用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基既國際學校好唔好嫁?
go

英基既國際學校好唔好嫁?  

其實英基既國際學校係咪好過其他國際學校?成日聽人講其他國際學校有錢就入到,而且校風一般?

國際學校學術又差,返學剩係玩,唔識中文,校風又差,比錢就入得,學費仲貴一貴....但點解都咁多人爭?

唔通經濟能力相對好的家長,全部都無腦。或者想害自己家庭,免費的唔讀,要比貴學費讀d廢嘢。

Jane1983 發表於 17-3-16 13:03
國際學校學術又差,返學剩係玩,唔識中文,校風又差,比錢就入得,學費仲貴一貴....但點解都咁多人爭?

唔 ...

well said.. 真係頂唔順!唔食西餐嘅人其實無資格亦無background knowledge去評核一間西餐廳值幾多粒星,反之中餐亦然。

Jane1983  Haha  發表於 17-3-16 13:53

大家不用動氣,其實呢d問題,不用認真

唔 ...

咪係咁囉(emoji)(emoji)

Jane1983    發表於 17-3-16 13:52

超惹火的topic
建議你先爬下文,免得比「某人」喪插

回覆 little-pig-pig 的帖子

無喪插,搞吓笑啫

回覆 貝珠 的帖子

無動氣,玩吓啫!應該加幾個emoji

我覺得校風好唔好係睇收咩學生,家長有否管教。
上個世紀讀得起國際學校嘅多數係做生意嘅人,做生意真係好忙,無時間管教仔女唔出奇,學壞未必係關學校制度事。
今時今日送仔女入國際學校嘅有不少是中產專業人士,佢地在精英教育制度下長大,深明教育之重要,不會像上一代一樣不去管教子女。
我自己重視老師質素多於學校的制度,如果老師無愛心、無心機教,制度再好也沒用。

Jane1983 發表於 17-3-16 13:52
回覆 little-pig-pig 的帖子

無喪插,搞吓笑啫

唔係指你,爬文之前有類似topic,但個位樓主比人勁插(冇眼睇),希望唔好係呢到再發生啦

Jane1983    發表於 17-3-16 14:05

唔 ...

仲有唔洗點讀入埋大學,牛劍港大中大都得

RAA    發表於 17-5-29 16:39
dlam141231    發表於 17-3-19 15:12
Jane1983    發表於 17-3-16 14:29

回覆 Jane1983 的帖子

好曲~

Jane1983    發表於 17-3-16 14:52

唔得,我要還學校一個公道先得

canteen31 發表於 17-3-16 15:05
唔得,我要還學校一個公道先得

唔 ...
曲線要講明.

Jane1983  哈哈  發表於 17-3-16 15:47

其實真係麻麻地,建議先入local 學校,「讀吾掂」先讀國際啦,反正有錢就入到。

964000 發表於 17-3-16 17:42
其實真係麻麻地,建議先入local 學校,「讀吾掂」先讀國際啦,反正有錢就入到。
...

係呀,讀完local隨時可以轉國際㗎,有錢就可以㗎喇,乜都好易涵接,語言課程文化朋友學習模式都唔難適應,但調返轉頭IS入local就完全無可能嘞,因為IS課程太淺喇,中文程度又唔夠...

中餐轉西餐腸胃暢通,西餐轉中餐一定消化不良

mamaishere 發表於 17-3-16 13:17
well said.. 真係頂唔順!唔食西餐嘅人其實無資格亦無background knowledge去評核一間西餐廳值幾多粒星, ...

哈哈,未食過西餐的,西餐一定是酸的!反而我細個食過中餐,之後好彩食西餐,我又點會比自己小朋友食中餐吖?

仲有呀!好多"名星"都唔去讀IS架

Choochootrain 發表於 17-3-16 18:48
仲有呀!好多"名星"都唔去讀IS架

甘比個女都讀國際學校弘立
其實講得學國際學校咁差嗰啲人係咪等緊英基嘅offer, 等人放位呀