用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基既國際學校好唔好嫁?
樓主: jaydenmama0709
go

英基既國際學校好唔好嫁?   [複製鏈接]

mandy_ng207 發表於 17-3-21 12:55
回覆 breezy2012 的帖子

If I am correct, they are applying for the NT foundation school.
Good attitude!

The point is, even being admitted to ESF, or any other famous school, doesn't mean you win the world!!!  But acting like that just makes herself a big fat joke!! Now....... perhaps she did point her fingers to the kindie so the school basically blacklisted her....... I don't see any school would want a parent like that!!!  

sasa2011 發表於 17-3-21 15:52
你哋真勁!

係佢太突出,太令人難忘

其實每個家庭都有選擇ESF既原因,名氣、升學、教學方法,但係係唔係一間好既國際學校,呢個問題確實好難答。就算同級唔同老師,小朋友既表現已經好唔一樣。
我仔讀緊Y1, 雖然唔係KJS/ SJS, 但係學校要求家長既投入程度,跟功課既時間其實好高,仲要好靈活地同小朋友一齊創作,Phonics 我唔識都要一齊學去跟 。呢d其實係我仔係ESF kinder未遇到既~~ 好唔好?!其實對小朋友係好事黎架,但對家長黎講,會唔會唔啱feel? 而且學校PTA既活動可能要你經常請半日假,家長又會唔會覺得麻煩?!

好唔好,主觀感覺,了解ESF點樣運作好過淨係睇每年有幾多個IB狀元。

大半年前申請,打算等幾年,點知上星期通知月尾見,但面試撞了學校活動,所以推了,佢話再waiting!仲有阿仔心理未準備好,唯有等下!
請教用家: BHS 係咪好好?

jijincat  請問邊間分校? 可以咁快有位interview嘅? 可以分享一下嗎s^^  發表於 17-4-1 02:23

himching 發表於 17-3-17 17:53
問到核心問題 ESF 之間都好不同, 新界果間好似多功課啲, 我依啲九龍人, 當然係九.......

你懂的.. ...

獅子山下嗰間真係唔掂,冇功課的,唔似有啲小朋友咁充實!

964000 發表於 17-3-19 14:33
復活了,我見到她在自由個邊又開了個IS vs local school 的post

我也見到個post . 初初覺得好奇怪。IS家長好少開post 問is or local 好。原來有苦衷。

國際學校都一樣有好有壞,想入讀前都一樣要做好資料就唔會入錯學校!!

我唔係潛水,係去咗旅行。佢智力、一切正常,我都想佢學其他同學堂堂正正考入去,奈何同學們做到而佢做唔到。我問過自己好多次點解,仍然揾唔到答案。屋企的氣氛已經同從前唔一樣了,但,人,願意承認缺點總好過盲目美化自身。btw 學校最後收佐佢,又如何?只因為有人唔要offer先輪到佢,唉,佢根本唔屬於果度。同學們當中有兩個offer大有人在,學校都會揀聰明伶俐的小朋友,我明。只怪我小朋友技不如人,老實講,拖低同學成績我都唔好意思,所以會讀另一間。還望佢以後好自為之。

nintendo 發表於 17-3-19 13:26
希望佢快 D 找到學校。
叧一個更可怕,又鬧個仔廢,又話人地有 offer 因為和校長有不道得交易。
還有一個 ...

你同其他人的恩怨,我唔知情唔作評論啦。但我都唔想自己個仔冇用,我都想佢好似其他人咁精靈,你不必同情,也無需落井下石。佢唔叻,所以要候補,屋企冇人樂意見到,如果見到人不幸你好開心,你就笑啦,我就笑唔出喇。

Jumboshrimp 發表於 17-3-23 17:19
我也見到個post . 初初覺得好奇怪。IS家長好少開post 問is or local 好。原來有苦衷。
...

Just saw From another post she has accepted Stamford American school offer, good for her!

回覆 858 的帖子

無跟開劇情,唔知道你們之前的瓜葛。但你小朋友是考升小一? 佢咁細個,即使學校唔係第一時間比offer佢,係waiting,後來先收佢,又如何?點會歸納到佢唔夠叻,拖低同學成績的結論?仲要學校比offer都唔接受。寧願去第二間!
一個小朋友,你無理由要求佢由頭帶到尾,次次考試、比賽、面試都表現出色。我女自細就好醒吓,但佢細個去面試時,就係坐唔定,唔鍾意答老師問題,所以佢考K,都唔係順利。但做父母,一定有信念,點會帶頭話自己小朋友無用?

858 發表於 17-3-24 04:33
你同其他人的恩怨,我唔知情唔作評論啦。但我都唔想自己個仔冇用,我都想佢好似其他人咁精靈,你不必同情 ...

我希望你這兩段留言讀什麼家裡氣氛唔同咗,孩子好自為之等是講笑,正選定後補入都係入咗,無人会標籤孩子,是否你自己覺得無面?但為何要顧面子?唔明

Jane1983 發表於 17-3-24 07:56
回覆 858 的帖子

無跟開劇情,唔知道你們之前的瓜葛。但你小朋友是考升小一? 佢咁細個,即使學校唔係第一 ...

其實點解咁介意小朋友係咪「最叻」個個,在我眼中,個個小朋友都已經好叻,佢地由吾識行吾識講到四五歲已可以行可以走乜都識講,簡直是天才!我每日都好欣賞自己小朋友,如果佢考學校成功我當然高興因為有人懂欣賞,不成功我只會覺得佢吾識貨/吾適合/吾好釆,不會影響我對小朋友的看法,反正咩叫叻?幾十年後才有結論吧。

Jane1983  全中  發表於 17-3-24 12:21

點解4歲就要佢同人比,人比人比死人!
香港教育制度問題已經令小朋友好辛苦,咁細個就要學呢樣嗰樣周圍去面試! 點解做爸爸媽媽唔欣賞自己個仔所付出嘅?
就算佢真係蠢,你話佢都冇用,佢4歳可以令自己醒d嗎? 每個人都有自己長短處,都好需要别人接納!何況小朋友?
醒定蠢唔係最重要,最重要係學習態度同待人處事!
我唔會話自己小朋友蠢,佢懶惰不負責任時我就會話佢!

呢度冇人落井下石,但好多人唔抵得你咁話個仔...好多人勸過你

elsathomas 發表於 17-3-24 10:06
點解4歲就要佢同人比,人比人比死人!
香港教育制度問題已經令小朋友好辛苦,咁細個就要學呢樣嗰樣周圍去面試! ...

面試已經係一個比較過程,如果唔需要比較,點解要面試,唔先到先得?如果待人處事係有用,就唔會係同班識好多字、學術好但十分內向、較少朋友的同學有兩個offer, 而活潑多朋友有創意的佢落得後補。當然啦,人地溫習嗰陣,佢忙住識朋友學待人處事呀嘛。人人都鍾意佢,除咗學校,偏偏呢個係最重要一part. RC講到明就算大家一樣合格,都會揀比較好嘅,即係佢唔夠人好。佢唔夠好唔只係我講嘅,係學校。

唔洗同人比, 點解咁多人揀國際學校, 就係唔想小朋友係主流學校倒模出來.  我家一號, 小時侯都表現欠佳, 佢係比人要多D時間成熟, 咁我都冇計. 而家大大下, 我都覺得叫正正常常, 有D野佢比人差, 又有D野比人好.  上年都插左班間叫有名氣點的IS (我們插班是為著有直升中學), 但我又冇因此覺得佢有物特別好野, "技"比人高. 咪又係小朋友一名. 反而我最欣賞係佢對學校功課緊張, 唔會漏交, 又會自動溫習, 我已收貨, 冇諗過佢叻與否.

入得IS, 就比小朋友機會慢慢成長, 唔好用主流學校心態對待.  天生我才必有用, 不用同其他人比較. 學習又好, 返學又好, 我欣賞IS培養孩子正面態度, 多過佢要攞幾多分.  

858 發表於 17-3-24 11:06
面試已經係一個比較過程,如果唔需要比較,點解要面試,唔先到先得?如果待人處事係有用,就唔會係同班識 ...

你問我我心願都希望所有學校可以有教無類,可以唔洗面試,奈何係我地控制唔到嘅,所以更加覺得做家長嘅要認同接納自己小朋友! 你係佢最親最愛最希望得到你支持嘅人!
真係希望唔好比教育制度影響埋你地家人之間嘅寶貴關係!

再睇完回應,打個突,小朋友仲細,希望家長的想法和心態會慢慢扶正,唔係小朋友真係好慘。

如果由傳統學校轉去國際,都係愈早轉愈好,適應會快D,不過大前題係有位同跟住肯收先得!!學位好緊張㗎!!

Jane1983 發表於 17-3-24 12:26
再睇完回應,打個突,小朋友仲細,希望家長的想法和心態會慢慢扶正,唔係小朋友真係好慘。 ...

唔通唔理是非黑白乜都讚?同班同學做到佢做唔到就係佢問題,無咁叻所以RC收佢同學唔收佢。過兩三年我會送佢去英國寄宿,我唔識再教佢,還大家自由,希望佢係新環境下重新學習做有用嘅人。

dlam141231    發表於 17-3-25 02:31
sillything    發表於 17-3-24 22:45
Jane1983    發表於 17-3-24 16:48
‹ 上一主題|下一主題