用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
樓主: nelsonyp
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)   [複製鏈接]

Wanglinkiki 發表於 17-3-29 11:11
事實上年就係八堂➕兩份功課,你接受唔到可以唔報,無謂唱衰間學校,間間學校都有人鍾意有人唔like啦,唔 ...

信佢嘅家長自然乖乖聽話,
早d 知,都係免得其他未100% 信教嘅去到上堂、交功課先話嘥時間ar

greentea000  又有道理!  發表於 17-3-30 02:14

MSKAKACHAN 發表於 17-3-29 11:18
找小學都是同玩配對遊戲一樣。學校不合你口味,大大可不報。還有大把學校選擇,不過也有很多人暗歡喜, 因 ...

呀? 有人咁話無腦嘅先去讀?
唔係話最叻嘅小朋友可能會有其他offer 而唔揀佢?

nelsonyp 發表於 17-3-29 11:24
早d 知,都係免得其他未100% 信教嘅去到上堂、交功課先話嘥時間ar
...

唔想再同你坳落去,只希望你尊重下我地呢班經過努力得到Offer嘅小朋友同家長,我哋撿得呢間學校自然係因為鍾意佢嘅理念,亦都覺得呢啲付出係值得,都衷心希望你可以幫小朋友搵到一間真正啱佢嘅學校。

nelsonyp 發表於 17-3-29 11:24
...

其實想去申請呢間學校的家長看到你這裡的言論好唔舒服!坦白說我是其中一個上星期六已經首輪攞了飛的家長,我未親身了解學校合唔合適,才會再下一步,但是你言論係十分不尊重其他人。

Wanglinkiki 發表於 17-3-29 11:30
唔想再同你坳落去,只希望你尊重下我地呢班經過努力得到Offer嘅小朋友同家長,我哋撿得呢間學校自然係因為 ...

其實我從第一篇文開始,都係話覺得學校態度太囂張、自視極高,無講過報讀嘅家長有問題,亦無唔尊重。 我針對嘅係學校呢d 煩瑣刁難玩法背後嘅目的同意義,係唔知點解就有好多擁護者入黎話佢地咁做得岩、我攻擊讀緊家長?!
麻煩從初文再睇一次,文中對象根本唔係在讀小孩家長,而係學校,講勿曲解。

Felix223 發表於 17-3-29 11:37
其實想去申請呢間學校的家長看到你這裡的言論好唔舒服!坦白說我是其中一個上星期六已經首輪攞了飛的家長 ...

別受人影響,要相信自己!

其實出席簡介會與否應該不會影响收生結果,所以隨緣啦,不要太上心
自強不息 厚德載物

覺得合適咪去報, 唔合適咪算囉, 依間學校又唔係第一年先係咁. 做乜反應咁大.

要上堂, 要做功課又唔係咩新奇事, 唔好諗住唱兩下會少D人報

積奇百事 發表於 17-3-29 12:12
覺得合適咪去報, 唔合適咪算囉, 依間學校又唔係第一年先係咁. 做乜反應咁大.

要上堂, 要做功課又唔係咩新 ...

我唔報呀~ 覺得佢有問題唔可以問?
佢多人報、少人報都唔關我事呢,
但唔滿意唔可以貼文表示不滿?唔鍾意亦可以唔睇post 呢~

nelsonyp 發表於 17-3-29 12:22
我唔報呀~ 覺得佢有問題唔可以問?
佢多人報、少人報都唔關我事呢,
但唔滿意唔可以貼文表示不滿?唔鍾 ...

睇完你咁用心去出post同埋回覆各人,我真心建議你,不如你直接寫信去呢間學校直斥其非,比在此不斷反駁眾人更造福人群更有建設性。

回覆樓主:

建議樓主可從另一個角度諗,點解咁麻煩都仍然有二,三千人報?

siden 發表於 17-3-29 12:51
睇完你咁用心去出post同埋回覆各人,我真心建議你,不如你直接寫信去呢間學校直斥其非,比在此不斷反駁眾 ...
又或者如有空閒時間,照申請,去in 時老師問有冇去簡介時就「詳盡」囘答,跟著copy 這個thread 內容寄去當第一樣功課

greentea000  有創意!  發表於 17-3-30 02:16

其實學校叫家長攞飛,是要篩走無心去簡介會的人。這間算易攞到飛去簡介會。
報多幾間你就知其他學校有幾難先報到簡介會。

出通告唔可以睇Beauty n the beast 果間? 佢從來都勁多人放位, 上年reject 左到八月竟然比email 我話收我小朋友, 我當然一手reject 返佢(emoji)

wongkitty 發表於 17-3-29 13:22
出通告唔可以睇Beauty n the beast 果間? 佢從來都勁多人放位, 上年reject 左到八月竟然比email 我話收我 ...

出通告唔可以睇Beauty n the beast 果間?

回覆樓主:

事在人為!我係後補中既後補,因為之前封email 入左 spam folder而錯過了,學校派飛當日8am email我去拎飛,我先生午飯都冇食,楂車去旺角排隊,最終都拎到一張。
整個過程,我覺得學校d職員好有禮貌同承諾呀。

ppmmbb 發表於 17-3-29 13:26
出通告唔可以睇Beauty n the beast 果間?

應該出通告的是音小,樓主不是指音小。

回覆樓主:

好認同英華校長所講,無教唔好嘅小朋友,只有唔識教嘅家長

wongkitty 發表於 17-3-29 13:22
出通告唔可以睇Beauty n the beast 果間? 佢從來都勁多人放位, 上年reject 左到八月竟然比email 我話收我 ...

唔係講緊呢間

backenberry 發表於 17-3-29 13:31
好認同英華校長所講,無教唔好嘅小朋友,只有唔識教嘅家長

嗱......呢d 就真正嘅人身攻擊喇~~
請問閣下指邊個唔識教小朋友,又何以見得人地唔識教小朋友?
‹ 上一主題|下一主題