用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今早聽電台關於小一成績問題
樓主: 蝦米豬
go

今早聽電台關於小一成績問題   [複製鏈接]

回覆樓主:

有時家長選小學中伏,也見過小一成績三科主科都不合格的小朋友。。自己為例小一的成績全紅除PE外,羅底橙邊有學校會收,留晒班便踢出校,踢出校果年一樣是留班生,重讀生全班40人考35。。哈哈。。永記於心,仇一定要報,其中ㄧ個孩子叩門入番果間小學,一雪前恥。。。

蝦米豬 發表於 17-3-30 22:46
有個媽媽打電話去清淡節目訴苦: 阿女小一讀A校,現已轉到B校。
A校小一開學初期孩子成績90分,老師中英文都 ...

可能又係政府問題,立法吧!

問題是,政府有需要確保冇資源既小朋友一樣有同等機會向上。

依家冇咩?

政府唔能够确保慨係每個都100分。

judy 發表於 17-4-3 12:12
依家冇咩?

政府唔能够确保慨係每個都100分。
講錯咗!
政府要保証每個一百分容咩易,立例就得,小學生每次測驗起碼100分。

回覆樓主:

我小朋友預備升小一今年,想請教下咩叫做會讀卷呀?形式係點哋?係咪即係老師會讀題目,然後自己選答案咁嘅意思呀?請指教

要学生操TSA已典線承認本身係低水平及管理層对辦学十分有问题既学校,有机会應該盡早轉校。

Soundervolt 發表於 17-4-21 01:14
要学生操TSA已典線承認本身係低水平及管理層对辦学十分有问题既学校,有机会應該盡早轉校。 ...

TSA果然有用喎!以操唔操練TSA就分得出學校好與唔好,家長揀學校就好簡單啦!不過怕唔太需要額外操嘅學校,收容唔晒咁多學生,連一些升中派位好靚嘅小學學生都要轉校,都唔知轉去邊度至好囉!

bb1234bb 發表於 17-4-20 02:02
我小朋友預備升小一今年,想請教下咩叫做會讀卷呀?形式係點哋?係咪即係老師會讀題目,然後自己選答案咁嘅 ...
總之, 成份卷有字既就會讀出嚟既意思。不過有D學校讀, 有D唔讀, 你要打聽清楚, 有D讀小一, 有D讀到小二, 好睇個別學校。

bb1234bb 發表於 17-4-20 02:02
我小朋友預備升小一今年,想請教下咩叫做會讀卷呀?形式係點哋?係咪即係老師會讀題目,然後自己選答案咁嘅 ...

預咗學校不讀卷比較安全,幼園時多與孩子伴讀,學校p1-p2讀不讀卷不是問題

wan_sosin 發表於 17-4-21 02:52
TSA果然有用喎!以操唔操練TSA就分得出學校好與唔好,家長揀學校就好簡單啦!不過怕唔太需要額外操嘅學校 ...

TSA分唔分到成績好學校就唔知, TSA操練多的學校, 無愛心把學校壓力轉嫁無辜小孩子, 明知有害也照做就知好極有限。

Soundervolt    發表於 17-4-22 12:56
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-22 12:47
TSA分唔分到成績好學校就唔知, TSA操練多的學校, 無愛心把學校壓力轉嫁無辜小孩子, 明知有害也照做就知好 ...

有唔同意見睇法,我接受,不過唔好咁唔make sense,單用操唔操TSA就判斷學校,我知唔少一線小學照樣操TSA,點解佢哋要照操,我都唔完全理解,但都係事實,並非好多家長所講,水平低學校先操練。

wan_sosin 發表於 17-4-22 13:05
有唔同意見睇法,我接受,不過唔好咁唔make sense,單用操唔操TSA就判斷學校,我知唔少一線小學照樣操TSA, ...

可能人地不是指低學術水平, 係只低道德水平。我唔知呢D學校如何教學生不自私, 推己及人, 有承担, 勇敢面對。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-22 12:47
TSA分唔分到成績好學校就唔知, TSA操練多的學校, 無愛心把學校壓力轉嫁無辜小孩子, 明知有害也照做就知好 ...

要操TSA嘅學校簡單嚟講喺不務正業,呢尐學校會唔會教學生唔好正常上當讀書,衹要針對校內考試,操練好題目就搞掂? 有料嘅話就赤裸裸俾學生考TSA. 我身邊親戚朋友既兒女所讀既學校都冇為TSA而操練,其實全港有幾多呢類不務正業既學校?

shadeslayer 發表於 17-4-22 13:10
可能人地不是指低學術水平, 係只低道德水平。我唔知呢D學校如何教學生不自私, 推己及人, 有承担, 勇敢面對 ...

咁你直接問下嗰位網友想表達什麼?
講學校是否教到學生德育,就算操唔操TSA,都未必間間學校做得到,做得好,德育教導,家長有更大負任,學校好難做到個別學生引導,大圍人講嘅大道理,未必一定令小朋友學習到

wan_sosin 發表於 17-4-22 13:18

咁你直接問下嗰位網友想表達什麼?

No no, 你又誤會了。

律師做事, 其本上要為當事人利益着想, 是其專業操手, 他們不會因為受到壓力就轉嫁給當事人。

医生做事, 其本上要為病人病情着想, 是其專業操手, 他們不會因為受到壓力就轉嫁給病人自己担當。

明無?

little_yolky 發表於 17-4-21 09:37
總之, 成份卷有字既就會讀出嚟既意思。不過有D學校讀, 有D唔讀, 你要打聽清楚, 有D讀小一, 有D讀到小二, 好 ...

謝謝妳

shadeslayer 發表於 17-4-22 13:36
No no, 你又誤會了。

律師做事, 其本上要為當事人利益着想, 是其專業操手, 他們不會因為受到壓力就轉嫁給 ...

我並非講緊壓力轉移問題

Soundervolt 發表於 17-4-22 13:13

要操TSA嘅學校簡單嚟講喺不務正業,呢尐學校會唔會教學 ...

如果唔多, 做乜要取消TSA?

wan_sosin 發表於 17-4-22 13:46
我並非講緊壓力轉移問題

你咁好笑, 我係講壓力轉移, 你回我文不說壓力轉移?!

可以, 不引我文講其他野就可以。又要引我文, 又要講第二樣?!  大哂乎?
‹ 上一主題|下一主題