用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今早聽電台關於小一成績問題
樓主: 蝦米豬
go

今早聽電台關於小一成績問題   [複製鏈接]

幾位網友提到只要有閱讀習慣、kg時一早訓練好睇題目就ok, 這大前提有兩個assumptions (for majority non sen) :

1)父母有心有能力和時間,咁若冇,正苦有什麼支援?

2) 小朋友發展差異大概到p2 才收窄,有些小朋友能k3 自讀、自學詞語,不等於其他小朋友可以。

Olympian  Point 2講得好啱!  發表於 17-4-1 20:31

回覆樓主:

路過,想追番成績家長多要做ftm,未必個個可以。。當做咗ftm成績得合格,大家壓力好大,見朋友要看心理医生,更好笑個心理医生話自己一樣有這問題,最後朋友小學轉校。。。

Doray    發表於 17-3-31 15:05

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-3-31 12:33
父母有心有能力和時間,咁若冇,正苦有什麼支援?
(assuming non sen)點解要政府支援?應該係學校補底

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA 小一全年讀卷 (起碼當年係咁)
LS 小一上學期讀卷,下學期讀大題目 only
恐龍家

讀卷咁大影響?

回覆樓主:

正苦的扶貧委員會對基層/低收入,每名每月獲發400至800元,有助課餘學習/補習

回覆 MrBeast 的帖子

應該有調節過程度的,否則就好多唔合格了。

回覆樓主:

補底作用不大,最怕教淺考深

MrBeast 發表於 17-3-31 12:33
幾位網友提到只要有閱讀習慣、kg時一早訓練好睇題目就ok, 這大前提有兩個assumptions (for majority non se ...

你既提問,亦係我一個朋友(專業人士)問教師朋友既問題。佢覺得,如果冇家庭資源既小朋友就冇能力在學習高上取得好成績,呢個社會好可悲,窮孩子難向上。
教師回答,老師一個人做得幾多,有時想做都冇能力。

Lu324 發表於 17-3-31 13:43
你既提問,亦係我一個朋友(專業人士)問教師朋友既問題。佢覺得,如果冇家庭資源既小朋友就冇能力在學習 ...

呢個情況真感慨--「家長唔懶得」,要係幼稚園階段早作準備。經濟能力許可就可以外判學中英數,能力麻麻嘅就家長要自己去教(小一野相信中五畢業家長也可應付)。但面對現今教學步伐,如家長仲係用我地細個果套(旨意學校教,小朋友大大下就識),依家真係行唔通了。無奈,但這就是理實!

suzuki12 發表於 17-3-31 13:54
呢個情況真感慨--「家長唔懶得」,要係幼稚園階段早作準備。經濟能力許可就可以外判學中英數,能力麻麻嘅 ...

現實

低鬼能,小學中文一貫都是造句啦、排句成段啦、標點符號啦等等。唔考呢啲考咩嘢?

你既提問,亦係我一個朋友(專業人士)問教師朋友既問題。佢覺得,如果冇家庭資源既小朋友就冇能力在學習高上取得好成績,呢個社會好可悲,窮孩子難向上。教師回答,老師一個人做得幾多,有時想做都冇能力。

依家自幼兒園至大學都有政府資助,教師學生比越來越好,除基本教師外,還有助教等輔助人員。不是比以前好多嗎?

有資源有學識的父母有優勢,自古至今,一向如是吧!

greentea000    發表於 17-3-31 15:06

bobbob 發表於 17-3-31 12:41
(assuming non sen)點解要政府支援?應該係學校補底

對, 補底或降低小一要求, 讓孩子不用小一就打扙咁。

唔係開口埋口政府, 政府D錢係香港人的錢。

typical 任
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Yanamami 發表於 17-3-31 11:50
根本小-同中-課程同K3/P6就係唔銜接到,完完全全另-个level.
同一模式考足六年幾十次測考,   5-6年班時可以稍為提升改變下,為接軌中一課程做准備.

IloveJJ 發表於 17-3-31 14:43
其實如果只係講到幼稚園上小學既語文能力,唔需要諗得咁複雜,無乜家長會程度低到幼稚園既書都唔識卦?幼稚 ...

家長無心無力咁孩子點?

孤兒呢?

正路係官津學校要 assume 孩子無讀幼稚園。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

有個媽媽打電話去清淡節目訴苦: 阿女小一讀A校,現已轉到B校。
A校小一開學初期孩子成績90分,老師中英文都開聲讀卷,學生寫答案。到學期中減少讀卷,成績跌到60-70, 到學期結束,完全不讀卷,兩科不及格,媽媽晴天霹靂,從未想像小一會不及格,再看大考試題,說是TSA試題。

我想問現在的小學小一是否讀卷? 不讀卷的小朋友是否很容易低分? 是否一些學校小一已做tsa卷?

睇嚟,香港啲教肓真失敗。

阿媽起碼有中五程度吧!小一派卷,阿媽起碼能分辨出題目深浅,明白阿仔唔識做嘅原因吧!

October. 發表於 17-3-31 15:27
同一模式考足六年幾十次測考,   5-6年班時可以稍為提升改變下,為接軌中一課程做准備.
...

在P5P6時期轉考試模式有很大問題,面對呈分試,學生,家長,老師已很大壓力,萬一學生不適應新模式,成績大幅下滑,各方壓力更大,故多不欲改變。

October.  都係既,但小5,6同中一中文課程真係差好遠。  發表於 17-4-1 10:31
‹ 上一主題|下一主題