用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光女書院,校風如何?
樓主: Haz-mama
go

油麻地真光女書院,校風如何?   [複製鏈接]

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 23:57
semi-god......我第一次聽
我都係第一次聽,又學到野啦!其實同demigod有嘜唔同?

王家爸爸 發表於 17-9-7 08:48
半神

中國神話故事中最出名既半神, 應該係"二郎神", 係應咪叫"二郎神"或者"三眼仔"學校好D呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-7 09:13
半神

中國神話故事中最出名既半神, 應該係"二郎神", 係應咪叫"二郎神"或者"三眼仔"學校好D呢?
Demigod,其實反映咗歐洲古代既社會現象,慢慢就變成神話。首先,點解大多數都係貴族同神?貴族比較開放,貴族女性同神既仔女,可能係用來解釋此子何來;第二,貴族唔能夠滿足於只係有錢有地位,想升上神台,受平民尊敬。

hkpapa852 發表於 17-9-7 09:13
半神

新竹真係有間二郎神廟,之前去見客時路過。

os_ecu 發表於 17-9-6 14:02
B1C碌入B1A中學, 我諗係因為現時啲聯繫制度引致, 學校係無奈接受, 你估佢真係想收呢啲雞肋.

係佢學校佢自 ...
如果考唔到心儀直資, 留係油尖旺升中, 到統一派位時女仔一定要保守.

過去兩年, 都有B1女仔乙3放銘基都入唔到 (太多人放乙2), 最後要派去信義..... (幾個最後都叩番B1中學)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-9-7 08:48

創作者都係想自我感覺良好啫....

OMG. 遲d有人命名...呢d未定.....

Quarter-God, little- God, tiny-God, like-God..

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-9 23:46
王家爸爸    發表於 17-9-7 10:33

Ktfk 發表於 17-9-7 10:22

Quarter-God, little- God, tiny-God, like-God..
Sorry 唔好意思,我真係忍唔住笑咗出嚟

hkpapa852 發表於 17-9-7 09:41
如果考唔到心儀直資, 留係油尖旺升中, 到統一派位時女仔一定要保守.
過去兩年, 都有B1女仔乙3放銘基都入唔到 (太多人放乙2), 最後要派去信義..... (幾個最後都叩番B1中學)
銘基今年識有人放乙二都失敗.

信義就B1同學水泡, 不過好多最後都放棄了

Ktfk 發表於 17-9-7 10:22

睇嚟可能會出現諸神之黃昏, 滅絕所有神

Ktfk 發表於 17-9-7 10:12
創作者都係想自我感覺良好啫....
哦, 咁 QES/油真 點都好過某間疑似十大B1A既, 神化唔到唔奇喎

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 23:57
semi-god......我第一次聽
笑下咪好囉, 大家唔好太過緊張就得了

os_ecu 發表於 17-9-7 10:41
哦, 咁 QES/油真 點都好過某間疑似十大B1A既, 神化唔到唔奇喎
某間疑似十大B1A既

邊間? 小心開名俾人打頭呀........ 你知依家好多玻璃心

王家爸爸    發表於 17-9-7 11:54

hkpapa852 發表於 17-9-7 10:49
某間疑似十大B1A既

邊間? 小心開名俾人打頭呀........ 你知依家好多玻璃心
嚮度出 post 都係開心下, 唔使咁認真啦.  大家笑下咪算囉.

你認真分析數據俾大家參考就真係要多謝你了, 呢啲嘢無乜人有心機做的.

某間疑似十大B1A既

哦~
講來講去,有人話油真入全港女校十大,好過坑真同上智咁者..
自我感覺良好咪得囉....

Ktfk 發表於 17-9-7 11:12
哦~
講來講去,有人話油真入全港女校十大,好過坑真同上智咁者..

咁, 無綫電視十大標準, 同港台十大標準都有唔同啦!

我個區抽獎時只可以選A校無得選B校, 咁A校一定係好過D校啦, 明白嗎?

os_ecu 發表於 17-9-7 10:38
銘基今年識有人放乙二都失敗.

信義就B1同學水泡, 不過好多最後都放棄了

如果女仔, 乙一放QE, 唔放油真, 乙二放銘基, 唔好彩number又超差, 乙二唔入銘基都唔出奇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

某間疑似十大B1A既

所以我一般都高估少少,但係甚至高估咗,都試過俾玻璃心鬧。

某間疑似十大B1A既

之前話好可憐油天個女仔, 考第9但QE in都無得in果個, 最後入咗油真。佢阿媽同我講話乙一QE, 乙二油真, 不過唔知佢有無呃我。
‹ 上一主題|下一主題