用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

CALVEN 發表於 17-4-4 16:50
但6月初已第一次呈分,你有咩計劃盡谷?你仔有無配合?
係啦,即刻行動最實際!

CALVEN 發表於 17-4-4 16:50
但6月初已第一次呈分,你有咩計劃盡谷?你仔有無配合?

最緊要係平時要多溫習

回覆 greentea000 的帖子

忍唔住想答下爹我覺得greentea000個同事好似我, 不過只係我件係仔嚟, 而greentea000個同事係女嚟, 我果件都可以話係小5先嚟谷, 上學期成績主科都fail(好似兩科), 其實我都係一個幾失敗既媽咪, p.1~p.4都係諗住自己跟下跟下, 點知原來一上小5就恐怖(成績), 於是我就立即揾人單對單中英數狂私補, 可能仔仔又明白呈分嚴重性, 佢又肯補, 好多時測前考前成日補都可以; 結果佢小5時係學校拎咗個進步獎(起碼中英數pass番), 其實呢個獎都係一個鼓勵; 當然小5個暑假唔使講啦, 點會有得玩? 阿仔都明白。我認同一樣野: 小朋友意願+老師質素+家長決一不可; 當然我唔知道未來6來會係點, 但我呢刻只想去相信孩子, 相信天父既安排......

shypama  哈! 我囡囡就大概系咁樣成績越來越追上去了  發表於 17-4-5 11:41

mcl203 發表於 17-4-4 13:55
但現實係係小學階段是否真係可以完全判斷小朋友既能力?? 係小塘以為自己係大魚,但去到大塘原來係小魚。咁 ...
有幾多B1生係完全無催谷下既B1生=======> 呢度有一個, 雖則係B1B-C。我依家做緊實驗, 睇下谷一下可唔可以上B1A。

不過, 我唔多讚成谷得太狠。因為眼見樓下囝囝真係好可憐, 佢又可憐, 佢阿媽又可憐, 真係小一鬧到依家小五, 分別只係以前鬧到10:30, 依家11:00都未鬧完。上星期六, 囝囝請咗幾個朋友仔返屋企玩, 聽佢笑得好開心(我搬咗去7年, 從來無聽佢笑得咁開心過)。我同C6諗, 緊係考完試, 所以俾佢同朋友仔玩下。到5:30, 聽到佢送客。點知6:00左右, 又聽到阿媽閙仔。我同C6都好震驚, 乜唔係玩, 就係玩足全日咩? 點解玩完又要溫書??????? 玩咗一日, 個心點收得返嚟得咁快?????

其實, 好想問下大家, 呈分係咩真係要咁天昏地暗咁谷? 出年到我了。

回覆 little_yolky 的帖子

咁又唔好講到天昏地暗咁其實當時我都係用D星期六日補(每科都係1.5~2小時到, 唔使用哂全日既, 只係測考前補多D時間), 而平日都係自己跟返仔仔功課, 講真架, 真係每個小朋友唔同, 我成日覺得每個家長唔可以係咁聽人地講乜, 自己就做乜, 例如: 有家長叫我唔使理仔仔啦, 小朋友係要放手架啦...但果我件, 一放咗就唔知會去咗邊架啦人地講既, 參考下囉, 最緊要睇返自己小朋友本身...

全日流流長,有得玩已經偷笑,非常時期無幾多家長俾玩全日,除非去旅行。
我對面屋有1個女仔,完全無補習,父母要睇鋪無時間,佢咩都自己搞掂,經常係樓下超市見佢1個人買野,如果買2件有折/買3送1佢會問我有無興趣。父母無谷佢,但佢有谷自己,等小巴時間都背生字,上年由錦泰考入保一。

greentea000 發表於 17-4-5 11:19

全日流流長,有得玩已經偷笑,非常時期無幾多家長俾玩全日,除非去旅行。
人哋成績好, 就一定有理由既。但點都係自谷效果好過被谷。

回覆 aquarius828 的帖子

啊,有次我見到佢屋企牆上貼左:
距離呈2x日

距離呈3y日

保一,必勝!

協和,必勝!

little_yolky 發表於 17-4-5 10:53
有幾多B1生係完全無催谷下既B1生=======> 呢度有一個, 雖則係B1B-C。我依家做緊實驗, 睇下谷一下可唔可以上 ...

我哋就無乜理佢學術上成績,佢自己搞掂,反為佢係一星期6-7日忙於課餘活動,P6忙到3月中,D時間要左就右就,到呈分試前幾日先停咗部份活動,要預留3兩日溫書。呈分階段谷唔谷,要睇番小朋友性格及狀況,但回顧係對呈分試係有D影響,成績係跌左D既,始終太忙於學界比賽。

little_yolky 發表於 17-4-5 11:26
如果無需要,就唔使人谷你又谷。
而"需要"係變數,當大圍小五發力,肯定有人行前左,每次呈分都大洗牌,咁你唔谷有無落後左?身邊大部分係因為呢種"擔心落後"而谷。

greentea000 發表於 17-4-5 11:46
如果無需要,就唔使人谷你又谷。
而"需要"係變數,當大圍小五發力,肯定有人行前左,每次呈分都大洗牌,咁 ...
其實想知道, 依家大部份同學仔小一已經開始補習, 咁, 到小五發力谷, 仲有乜可以谷?

C6話, 呈分試唔係睇邊個小朋友叻, 係睇邊個小朋友個阿媽叻喎, 到底仲有D乜可以谷?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-4-5 10:53
有幾多B1生係完全無催谷下既B1生=======> 呢度有一個, 雖則係B1B-C。我依家做緊實驗, 睇下谷一下可唔可以上 ...
我仔6月第一次呈分,我地同往時一樣,無狂谷。

CALVEN 發表於 17-4-5 11:53
我仔6月第一次呈分,我地同往時一樣,無狂谷。
即係, 其實如果小朋友一向穩定/自律, 保持自己既步伐就可以? 見人哋催谷, 開始有D擔心。

回覆 greentea000 的帖子

勁! 我就冇啦.....不過真係C好多細胞......

little_yolky 發表於 17-4-5 11:26
極同意! 可惜我果件唔係前者

little_yolky  努力呀。  發表於 17-4-5 12:16

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-4-5 12:05
即係, 其實如果小朋友一向穩定/自律, 保持自己既步伐就可以? 見人哋催谷, 開始有D擔心。 ...
我仔成績算穩定,而且佢對自己好有要求,所以我唔會再谷佢
不過據我知,好多排名好前的同學都谷到天昏地暗

Yanamami  Emmmm.....禁我細女小学時真係無補过习~  發表於 17-4-5 13:22

little_yolky 發表於 17-4-5 11:50
其實想知道, 依家大部份同學仔小一已經開始補習, 咁, 到小五發力谷, 仲有乜可以谷?

C6話, 呈分試唔係睇邊 ...
我果件就係P1~P4冇補習, 所以係遲咗....我估如果小一已開始果D人, 應該唔使點再發力谷, 對嗎?

CALVEN 發表於 17-4-5 12:14
不過據我知,好多排名好前的同學都谷到天昏地暗
...
係係係...絕地有呢D人
‹ 上一主題|下一主題