用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)  

新一年小一直資學校簡介會、申請 陸陸續續開始,好多家長都會去簡介會、開放日,去了解間學校多d。 然而當中好多直資小學唔知係咪聽坊間人吹噓得多, 真係以為自己最叻,收生、簡介會派入場劵都要父母勞師動眾,又要網上先登記、再叫你等waiting, waiting 完又要再親身去學校拎飛。

話到明直資學校,係學費幾萬蚊一年啦,又要個家庭可以負擔佢地學費, 但又要要求父母係閒人, 隨時都可以為佢地嘅簡介會飛而親身到校領取,係咩邏輯?

呢間柴校嘅收生程序從來都引起好多爭議,佢個名又講到係收叻學生, 但奇怪地佢地收生要考嘅, 卻係父母有無耐心、熱情,有無崇拜學校到放棄工作、生活面去拎佢地嘅一張簡介會飛!何故明明可以email 回覆附上入場劵,卻偏偏只回覆確認信而要求家長親身限時限刻到校取飛?
明知剩餘入場劵數量卻多發好幾倍email 通知waiting list 家人, 而令家長白行一趟、空歡喜一場,又是可以理解、無可避免?

見微知著,一間學校堂堂正正去考小朋友才能、智商、情商、禮貌都屬無可厚非,但呢間柴校就用d 旁門左道去篩走唔會崇拜佢嘅申請者,就好唔大方囉! 佢當自己係救世主?自大到要父母去敬拜佢、服從佢?

直資學校不止一間,佢揀人, 好多人都會考慮佢值唔值。 interview 過到都仲要父母交10個assignment s, 仲要交完都未必有offer, 如此浪費人心機、時間嘅自視之校,真係睇唔到佢個價值喺邊?佢又可以灌輸d 乜野正確"時間、尊重"觀念嘅小朋友?

致 自大狂妄 的憂柴輸丸 - 不知所謂!

**請各位jm 不要再執住"柴" 呢個字而不滿,純粹係校名諧音而簡稱,並非指此校一文不值。

hppa    發表於 17-5-4 16:38

nelsonyp 發表於 17-3-28 18:30
新一年小一直資學校簡介會、申請 陸陸續續開始,好多家長都會去簡介會、開放日,去了解間學校多d。 然而當 ...

我簡介會waiting, 尋日收到e-mail 話28-30可以攞飛,安排好曬打算聽日去攞,剛又收e-mail 話已派曬有無家長上年無出席簡介會有offer?

回覆 nelsonyp 的帖子

我很明白考小一過程的艱辛,有很多令人憤慨和氣餒的事。然而,2018-19年小一入學遊戲才剛開始,不要太負面啊,因為分分鐘要玩到翌年6月叩門,自己會好辛苦的。
如覺得某些學校太討厭,不報也罷。倘想為小朋友爭取多一個機會,唯有強忍,他朝有其他更好 offers,再飛起佢,咪不暢快?

祝一切順利。

anpanman_baby 發表於 17-3-28 18:36
我簡介會waiting, 尋日收到e-mail 話28-30可以攞飛,安排好曬打算聽日去攞,剛又收e-mail 話已派曬:thinki ...

人地呢d "大校", 係expect 你一收到佢個email, 就即時請假,工都唔返去佢學校拎佢張<<巴之閉簡介會>>入場劵,以示敬仰、崇拜之情。
係單方面要各位信眾去敬仰佢,佢係唔會尊重你、同珍惜你嘅時間。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

manmonster 發表於 17-3-28 18:54

我很明白考小一過程的艱辛,有很多令人憤慨和氣餒的事。然而,2018-19年小一入學遊 ...

亦多謝你鼓勵, 我無氣餒,人生充滿希望,路路通羅馬,都唔係只得一條直資路,我只係好氣憤有d 咁嘅cheap 校、賤觀念,仲要吹到自己幾大先出文。

新一年小一直資學校簡介會、申請 陸陸續續開始,好多家長都會去簡介會、開放日,去了解間學校多d。 然而當 ...

極到同意你講法,一線神校都冇佢咁多花樣,但好攪笑嘅就係D人攞到佢 offer 之後,就會 VS 第二間,唔係真心想讀佢,坦白講如果覺得小朋友自己叻嘅家長都唔會花咁多時間去上佢學校個D所謂堂吖,寧願部多D小朋友,所以佢話專收叻嘅小朋友,可能係肯去in個班

極到同意你講法,一線神校都冇佢咁多花樣,但好攪笑嘅就係D人攞到佢 offer 之後,就會 VS 第二間,唔係真心想讀佢,坦白講如果覺得小朋友自己叻嘅家長都唔會花咁多時間去上佢學校個D所謂堂吖,寧願部多D小朋友,所以佢話專收叻嘅小朋友,可能係肯去in個班

路過,好奇一問,一定要親身攞飛?工人姐姐攞得唔得呢?再唔係就公公婆婆

nelsonyp 發表於 17-3-28 18:56
我諗住打去小佢喎。。。 佢唔配我浪費咁多時間同報名費俾佢呢~

感受到你嘅憤怒,唔好太勞氣,大家小朋友今年一齊報考小一,共勉之啦

MrBeast 發表於 17-3-28 19:08
路過,好奇一問,一定要親身攞飛?工人姐姐攞得唔得呢?再唔係就公公婆婆 ...

可以不用親身去取,其他人代去都可以。

我見隔離po 有人問飛,咁不如益下人。

講真,我真心唔喜歡亦不認同這間學校的收生方法,為了不想辛苦自己,上年我無報佢

hppa    發表於 17-5-4 16:38
Chirley    發表於 17-3-31 16:43

邊間咁奇怪?

mayyylai  greentea000: thanks.  我一睇呢個 post,第一樣就估係邊間,但真係才疏學淺,真係估唔到,多謝你的答案。   發表於 17-3-29 10:26
greentea000  優才  發表於 17-3-28 20:03

MrBeast 發表於 17-3-28 19:25

我見隔離po 有人問飛,咁不如益下人。

我唔係信徒,要返工搵食。。今日無請假去拎佢張神劵呢。。。都估到今日就會俾人拎哂, 算把啦~

回覆樓主:

係呀!考國際學校都冇呢間咁麻煩

回覆 anpanman_baby 的帖子

我今日1:30去已冇飛,好心冇咁多飛,就唔好發出咁多後補email 啦,side人時間!

nelsonyp 發表於 17-3-28 18:56
我諗住打去小佢喎。。。 佢唔配我浪費咁多時間同報名費俾佢呢~
今日見到有d家長圍住職員黎鬧

gg33 發表於 17-3-28 20:12
回覆 anpanman_baby 的帖子

我今日1:30去已冇飛,好心冇咁多飛,就唔好發出咁多後補email 啦,side人時間 ...

lovelinda 發表於 17-3-28 19:39
講真,我真心唔喜歡亦不認同這間學校的收生方法,為了不想辛苦自己,上年我無報佢
...
Me too !