用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節有感
樓主: bb630
go

[音樂] 校際音樂節有感   [複製鏈接]

bb630 發表於 17-3-14 10:07
我也試過找八級小提琴考試伴奏, 她們一聽到某些曲目, 立即說太難了,不接。 我覺得沒有問題, 沒有信心彈 ...
同意, 如果伴奏沒有信心應該拒絕這個job.

越高級曲目越大, 確實不容易伴的.

回覆 四隻貓 的帖子

其實這個伴奏之前有合作過,是小提琴老師介紹的, 我當是偶爾發生的一次吧! 他臨時要離開香港,可能就是曾經彈過, 所以佢輕視咗,  佢自己唔夠時間練, 咁我覺得我這次的情況也不是太離譜, 比較起同場另外有的伴奏前奏又甩, 中段又甩, 唉!

四隻貓 發表於 17-3-14 10:04
要換伴奏了. 找過另一位理想的伴奏吧.

有次去睇高級組賽事, 其中有位家長見某位伴奏非常好, 中場立即去 ...
我那場也有這個情況出現, 有個伴奏突然彈到超大聲, 俾佢嚇一跳!

bb630 發表於 17-3-10 14:29
上星期阿仔已完成校際賽事, 有感而發, 小提琴項目向來競爭激烈, 差不多每級賽事都會遇到某器樂中心的學生,  ...

我都認同伴奏的重要性,囡囡今年幫學校30多名同學伴奏,當中有很多同學都有拿獎,看見囡囡認真練習伴奏歌,對伴奏的責任態度都好認真。看見其他伴奏的失誤。真的覺得不太好。

video_ming 發表於 17-3-14 14:32
我都認同伴奏的重要性,囡囡今年幫學校30多名同學伴奏,當中有很多同學都有拿獎,看見囡囡認真練習伴奏歌 ...
好欣賞你囡囡咁認真練習伴奏曲目, 真是一個很負責任的伴奏!

我曾經遇過一個伴奏仲嚇人

我自己本身識鋼琴,考8級小提琴嗰時,事前一個月俾譜個伴奏,預咗夾四堂,第一堂我已經聽得出佢未練熟,到第二堂仲係咁,其中一首係彈到斷斷續續,我就直接開聲話佢,你應該練熟你個part先同我夾,佢竟然同我講,到我考嗰日就彈到架喇,叫我信佢,我即刻直斥其非,跟住即刻話唔再需要佢。好彩後尾我搵到一個本身識彈嗰三首考試歌的伴奏,最後pass到。

muse_melody 發表於 17-3-15 17:09
我曾經遇過一個伴奏仲嚇人

我自己本身識鋼琴,考8級小提琴嗰時,事前一個月俾譜個伴奏,預咗夾 ...

我也遇過這樣的伴奏, 同樣夾8級小提琴, 因為阿仔細, 我預夾12堂, 阿仔feedback番老師其中一首好似彈得唔多熟, 心諗只是其中一首, 她應該有足夠時間練吧, 誰知夾完第四堂, 阿仔話老師自稱佢唔熟嗰首abrsm嘅建議速度太快, 佢實在練唔到咁快, 叫阿仔拉慢啲....

我終於忍不住第5堂sit in 聽佢地夾成點, 嚇死我, 3首佢都彈到甩甩地, 快唔到嗰首當然甩得最嚴重, 佢解釋佢自己忙, 她又教cello, 又教piano, 又要樂團,  所以無咩時間練, 佢話唔介意我換伴奏, 我當時雖然有啲嬲, 但係都保持住溫和嘅語氣, 我語重心長咁同佢講: 我不會換伴奏, 仲有兩個月才考, 話晒老師你都係演奏級, 肯練一定得的, 唔好咁輕易話自己唔得啦!

好彩佢肯聽我講, 第6堂我再聽, 佢已經好咗好多, 最後阿仔仲攞到distinct.

其實我覺得一個伴奏係咪專業, 態度好重要, 夾琴前就要練熟首歌係最基本, 如果雙方也練得熟, 夾琴才有意義呢!

bb630 發表於 17-3-16 12:54
我也遇過這樣的伴奏, 同樣夾8級小提琴, 因為阿仔細, 我預夾12堂, 阿仔feedback番老師其中一首好似彈得唔多 ...
我好奇請問呢位伴奏收幾多錢一個鐘?

bb630 發表於 17-3-16 12:54
我也遇過這樣的伴奏, 同樣夾8級小提琴, 因為阿仔細, 我預夾12堂, 阿仔feedback番老師其中一首好似彈得唔多 ...

我自己考8級時,專業的伴奏是即看即夾,完全彈到,亦不需要放低份譜給她練琴,亦會指導我需要改善的地方。(其中一首是較現代,拍子很難數的)。她替LT伴奏,考官説希望多見她伴奏,説很多伴奏能力不足。(emoji)

jellomama 發表於 17-3-16 15:12
那伴奏是在柏X找的, 係收standard 8 級價,當時好似$450/hr

熊貓BB 發表於 17-3-16 19:55
我自己考8級時,專業的伴奏是即看即夾,完全彈到,亦不需要放低份譜給她練琴,亦會指導我需要改善的地方。 ...
你呢個伴奏好勁 ,  我都唔奢望佢可以即看即夾, 只求佢夾前練熟首歌, 都唔係要求好高啫!

我自己考8級時,專業的伴奏是即看即夾,完全彈到,亦不需要放低份譜給她練琴,亦會指導我需要改善的地方。 ...
咁呢個係高級嘅伴奏同普通嘅伴奏嘅分別嗱,相信收費都會係價錢高啲。

專業的伴奏就是這樣.
我仔女用過三位伴奏, 全部都是這樣的, 仲會指導我們需要改善的地方, 教埋出場要留意既地方.
一個專業的伴奏可以提升整個演奏, 出場時仲可以幫到表演者.
我仔尋日校際一開個頭開快左, 都係靠伴奏幫佢手, 好快正常返. 最後好好彩有個獎.

我自己都識彈琴, 如果個伴奏要練幾個月先得其實不如我自己伴啦.

今日所見violin solo grade 1,有部份參賽者over grade 1程度,更有參賽者在拉琴開始前在台上同伴奏tune音。其實降grade 參賽目的何在?為了拿奬?

bb630 發表於 17-3-14 10:07
我也試過找八級小提琴考試伴奏, 她們一聽到某些曲目, 立即說太難了,不接。 我覺得沒有問題, 沒有信心彈 ...

越上曲目越大丶差別也更大.....
8級還不是太高難度!
從來找好伴奏就是不容易的.....
伴奏那一部份難度絕對不在主樂器之下丶
還看要求!

繼續努力.....

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-3-17 14:40
今日所見violin solo grade 1,有部份參賽者over grade 1程度,更有參賽者在拉琴開始前在台上同伴奏tune音。 ...
呢個問題好多人都討論過, 其實校際的曲目一向比abrsm高約兩級, 以往見過校際3 , 6 級歌分別係以往abrsm grade 5 , 8 嘅j考試歌

再講, 所謂降級都未必一定可以攞獎, 今年我知道的有人已考LT, 今年玩返8級, 都未能摘冠, 只能攞亞軍, 老實講, 有皇家8級程度只能說拉到校際8級, 也不一定能拉得好啊!

bb630 發表於 17-3-16 23:22
你呢個伴奏好勁 ,  我都唔奢望佢可以即看即夾, 只求佢夾前練熟首歌, 都唔係要求好高啫!
...

其實樓主小朋友,程度都應該高,老師沒理由對伴奏沒有要求?仲要自己去大琴行找伴奏

titibaby 發表於 17-3-17 15:24
其實樓主小朋友,程度都應該高,老師沒理由對伴奏沒有要求?仲要自己去大琴行找伴奏

...

阿仔8級前都是在琴行學, 所以在琴行找伴奏, 是考8級時的事了, 8級後已轉了私人老師, 今次校際的伴奏是現在的老師介紹, 但是我都覺得未算係好好, 唉...

之前為找老師煩, 現在找伴奏原來一樣煩....

jellomama 發表於 17-3-16 15:12

12堂......利害!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題