中學可以食吓小學D老本,亦有D一上中學係近乎洗牌黎過,所以學習態度勝於一切。

Yanamami 發表於 17-4-3 09:44
我果时係从來唔理功課,亦唔会check有無做漏,佢自己責任。考試自己温,但我会出题check佢係咪識哂,之前錯 ...
小朋友好叻!  咁早便能單獨處理和有責任感。你一定是很早就訓練他了。

Yanamami  其实真係好細开始訓練  發表於 17-4-3 14:52

miriam 發表於 17-4-3 10:18
我係所有功課數齊咁多份就簽名, 睇都懶得睇有無錯漏.
考試佢係書檯溫書, 最盡同佢中英常默課後詞語, 其餘 ...
我們未做到這階段。因為是呈分, 不放心完全放手, 還會加強督促溫書。

mcl203 發表於 17-4-3 12:15
有D中學可以食吓小學D老本,亦有D一上中學係近乎洗牌黎過,所以學習態度勝於一切。
...
同意呀!  小朋友的變化很大, 小學差, 不一定中學差, 相反亦是。所以大家都要加油努力, 要從學習動機著手。知易行難, 都要一步一步走下去。

anthony8899 發表於 17-4-3 12:42
我們未做到這階段。因為是呈分, 不放心完全放手, 還會加強督促溫書。
呈分緊係唔好亂來, 要小朋友自動波, 要從小開始做嘢, 初小時做父母既(尤其阿媽)心理質素一定要好, 抵得住低處未算低既壓力至得。

為咗小朋友升中後我自己既honey moon, 我連頑劣既細女都無篤住, 功課都要佢自己負責做好+檢查, 只係會特擊檢查。不過佢個底差, 所以考試都會同佢一齊溫書既, 但今年已經明顯比去年好, 勞氣既日子少咗, 佢自律既時間多咗。不過, 革命尚未成功, 我仍需努力。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 17-4-3 12:15
...
我個唔衰過唔知驚  

anthony8899 發表於 17-4-3 12:42
如果已經小五就不能放,因要呈分,高小仍未放手就不能一下子放,不過冇關痛癢的就要佢自己負責。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-3 13:30
如果已經小五就不能放,因要呈分,高小仍未放手就不能一下子放,不過冇關痛癢的就要佢自己負責。 ...
其實小朋友年紀越小越輸得起,培養自理/自學/主動性亦要從小建立才能有效,去到高小大部份小朋友性格已開始成型,想改變態度或主動性會困難得多。
呢個post 樓主問緊小朋友想追上band1 , 唔想霸佔了樓主個post ,若有家長有興趣了解多啲如何放手/培養主動性可另開帖,相信好多網友會有經驗分享

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-3 13:46
其實小朋友年紀越小越輸得起,培養自理/自學/主動性亦要從小建立才能有效,去到高小大部份小朋友性格已開始 ...
呈分在即, 真的可以由B3變B1嗎? 唔係想潑冷水, 但係小朋友仍在打機................

我諗, 真係要勵志故事至得。不如先target B3變B2, 都已經多好多學校揀, 而且目標貼地D, 做起上嚟都有動力好多。

洋蔥頭媽咪  機會是有,但樓主話其他同學仔好勁,想升band相信有一定嘅難度  發表於 17-4-3 18:36
‹ 上一主題|下一主題