用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

有時真係要等小朋友開竅,如果囝囝仍然聽話,試下大家制定一個時間表,分配好溫習及打機時間,得閒帶他去心儀學校參觀一下,激發他的上進心,希望成績能有所進步

peipeiwong    發表於 17-4-5 10:16

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-1 21:59
有時真係要等小朋友開竅,如果囝囝仍然聽話,試下大家制定一個時間表,分配好溫習及打機時間,得閒帶他去心 ...

謝謝你的提議!發人深省!

kapocarol 發表於 17-4-1 10:21
阿仔學習態度ok, 同學太勁啦!

有同感!班主任都話阿女成續唔錯只係學校排名麻麻⋯無奈
所以要認真揀合佢程度既中學!希望令佢持續學習而唔係放棄學習

happy105 發表於 17-4-2 09:28
有同感!班主任都話阿女成續唔錯只係學校排名麻麻⋯無奈
所以要認真揀合佢程度既中學!希望令佢持續學習而 ...

大家加油!讀書最講求的是態度,只要態度正確,才有學習的動機。

kapocarol 發表於 17-4-2 11:02
大家加油!讀書最講求的是態度,只要態度正確,才有學習的動機。
小學時培養小朋友良好學習態度及自學能力相當重要,唔係要家長督住先做,而係要有主動性。識唔小叻嘅高小生都知道要為自己考中學而加倍努力,絕非要家長督促住先肯做,肯認真有目標既小朋友一般都不會差。

kapocarol 發表於 17-4-1 06:48
小五生,仍未考報分試,想由band 3變band 1, 是否很難?勤力便可?還有其他方法嗎?已私人補習。
...

如果係谷出來,恐怕入到 B1 中也辛苦,不如入 B2 , 可能對佢來說冇咁大壓力!
因為上到中學,不是補習就可以補到成績出來的

978212    發表於 17-4-4 14:00

sarali 發表於 17-4-2 13:44
如果係谷出來,恐怕入到 B1 中也辛苦,不如入 B2 , 可能對佢來說冇咁大壓力!
因為上到中學,不是補習就可 ...

小朋友還細,怎様才知是谷出來?有沒有一些特點可分享?
我小朋友有惰性,要督促才溫書!我相信大部分小朋友都不會自動自覺温書,但如果有溫書而又B3,這可能跟不上。我是這樣想。

anthony8899 發表於 17-4-2 14:44
小朋友還細,怎様才知是谷出來?有沒有一些特點可分享?
我小朋友有惰性,要督促才溫書!我相信大部分小朋 ...

即是要惡補才跟到進度!
我女上了中學,只補英數,見她也有點壓力,又唔係唔合格,又唔係嘩!好高分那些

醒目開學勳章

如果谷出黎,上到band 1中學亦未必係好事,到時反感仲衰

醒目開學勳章 王國長老

sarali 發表於 17-4-2 13:44
因為上到中學,不是補習就可 ...
實例
三次呈分後總名次畀我囡好, 唔知點解揀左間 B2A, 聽返係屋企對面喎, S.1 考試炒幾科, 平均分記得係唔合格.

我唯一清楚就係個同學係全補習進攻形, 補到天昏地暗個種, 升中後都係一樣.........係成績小學時谷到 B1, 但實際有幾多科 S.1 已經好清楚.

little_yolky  但佢已經揀B2A喎。  發表於 17-4-3 12:52
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Band3. 其實点解唔早早係P3/P4时对症下葯?而家考呈分前立时三刻点变band1? 之前点解係band3? 唔明学校教d野?学校有無教快?專注力ok? 上堂留唔留心?可否自行完成功課同溫习?多唔多careless mistakes? 边-科最弱?乜原因?时间管理如何?有乜課外活动?語文能力如何?上到band1EMI用英文学习+科应付得到嗎?有好多问題唔係補习同短時间可以解决得到~

miriam 發表於 17-4-2 20:28
實例
三次呈分後總名次畀我囡好, 唔知點解揀左間 B2A, 聽返係屋企對面喎, S.1 考試炒幾科, 平均分記得係唔 ...
咁佢個底都幾弱下,S1除咗科中文外,其它野並唔算好深,食下小學既老本都仲得,不過科目就多咗好多,功課唔需要即時交,時間管理要做得好。

October. 發表於 17-4-2 21:17
咁佢個底都幾弱下,S1除咗科中文外,其它野並唔算好深,食下小學既老本都仲得,不過科目就多咗好多,功課唔 ...
初中生除了底子外,我覺得自學能力及時間管理比較重要,有部份學生小學時家長以人釘人方式去跟功課、補習,所以成績可以去到b1,但升中後家長再不能人釘人去跟,孩子習慣倚賴缺乏自我管理能力,通常問題就會盡出。

October.  無錯,有家長會以為中1係蜜月期,一鬆手就出事。  發表於 17-4-2 23:32
Yanamami  Yup!  發表於 17-4-2 22:43

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 17-4-2 21:17
咁佢個底都幾弱下,S1除咗科中文外,其它野並唔算好深,食下小學既老本都仲得,不過科目就多咗好多,功課唔 ...
弱重可以補救, 但自理能力不足, 未能主動學習, 依賴性強, 下下要係補習社或者要父母篤到實先去做, 無人理就拖, 呢個先係問題所在.
要下功夫並唔係去到生死存亡關頭先去做.

October.  依家四處聽到補習,驚覺補習已成為常態,遲d唔知會唔會有負面效果出現。  發表於 17-4-2 23:38
洋蔥頭媽咪  Agree  發表於 17-4-2 23:23
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 17-4-2 21:03
Band3. 其實点解唔早早係P3/P4时对症下葯?而家考呈分前立时三刻点变band1? 之前点解係band3? 唔明学校教d ...
實例
人釘人坐埋係隔離逐題解, 連答案都講埋, 預默時串左半個生字出黎, 跟住就話默完 100 分.

到我去跟時, 完全放任要佢自己做, 由頭到尾睇一次有無改正, 默書唔該溫 15mins 後背默, 搵晒之前出左但無解決既問題, 到考試再由另一位去跟, 成績升返上級 4x.

咁有人唔鍾意我可以搞得掂, 仲要老師都讚有改善, 咁由佢跟返晒囉, 咁成績由 4x, 跌到 6x, 再到今年 P.5 去到 7x, 我都無眼睇.

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-2 22:30
初中生除了底子外,我覺得自學能力及時間管理比較重要,有部份學生小學時家長以人釘人方式去跟功課、補習, ...

這咩方法可改善小朋友這習慣?

去年我囡囡可能就是您所想的一個例子~https://www.edu-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=2141418
有了她心儀的中學便發奮起來,目前就讀心儀中一兼讀科大雙修數學預備班

shypama 發表於 17-4-3 04:27
去年我囡囡可能就是您所想的一個例子~https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost& ...

謝謝分享

shypama  不是不可能,但苦工必須下  發表於 17-4-3 13:37

回覆樓主:

我自己覺得,如果睇樓主個 post 嘅時間,距離呈分試咁小時間。要追咁多個名次,唔睇好。學習係自主嘅,就算唔係為入 band 1 中學,都要做。唔通入左 band 1 嘅中學又 hea 二年到中三頭再黎呢招?

呈一個個學生都發力,由期係 band1 學生。加上就咁睇你咁簡短嘅描述,我唯有同你講句加油。同埋就算入唔到 band 1 果堆,都係要改善下~ again,加油

我始終覺得,應該因材施教,而不是盲目催谷。
‹ 上一主題|下一主題