用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港華諮詢轉直資 學費少於兩萬
樓主: JWKun
go

港華諮詢轉直資 學費少於兩萬 [複製鏈接]

咁大學制度嘅存在都似極不公平,妨害平等向上流嘅公平性?大學教職員在樓上的觀點下又如何?
點去形容樓上嘅立場好呢?non-jupas嘅安排又如何評價呢?都係笑而不語。

ANChan59  Diversity is an interesting mindset in HK .....  發表於 17-4-14 10:22

我可能錯,我估不招人妒是庸才,大概直資學校真的找到一條路,走出了數十年教育界走不出的迷陣,填補左觀念上某些上層跟低下層的空間,拉近左教育質素的距離。

ANChan59  By design or accident   發表於 17-4-14 10:23

Vanadium 發表於 17-4-13 22:46
直資中學當每年收4萬學費(咁少),一班35人計,每班每年1百40萬學費收入,若以年薪35-60萬請教師,都可以請 ...
可能真係行內人先講得出官校轉直資同直資中學收4萬學費盡係少呢D說話

目前香港直資中學中, 較有名氣又收一年學費4萬或以下, 應該只有呢幾間:

SPCC
DBS
SSC (Stanley)

其餘DGS, SPC, SPCS(Sec), HY, GH, YW .... 學費都係不到4萬一年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

By design or accident ?AN, 如果你問呢我覺得係信仰的啟廸

20120808 發表於 17-4-14 01:44
作為家長,feel comfortable 都是一个選擇,
其实都唔係個個窮師拉想著 Giorgio Armani 嘅。...
這正正是有人反直資的理由,轉了直資後,基層免學費都唔敢讀。

cow 發表於 17-4-14 10:53
這正正是有人反直資的理由,轉了直資後,基層免學費都唔敢讀。

你唔好屈 d 基層。
好多基層只係想仔女讀屋企隔離間學校,因為佢地要近。
你叫佢由粉嶺出沙田都可能話遠,點會過海去 SPCC ?

不要把事物階级化。。。。。

對我而言,這是一個生活上的選擇態度多一點,不一定選擇所谓[名牌]或[優],選[合適]才是 first priority。

有人認為[佳保]買垃圾,一定要去Market Plase 同  Fuzion。有人認為三蚊斤菜心會食死人,要食三十蚊斤嘅,但係我成日食都未死得喎,好好味添。

子非魚,焉知魚之樂與不樂?
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

ABC-DAD 發表於 17-4-14 02:51
我可能錯,我估不招人妒是庸才,大概直資學校真的找到一條路,走出了數十年教育界走不出的迷陣,填補左觀念 ...

有 D 人好忙,人地讀直資又唔抵得,讀 IB 又唔抵得,去外國讀又唔抵得。

20120808 發表於 17-4-14 11:31
不要把事物階级化。。。。。

對我而言,這是一個生活上的選擇態度多一點,不一定選擇所谓[名牌]或[優],選[ ...

就係佢地自己階級觀念重,以己度人,先以為個個有錢人自大,個個基層自卑。

nintendo 發表於 17-4-14 11:30
你唔好屈 d 基層。
你叫佢由粉嶺出沙田都可能話遠, ...
SPCC絕對係有,況且直資唔係只有你地目標嗰幾間,有直資學校畀到津校更靈活嘅安排給SEN嘅學生。
扮睇唔到?國際學校一個基層都無,你地當係好應該?

Vanadium 發表於 17-4-13 22:46
直資中學當每年收4萬學費(咁少),一班35人計,每班每年1百40萬學費收入,若以年薪35-60萬請教師,都可以請 ...

終於入正題:錢。
你好似係老師,可能在直資制度下冇得益,所以追住打。
學費是家長比的,明碼實價,你少費心。

nintendo 發表於 17-4-14 11:30
你唔好屈 d 基層。
你叫佢由粉嶺出沙田都可能話遠, ...
不要把事情拉得那麼遠。

ABC-DAD 發表於 17-4-14 11:41
SPCC絕對係有,況且直資唔係只有你地目標嗰幾間,有直資學校畀到津校更靈活嘅安排給SEN嘅學生。
扮睇唔到? ...

你邏輯係唔係有問題?
同埋你睇清楚我個 point 我立場先去嘈。

SPCC 有基層,唔代表個個基層恨入 SPCC ,
我只係唔認同大家好 presume 基層會怕高攀直資,大部分只希望就近入學方便照顧。

ABC-DAD  抱歉,我唔係嘈你,手快左,唔好意思  發表於 17-4-14 11:58

大家慢慢,我出去買花生。

nintendo 發表於 17-4-14 11:54
你邏輯係唔係有問題?
同埋你睇清楚我個 point 我立場先去嘈。

你講中我心裏話,家長有自決能力,有教無類背後還有一層意思係讓不同品賦嘅人有受教育嘅機會,能成才回饋社會,係一種乘傳,唔存在施受嘅關係。
之前post錯左落你個貼,抱歉

像港華這類學校,轉了直資後,一定少了基層學生就讀。

shadeslayer 發表於 17-4-13 00:50
香港醫療卷,你又有冇大力反對?

居屋都可以反對

在香港所謂基層,有一个普遍定義,但所謂[有錢人], 卻是一個相對定义。港華如收兩萬以下,會否更有效地吸引全港所謂相對地有錢的基層入讀?況且只要直資有資助學費制度,便不能説直資制度不公平。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 17-4-14 01:44
V兄你應該是假設了所有基層家庭都會選擇直資制度,相信[名牌],所以作為政府,不應該貼錢给[有錢人]去買[名 ...
我想你捉錯焦點了。焦點是在讓所有人有同等機會接受優質教育,我們現只說"機會",但選擇是個人的。

這裡有人搞錯,平等不一定指所有人接受的東西都要一樣,但機會是一樣、處理方式是一樣,是很重要的。

要公平,係要官津變直資。就是官津直資,一視同仁,像教學語言,收生權等。
‹ 上一主題|下一主題