用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今早聽電台關於小一成績問題
樓主: 蝦米豬
go

今早聽電台關於小一成績問題   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-4-22 13:46
如果唔多, 做乜要取消TSA?

大聲唔代表多數……最近聽電台訪問St Clare校長有關TSA, 佢話全港小學大約有15%學校反對考TSA(佢讚成),不過咁答又會俾人話親建制……我有朋友十分反對TSA, 仲好積極參與反TSA活動。但佢得一個讀國際學校,已大學畢業既女,仲話TSA會影響升中派位同影響EDB俾學校資源多少,我都唔識答佢。

Soundervolt 發表於 17-4-22 14:04

大聲唔代表多數……最近聽電台訪問St Clare校長有關TSA ...

所以我問反對TSA者:

1. 反對者能否証明 TSA 真的引起過度操練而且成為社會問題。

2. 如果 1 為真, 証明取消TSA係最佳方法。

如果1/2也証明到, 我幫手幫口要求取消TSA也可以。

shadeslayer 發表於 17-4-22 12:47
TSA分唔分到成績好學校就唔知, TSA操練多的學校, 無愛心把學校壓力轉嫁無辜小孩子, 明知有害也照做就知好 ...
教育局明知小3tsa 令學校過早操練學生,明知有害都一意孤行,最終害了無辜小朋友,就知局腸好極有限

Soundervolt 發表於 17-4-22 14:04

大聲唔代表多數……最近聽電台訪問St Clare校長有關TSA ...
看落pro tsa的好多都冇寫小3,curious 只是貪方便唔寫,定唔知其實e加個爭議只是在小3,並非完全kill it off

MrBeast 發表於 17-4-22 14:39
教育局明知小3tsa 令學校過早操練學生,明知有害都一意孤行,最終害了無辜小朋友,就知局腸好極有限 :joyou ...

好明顯你唔明 my point.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-4-22 14:44
看落pro tsa的好多都冇寫小3,curious 只是貪方便唔寫,定唔知其實e加個爭議只是在小3,並非完全kill it of ...

無小三TSA, 就無法預留足夠時間小學改善教學。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-22 14:00
你咁好笑, 我係講壓力轉移, 你回我文不說壓力轉移?!

可以, 不引我文講其他野就可以。又要引我文, 又要 ...

是你提起壓力,並非我,你咁搞笑嘅?

wan_sosin 發表於 17-4-22 15:12
是你提起壓力,並非我,你咁搞笑嘅?

我幾時話壓力不是由我提出?

你唔想講壓力轉移, 引我的文做乜(我的文係講壓力轉移)?

我引你呢遍文, 但講「教師要人尊重」是要自己爭氣, 自己贊取, 你會覺得如何?

明未?

回覆樓主:

其實TSA既禍害點比得上小朋友報考直/私小一學位為咗整靚個portfolio同出類拔萃既面試表現,而需要接受各式各樣既操練呢……咁大壓力,不如取消直/私面試好過啦。

shadeslayer 發表於 17-4-22 15:05
無小三TSA, 就無法預留足夠時間小學改善教學。

咁學校操學生都是比多d時間catch up,考上b1中,光宗耀祖,前途似錦

Soundervolt 發表於 17-4-22 17:57
其實TSA既禍害點比得上小朋友報考直/私小一學位為咗整靚個portfolio同出類拔萃既面試表現,而需要接受各式 ...
true,不過考/叩小學,勝在有選擇 ,若bca是say 5 年抽一次全港sample,其餘是自願參與,會易受落很多,in fact,pisa 以我理解都只是抽樣

MrBeast 發表於 17-4-22 18:30
咁學校操學生都是比多d時間catch up,考上b1中,光宗耀祖,前途似錦

學校認為操練係光宗耀祖咁咪無問題囉, D學校嘈到拆天做乜?

小兒由幼稚園做工作紙時,我已經教佢睇題目,起初係我讀比佢聽,一路要佢指住啲字,習慣成自然,到小學已經識細心睇題目了!

仔間學校小一有讀卷定讀題,幼稚園前我已經有同仔睇圖書,親子活動之一。小學前有5,6 年時間,當k1 先開始,都有3 年吖,其實只要父母比dd 時間伴讀,小一識睇題目唔難吖,而且仲有平時上堂呢,小一老師都會教啩。

我自己覺得同小朋友睇吓書玩吓煮飯仔教佢睇時鐘呢d 係生活必然會做的事情,那其他父母都做甚麼呢?如果話兩公婆工作忙手停口停冇時間,呢個已經唔係生仔為防老既年代,冇時間同仔女相處咁不如唔好生,當然我只係講我自己。

‹ 上一主題|下一主題