用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

greentea000 發表於 17-4-5 20:07
需要借助外力先拎到令人滿意既成績
外力:補習、父母、校內補底班
又咁講,有幾多個小朋友係完全不需要靠父母、補習、補底班,就可以拎到令人滿意的成績?令人滿意的成績要係點?我諗最少band 1吧!

wonglily  比好多錢?
幾錢我無問,只知補習老師係大學生,補邊科就要主修果科。

名次有進步有獎金,佢問過幾個同事幾多錢獎金好。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-5 20:16
又咁講,有幾多個小朋友係完全不需要靠父母、補習、補底班,就可以拎到令人滿意的成績?令人滿意的成績要係點?我諗最少band 1吧!
令人(仔女、父母、學校)滿意既成績無劃一標準,視乎讀咩學校同同咩人比較。仔女同父母都滿意又如何,學校唔滿意,出到聲父母係咪可以唔發功?等勸退?

wonglily  教育,太功利,唔係太好吧:money$$:

同事同補習老師之間係公平交易,同事係僱主,補習老師係僱員,功利有咩問題?:question:

greentea000 發表於 17-4-5 20:52
令人(仔女、父母、學校)滿意既成績無劃一標準,視乎讀咩學校同同咩人比較。仔女同父母都滿意又如何,學校唔 ...
Deleted

greentea000 發表於 17-4-5 20:57
wonglily  教育,太功利,唔係太好吧
如果小朋友覺得自己成績唔好,老師或補習係最大的問題,對小朋友成長好嗎?當然找一個合適的老師重要,家長小朋友對自己的行為也有一定責任。

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我只可以話家族對學業係有一定要求既,一方面係真係重視成績,另一方面係唔認同18般武藝,咁除左成績係無其他途徑入到好學校。
朋友同同事我唔係個個熟到知咁多,公司一間大房2x人我熟既1隻手數曬,咁岩有個成功例子就拎出黎講下。

始終教育取向係個人價值觀既伸延,無咩對錯可言。只係俾個例子大家,想後發制人既有無人地力挽狂瀾既決心同魄力,無野係輕輕鬆鬆就得到,凡事總有代價。

wonglily 發表於 17-4-5 21:29
如果小朋友覺得自己成績唔好,老師或補習係最大的問題,對小朋友成長好嗎?當然找一個合適的老師重要,家長 ...
我唔知同事女對自己成績係咪滿意,亦唔知學校有無勸退/施壓,好肯定同事係唔滿意。同事唔滿意既唔係分數,係banding。如果同樣分數係b2,我估佢唔會咁激,keep住1星期3小時補習就算。
個女成績無進步換補習老師,我唔認為係推卸責任俾補習老師,連學校老師都有識教有唔識教啦,係無得揀無得換之嘛,換一個更識教既補習老師係好正常。

醒目開學勳章 王國長老

我囡都有數學專補, 多得當年已畢業學兄姊家長提點, 教我囡數學既老師出名 hea 教, 一定要 mon 實呢科, 所以係測考前一個月開始補底同加堂, 睇返到底有幾多野 hea sir 係無教既.

其餘佢自由發揮, 會問要唔要幫佢默詞語, 要就幫, 唔要我唔再理.

好老實, 去到呈一關頭前先谷, 除非個補習老師經驗好夠, 唔係既話一開始各科要花時間摸底, 又要摸小朋友性格, 呢度都已經花左時間.

要做既只可以單對單, 小組幫唔到幾多, 單對單仲要每堂唔係一個鐘, 最好係 1.5-2hr, 呢度好考小朋友耐性, 無既話你都係頭痕.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-4-6 00:17
我囡都有數學專補, 多得當年已畢業學兄姊家長提點, 教我囡數學既老師出名 hea 教, 一定要 mon 實呢科, 所以 ...

性格亦很重要,有些人成日粗心大意。例如我囡囡,數學文字題差不多每次都抄錯題加2-3 不小心錯误,有時還漏了一題末做。基本上每次check 2-3 次都找不到錯處,罵了,勸導了、小六去補習還改善不了。因為數學,名次跌了10 名次左右,所以入不到神校。

Sophie0804 發表於 17-4-6 08:05
性格亦很重要,有些人成日粗心大意。例如我囡囡,數學文字題差不多每次都抄錯題加2-3 不小心錯误,有時還 ...

見到小朋友呢D careless mistake就最忟! 自己唔識失分就打死無怨! 明明識而粗心大意失分就真係.....  :igiveup:

IloveJJ 發表於 17-4-6 11:16
你女漏一題算好啦,我仔仲離譜,上次測驗,做完仲有時間剩(好少架),就check下有無做漏(早兩日測中文測 ...
你阿仔好似P4喎, 仲可以仲漏卷咁大鑊?!

D小朋友有時真係唔明白。好似阿女, 成日以為自己全科成績好, 名次又唔差, 一定入到好學校。啱啱我就分析俾佢聽, 一科數學可以差好遠, 中文英文好少人有9X分, 來來去去都係頭5名果幾個, 但係數學好少人好似你咁得80分, 老師話今次平均分高過上次, 但你分數無變, 即係退步咗, 因為平均分高代表份卷淺咗, 但你淺咗都無高分到, 即係差咗。數學隨時都可以攞100分, 人攞100你得80, 差人20分, 仲要乘9倍分, 你一科數學差咗人180分, 你中英常其他科科點好都無用, 都補唔返呢180分。

佢聽完好似如夢初醒咁, 知道自己唔做練習抵死了。

gigiic    發表於 17-4-7 09:01

little_yolky 發表於 17-4-6 13:08

D小朋友有時真係唔明白。好似阿女, 成日以為自己全科成績好, 名次 ...

所以要教佢派卷果陣要四圍望吓,比較比較形勢 :wahaha:

D小朋友有時真係唔明白。好似阿女, 成日以為自己全科成績好, 名次 ...

你囡囡好懂事!
多數女生都話怕數學,時常說不及男生勁。我講了N次,都無反應!

Del

anthony8899 發表於 17-4-6 13:25
你囡囡好懂事!
多數女生都話怕數學,時常說不及男生勁。我講了N次,都無反應!
...
懂事????????

懂事就應該唔駛阿媽講, 買咗練習就自動自覺做啦!:hehehe:

IloveJJ 發表於 17-4-6 13:40
係呀!就係咁囉!所以數學一定要keep,連我個懵仔都發現到,佢話:媽咪,好似數學好就排名好,數學差就排 ...
咁你可唔可以考數學前果朝早一大早省佢一輪省醒佢至返學呀? 咁好大鑊喎。
‹ 上一主題|下一主題