用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今早聽電台關於小一成績問題
go

今早聽電台關於小一成績問題   [複製鏈接]

有個媽媽打電話去清淡節目訴苦: 阿女小一讀A校,現已轉到B校。
A校小一開學初期孩子成績90分,老師中英文都開聲讀卷,學生寫答案。到學期中減少讀卷,成績跌到60-70, 到學期結束,完全不讀卷,兩科不及格,媽媽晴天霹靂,從未想像小一會不及格,再看大考試題,說是TSA試題。

我想問現在的小學小一是否讀卷? 不讀卷的小朋友是否很容易低分? 是否一些學校小一已做tsa卷?

judy  真晤知依家的教育搞邊科?學期中都唔識讀卷?  發表於 17-3-31 14:37
October.  果位媽媽太心急,我仔小一第1,2次中測唔合格, 到大考已追返有餘.  發表於 17-3-30 23:45
   5    0    1    0

蝦米豬 發表於 17-3-30 22:46
有個媽媽打電話去清淡節目訴苦: 阿女小一讀A校,現已轉到B校。
A校小一開學初期孩子成績90分,老師中英文都 ...

官津一般小一下已不讀卷,直丶私就會小一開始已不讀卷,官津小學卷多有tsa的原素在卷內。如果學生語文強,又有閱讀習慣,小朋友在老師冇讀卷下反而更高分,因速度可自己控制,而且有時間check卷。所以不可一概而論。

咩小一有讀卷架咩?!小一上已經冇呢會事

TSA 卷大概二年班開始操,視乎學校啦,如果神校(菁英多),學校就小三先操。 (我讀 Band 1 女校,到依家同小學老師敘舊都話小三要操卷所以先咁講)

洋蔥頭媽咪  你真的已經 out ,小學已不同年代啦  發表於 17-3-31 11:13
little_yolky  你out咗,神校係唔駛操卷的。  發表於 17-3-31 09:12

試題tsa 化實在無奈,d 重組句子、排句成段、有好多小一未學的生字的閱解⋯有排你玩,既然知道就好好預先為小朋友打好基礎。

Doray  At least, I think the common way of teaching Chinese at primary school is not good enough  發表於 17-3-31 11:28
Doray  Exactly.  Not sure if it is because of TSA.  發表於 17-3-31 11:28

回覆 蝦米豬 的帖子

每間學校不同,我囝學校小一第一學期已不讀卷

SEN學生先需要讀卷, 會分開考,
好少全班一齊讀卷

印象中,小一上有讀巻,小一下開始減少,但有教睇題目和留意事情。到小二已沒有。

如果語文基礎好,讀唔讀卷也不太影響分數。其實平時做功課,已要小朋友自己睇題目,慣左,到測驗考試應該也可以自己睇題目。

我校小一全學年有讀卷, 小二上學期讀大題目, 下學期唔讀卷。其實節目中媽咪小朋友明顯係閱讀能力不足而已。當佢學期中減少讀卷發覺小朋友由90跌落60-70, 實應開始做嘢, 唔應該等到學期結束唔合格的。

至於考試題有TSA題實在有什麼奇怪的? 你去書局睇一下D TSA練習, 或上網下載一下pass paper, 其實唔深(如果你要求100分當然又另當別論)。D中文TSA練習我要買高一級俾大女做的。

MrBeast 發表於 17-3-31 06:42
試題tsa 化實在無奈,d 重組句子、排句成段、有好多小一未學的生字的閱解⋯有排你玩,既然知道就好好預先為 ...
我哋細個時都有重組句子, 我哋學校D閱讀理解小一二都算問得直接, 唔算難。至於話有未學既生字, 就係小朋友平時多閱讀, 佢哋都會有咁既情況, 見到有未接觸過既字, 要睇上文下理估。如果好衰唔衰果個詞語就係答案, 唔識解, 咪當送分囉, 每篇閱讀理解最多只佔一題, 無所謂啦, 鬼叫自己小朋友讀書少咩, 咪下次讀多D囉。No big deal.

那位小朋友小一考試唔合格,好明顯係唔識得d字,或者理解唔到題目。呢d同有無Tsa題目無關,出其他題目亦未必過到關。

sheffield  同意,不要跟TSA拉上關係…  發表於 17-3-31 10:54

自己小學時小一無讀卷,而家親戚仔女學校都無(有官津有直資)。

果位家長過份緊張,小一須要時間適應,一唔合格就轉校,轉得幾多間,搵方法幫小朋友適應才是上策嘛!

jc2009    發表於 17-3-31 12:46

MrBeast 發表於 17-3-31 06:42
試題tsa 化實在無奈,d 重組句子、排句成段、有好多小一未學的生字的閱解⋯有排你玩,既然知道就好好預先為 ...
我係粗疏媽媽,無去關注tsa 考既內容,  原來有重組句子、排句成段.....等

係咁,我就認為好有必要檢討下, 成個小學六年中文次次份卷都有考上述內容, 但點知上到中學一d幫助都無, 完全銜接不到中學中文考試內容, 見到d中一學生中文嗌晒救命, 就知情況係點.

家長有時唔係話要“谷”小朋友,而係要有準備,要知小-私、津校-般程度。唔係上到小一开波考試先黎晴天霹靂。我女私小分三个学段,第-学段会讀,之後就靠自己,唔多觉有人大跌廿分禁紧要……而且第一次考試前有唔計分既mock俾学生同家長熱身,所以係ok既~就算係讀"happy" kindie, 都唔代表可以大安旨意就去升小。

October. 發表於 17-3-31 11:47
我係粗疏媽媽,無去關注tsa 考既內容,  原來有重組句子、排句成段.....等

係咁,我就認為好有必要檢討下, 成 ...
根本小-同中-課程同K3/P6就係唔銜接到,完完全全另-个level.

閱讀多D課外書已經足夠, 轉校也不能解決問題

Jane1983 發表於 17-3-31 09:51
。呢d同有無Tsa題目無關,出其他題目亦未 ...
我只是想,學校最簡單做法就是以tsa 試題模式用在校內試,若tsa 是designed for p3, 就算張程度減淺,亦未必appropriate for p1.

little_yolky  同一個模式,P1程度當然又會比P3淺。  發表於 17-4-3 16:22

October. 發表於 17-3-31 11:47

係咁,我就認為好有必要檢討下, 成 ...
講真我沒真正去查看,只知我校現在小三四的卷都是based on tsa 模式。
‹ 上一主題|下一主題