用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光女書院,校風如何?
go

油麻地真光女書院,校風如何?  

點解咁少人提呢間?有冇人知校風如何?

Haz-mama 發表於 17-2-25 12:47
點解咁少人提呢間?有冇人知校風如何?
校風絕對係好好.

王家爸爸    發表於 17-2-25 20:47

幾間真光,那間校風最好呢?

上年我女參觀完呢間學校,佢好鍾意。 但唔多覺有人問,如果對比聖家,德望反而多人問,請問呢間係屬band 1a, 1b 定1c?

必必 發表於 17-2-25 14:51
校風絕對係好好.
thanks, 但唔知呢間係屬band 1a, 1b, 定1c?

油麻地真光band 1A

回覆 Haz-mama 的帖子

B1A ar

回覆 hugub 的帖子

謝謝

christy2011 發表於 17-2-25 17:14
回覆 Haz-mama 的帖子

B1A ar
謝謝

2017年2月7日 星期二 明報

【網上熱話】拾荒婆婆手推車倒翻 女學生經過即襄助 拍攝者感動大讚不計較

助人為快樂之本,不要少看舉手之勞,對於別人可能是很大的幫忙。有網民在facebook分享,今日中午在油麻地消防局附近看見一個拾荒的婆婆,用手推車運送紙皮及電子零件時發生小意外,車上的東西都倒翻在地上,一群女學生經過立即上前幫助。拍攝相片的網民Elton Lo接受本報記者查詢時表示,看到此情此景十分感動。

Elton說,事件發生在中午近12時,他剛好看到油麻地消防局附近,一名婆婆手推車上的紙皮及電子零件倒到一地,有些更掉到馬路上。他憶述當時有一群男學生經過,但沒有理會就直接離開,他欲走近出手幫忙之際,已有一群真光女書院的學生上前協助婆婆。

Elton稱看到7至8名女學生有人蹲執拾物品,有人就顧車,整理手推車上的物品,「大小雜物瞬間歸位」。Elton表示看到畫面很感動,認為女生穿旗袍裙,蹲下來執拾物品可能不太方便,但她們都主動幫忙,亦不是「姐手姐腳」,也沒有計較衛生,與之前經過沒有幫忙的男學生有反差。
學生們的好人好事被網民大讚,指她們「人美心善!」、「有前途」、「真光精神」等。

Haz-mama 發表於 17-2-25 16:33
上年我女參觀完呢間學校,佢好鍾意。 但唔多覺有人問,如果對比聖家,德望反而多人問,請問呢間係屬band 1a ...

一間比較低調嘅band 1基督教女校,舊年我女班主任推薦讀呢間,但我女唔鐘意女校,所以最後冇報。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

油真校長都時有到訪亞女學校,介绍油真....

校風與成績方面,同上智又點比較呢?

校風好好我係附近返工好多好多年, 常見她們返放學, 孖辮妹好易認
只見過一位女孩跟同學食lunch, 心情太relax, 忘記了自己穿祺袍, 失了一丁點儀態啦...嘻嘻

校風係好,但到band 1A 嗎?
wbmom

BAND 1a, 勁架!

自行沒有揀,如果到項電腦表時填第一志願,仲有無機會

没有關係。抽中就有。

甜粟米 發表於 17-3-5 11:46
自行沒有揀,如果到項電腦表時填第一志願,仲有無機會
只要係BAND 1, 放第一志願, 就有機會抽中

有冇入可分享下上年interview 問咩?

回覆 必必 的帖子

Thanks so much