用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
樓主: nelsonyp
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)   [複製鏈接]

nelsonyp 發表於 17-3-29 12:22
我唔報呀~ 覺得佢有問題唔可以問?
佢多人報、少人報都唔關我事呢,
但唔滿意唔可以貼文表示不滿?唔鍾 ...

其實係呢度開post挑機好容易變砲灰,比人圍攻,我自己試過好多次。係人都知道我係EK既言論出位,無乜人認同我既觀點,一個post可以中十幾枝箭。要回都回唔切。

大頭旻 發表於 17-3-29 13:03
建議樓主可從另一個角度諗,點解咁麻煩都仍然有二,三千人報?

佢當然有佢可取嘅地方,只係佢嘅甄選方式實在太特別,理解唔到。
當然,你可以話每間學校都有佢選人嘅方法,唔需要人理解,咁咪即係自我中心?

我小朋友嚟緊9月會入學,你哋嘅簡介會經歷,我都經歷過,而家仲上緊堂(明天有一堂),total上8堂,月尾交埋最後一份功課(共兩份),成個過程一路見到人放棄,我小朋友有5間學校嘅offer,最後(暫時)我都揀呢間,咁複雜嘅入學流程都仍然有人選擇,有d家長仲係1st waiting緊,未知有冇學位都要繼續上堂同交功課,值唔值咁做,真係好睇家長

backenberry 發表於 17-3-29 13:31
好認同英華校長所講,無教唔好嘅小朋友,只有唔識教嘅家長

講開英華,都有個不快經驗,當年我幫個仔報小一,由於我仔個英文名係只有姓同埋英文名(冇譯名嗰部分),收表嗰位阿嬋開口質疑我個仔個名有問題,我解釋話出世時唔想加譯名部分而已,佢係都唔信,仲話邊有人個英文名會係咁。卒之要攞多一次我仔個出世紙俾佢再對一次,佢先接受。

其實,間間學校都會有「招呼不周」的地方,你體諒人哋年年幾千人申請,根據校情,推出不同措施實屬正常。如果咁都接受唔到,不如簡簡單單大抽獎,抽到邊間都照入,小朋友實有書讀,何樂而不為?

littlefaith 發表於 17-3-29 13:46
講開英華,都有個不快經驗,當年我幫個仔報小一,由於我仔個英文名係只有姓同埋英文名(冇譯名嗰部分),收 ...

講開又係,呢幾年真係多左好多人改英文名淨係姓氏加名而唔用傳統果種譯名,以前我地係好少咁做既。

se6b03 發表於 17-3-29 13:39
其實係呢度開post挑機好容易變砲灰,比人圍攻,我自己試過好多次。係人都知道我係EK既言論出位,無乜人認 ...

無野嘅。。 我開post 志在表達下不滿, 睇下有無家長都有咁嘅感覺,但卻引黎好多信眾就極度敏感、護教心切,大家理解不同,其實都無咩好拗,本身出文就唔係為俾信徙睇,我亦唔係攻擊家長, 家長為小朋友報校幾時都係為小朋友好,但唔通我覺得不滿貼文都不可以?
其實覺得學校做得1000分咁誇啦啦嘅都大可出文美言、讚頌一番,又何必硬要將不滿意見壓下去?

nelsonyp 發表於 17-3-29 13:43
佢當然有佢可取嘅地方,只係佢嘅甄選方式實在太特別,理解唔到。
當然,你可以話每間學校都有佢選人嘅方法 ...
其實我對呢間學校既印象都麻麻地,有好幾個家長不約而同都話校長冇禮貌,不尊重家長,有個case就話當日校長group interview家長時(是幾年前的了),校長要求有大學學位的家長舉手,那個家長並冇大學學位,但其他既全部都有舉手,佢覺得好尷尬。

ppmmbb  佢比我的感覺是 - - - - - 佢覺得自己係「資優」、「天才」。  發表於 17-3-29 14:05

bluestar3000 發表於 17-3-29 14:00
其實我對呢間學校既印象都麻麻地,有好幾個家長不約而同都話校長冇禮貌,不尊重家長,有個case就話當日校長 ...

校長係咪想故意測試家長既反應?睇下家長有幾誠實?如果係,不如調返轉,大可以要求無學位既家長舉手。如果個家長夠勇舉手,可能即收。

greentea000  你個方法有創意!  發表於 17-3-30 02:28

se6b03 發表於 17-3-29 14:07
校長係咪想故意測試家長既反應?睇下家長有幾誠實?如果係,不如調返轉,大可以要求無學位既家長舉手。如 ...

舊年唔覺有家長group interview

nelsonyp 發表於 17-3-29 13:52
無野嘅。。 我開post 志在表達下不滿, 睇下有無家長都有咁嘅感覺,但卻引黎好多信眾就極度敏感、護教心切 ...

學校收生procedure確有不可取的地方,大家都有眼睇。

我相信大部分jm都明白你的火氣。其實我覺得你的道理冇問題,而並非像某些jm因為滿咀歪理而被人圍。你得不到大部分jm的認同只是因為你把火燒得過火地旺,言詞太犀利就變得失了風度禮貌而已。搞到大家由應該怪學校變咗不認同你的態度。

greentea000  大部分家長敢怒不敢言,始終考學校家長同學生係相對弱勢。  發表於 17-3-30 02:30
ok3  完全說出了重點  發表於 17-3-29 17:56

se6b03 發表於 17-3-29 14:07
校長係咪想故意測試家長既反應?睇下家長有幾誠實?如果係,不如調返轉,大可以要求無學位既家長舉手。如 ...
測試都有底線,應以互相尊重為原則,我會覺得校長這個舉動,教不好學生尊重之餘,反而出了自大而不懂謙卑的人,德育教育是很重要的。

flyda  非常同意!  發表於 17-3-29 14:16

回覆 siden 的帖子

其實都係,我唔係學校fan,更咪話護校啦。

bluestar3000 發表於 17-3-29 14:15
測試都有底線,應以互相尊重為原則,我會覺得校長這個舉動,教不好學生尊重之餘,反而出了自大而不懂謙卑的 ...

You have your point。

學校係好學校。課程好,老師也不錯。

但校長有些地方的確過咗火位。

已經唔係測試,變咗為難雙職家長。一個小朋友報10間8間學校,如果間間都咁難處理,確是難搞。

我之前都係因為自問堅恃唔到10堂而無報呢間……

siden 發表於 17-3-29 14:23
You have your point。

學校係好學校。課程好,老師也不錯。

同意,我都覺得呢間學校幾好,但申請過程真係好煩。

bluestar3000 發表於 17-3-29 14:00
其實我對呢間學校既印象都麻麻地,有好幾個家長不約而同都話校長冇禮貌,不尊重家長,有個case就話當日校長 ...

簡介會展示八大大學校訓叫人估邊間大學喎!我朋友聽完覺得好侮辱,連報名表都扔埋。

kkhon    發表於 17-5-4 08:30

bluestar3000 發表於 17-3-29 14:15
測試都有底線,應以互相尊重為原則,我會覺得校長這個舉動,教不好學生尊重之餘,反而出了自大而不懂謙卑的 ...

完全認同,唔可以因為自己叻就岡自專大呢

作為資優生家長,從不擔心孩子能否成為天才,只希望孩子能學懂謙遜,這校長表現是占不上邊。

bluestar3000  講得好!  發表於 17-3-29 14:50

nelsonyp 發表於 17-3-29 14:37
完全認同,唔可以因為自己叻就岡自專大呢

哈哈!這所學校收生的程序一向有其獨特之處,目的只係想測試吓家長的恆心和信心,揾D真正認同學校理念的家長報讀。而入學後,亦其望家長有一定的參與度。所以收生程序只會變得更獨特,唔似會為方便家長而變得簡單。願者上釣,所以家長如不認同學校理念,就真係無謂報,免得一路報、一路埋怨...

另一方面,認同GT係所好學校,有很多機會比學生發展。有小朋友就讀的Fans不須為外界對於收生程序上的微言太上心,畢竟年年都有,無可避免...

retriever 發表於 17-3-29 07:34
如你18 年入學,建議你留意香港仔隧道小學既簡介會。

去咁多間簡介會,呢間真係最禮貌周周,賓至如歸!

‹ 上一主題|下一主題