用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基既國際學校好唔好嫁?
樓主: jaydenmama0709
go

英基既國際學校好唔好嫁?   [複製鏈接]

elmostoney 發表於 17-3-24 11:10
唔洗同人比, 點解咁多人揀國際學校, 就係唔想小朋友係主流學校倒模出來.  我家一號, 小時侯都表現欠佳, 佢 ...

I like IS for they dont teach students according to teachers' standards but to students' own development and progress. The only comparison is to the student himself/herself but not to classmates. As long as he/she us doing well in his/her own pace, I never want him/her to be the best among all. Kids can be motivated to exceed themselves but not expect they can always be the best. Otherwise kids will just feel too much pressure in life, which what parents from IS obviously dont want to see.

858 發表於 17-3-24 14:58
唔通唔理是非黑白乜都讚?同班同學做到佢做唔到就係佢問題,無咁叻所以RC收佢同學唔收佢。過兩三年我會送 ...

你生佢為咩?為你增光?
當增不到光就推走佢?
放洋冇問題,但心態……

唔通唔理是非黑白乜都讚?同班同學做到佢做唔到就係佢問題,無咁叻所以RC收佢同學唔收佢。過兩三年我會送 ...
個point係接受佢,鼓勵佢,唔係一定要讚,但無需同人比較。我唔敢代表大部份IS家長發言,但相信不少家長心態都係想逃離高壓同比較,比小朋友係一個正面環境中自主學習。如果一定要比來比去,不如去LS, 日日比,天天鬥

elmostoney 發表於 17-3-24 11:10
唔洗同人比, 點解咁多人揀國際學校, 就係唔想小朋友係主流學校倒模出來.  我家一號, 小時侯都表現欠佳, 佢 ...

我十分認同你說法!我等梗插班ESF ,你仔插入哪間IS ?

佢唔叻,所以要候補?

可唔可以改為佢唔係最適合,所以要候補?

呢個改動,唔係無的放矢的語言偽術令而家長好過一點,還請樓主想真一下。

你是一位情感極端,而想法也少有的家長,但家家有本難念的經,也許你需要找信任的人傾訴鬱結。

不過這裏似乎沒有人會認同你的態度和做法,我更怕你會將負面情緒無端影響别人。

呢排差不多所有有關ESF topic都講吓講吓去番呢位家長度.......

canteen31 發表於 17-3-24 18:53
呢排差不多所有有關ESF topic都講吓講吓去番呢位家長度.......
我唔騎劫喇,你地繼續話題

858 發表於 17-3-24 19:54

父母的思維模式和情緒會很直接影響自己小朋友的成長和表現。近期很多人都follow 這位葉偉麟冶療師的Facebook account, (emoji)面有多video 和文字版的個案分析/分享.......如果你有空就上去睇一下,或者會幫助到你看到你和你小朋友之間的一些忽略了的盲點。

https://www.facebook.com/%E8%91%89%E5%81%89%E9%BA%9F-%E5%85%92%E7%AB%A5%E8%A1%8C%E7%82%BA%E6%83%85%E7%B7%92%E6%B2%BB%E7%99%82%E5%B8%AB-1044173952301848/

nintendo 發表於 17-3-21 13:00
以往除咗我,有另外兩個 ESF 家長提醒佢講嘢要留一缐。而家咁,真係幫佢唔到,我估好多人心涼。不過我相 ...

令一個係邊個?俾d提示來

Katherinee 發表於 17-3-24 15:13
I like IS for they dont teach students according to teachers' standards but to students' own develo ...

今日去咗學校Student Led Conference. 問teacher 我個小朋友表現理唔理想, 是否average? 即刻被teacher 一句話"We are not local schools we don't grade/rate students." 跟著即刻訓話咁"They showed you what they learnt at school just now. They were learning in their own pace and goal. Look at their writing targets there on the wall. Everyone has  their own targets."
我即刻知衰。亦知teacher應該被問過類似問題N次所以咁激動。但也就是更肯定及欣賞學校真係train 小朋友自我學習自己set自己的target!其實真係唔明有啲家長成日話小朋友hea無功課做無嘢學。我見小朋友係學校真係做咗學咗好多嘢!如果返屋企仲要做功課, 真係攰死。

858 發表於 17-3-24 19:54

我都明白你心情, 見其他同學有offer 自己個無只入waiting就會開始比較自己個小朋友。我記得同我個小朋友in N班時全軍覆沒我都好似你咁諗。但到考K1時啲學校做得好唔收, 但做得差又收。諗通咗學校有佢自己收生標準, 但彩數更甚。學校幾百幾千人考, 小朋友個個質素差不多,點評分呀?!所以我確信係抽獎俾offer嘅。同小朋友能力唔關事。ESF全部人都知佢係用random number 俾applicants. 舊年當我見到同班同學native speakers 都係入reserve list第二輪先入。咁我確定ESF係跟random number 收生。如果係咁, 做waiting 點會關小朋友資質唔夠好事?只是抽random number 唔好彩。RC亦然。咁多人考, 又唔同時間同teachers考, 又唔似local schools咁考好深的academic, 個個小朋友差不多, 唔跟random number 派offer點派到呀?所以, 你唔好咁灰心。因為彩數運氣而放棄自己小朋友, 認為佢唔夠人好嘅話,小朋友好無孤㗎!

macdullbaby 發表於 17-3-24 20:45
父母的思維模式和情緒會很直接影響自己小朋友的成長和表現。近期很多人都follow 這位葉偉麟冶療師的Facebo ...

係POPA channel 裏認識佢。佢真係唔錯。多咗認識育兒資訊及育兒挑戰及正確心態。

其實樓主系問,如果女仔讀ESF好唔好"嫁“。呢個確實系關鍵考慮因素呀,據說某D傳統名校出品就唔係甘好”嫁“。

Jane1983 發表於 17-3-24 12:26
再睇完回應,打個突,小朋友仲細,希望家長的想法和心態會慢慢扶正,唔係小朋友真係好慘。 ...

認同.  況且做媽媽的心態, 很影響孩子將來的成長.

Jane1983    發表於 17-3-25 12:26

有waiting list仲收咗咁都唔開心??我小朋友當年報四間小學冇一間有回音,急起上嚟報間新校,開學大半年左右有兩三間打嚟話而家有位喇,反而我會唸點解讀得一兩學期會有位放出嚟結果放棄咗冇去轉校。而家小朋友嘅校園生活過得愉快,經常同我講當中樂趣,呢個係自己幫佢報IS嘅原意。

lakecolors 發表於 17-3-25 01:58
其實樓主系問,如果女仔讀ESF好唔好"嫁“。呢個確實系關鍵考慮因素呀,據說某D傳統名校出品就唔係甘好”嫁 ...

Haha女仔最緊要嫁得好呀(emoji)(emoji)(emoji)

後補可恥?
邊有學校第一 round offer 必定收足人?
我識人 turn down 了 HKU medicine offer ,亦識人 turn down 了 ivy league offer。
名牌大學也有可能有人 turn down offer ,咁人地將個位轉給其他人,好正常。
聽過有大學,九月開咗學先 call  學生,有人由 A 大學宿舍執行李搬去 B 大學。
小學一年班就為這些事情嬲,幾時嬲到老?

Radiomama 發表於 17-3-24 18:19
你是一位情感極端,而想法也少有的家長,但家家有本難念的經,也許你需要找信任的人傾訴鬱結。

不過這裏 ...

她是最佳“半杯水”反面思維代表。

lakecolors 發表於 17-3-25 01:58
其實樓主系問,如果女仔讀ESF好唔好"嫁“。呢個確實系關鍵考慮因素呀,據說某D傳統名校出品就唔係甘好”嫁 ...

千億新抱都係讀esf。esf的女仔應該幾好“嫁”
‹ 上一主題|下一主題