用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光女書院,校風如何?
樓主: Haz-mama
go

油麻地真光女書院,校風如何?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-9-6 10:37
B1A與否,係用於校內定位,某校1A,可以係另校既2A,根本就無統一咗既標準~
...
係架, 呢啲 banding 都係人人不同架. 不過同校可以比較之下, 成績好既學生去咗邊就真係鐵一般既事實,

嚮現實生活中, 同人講油真係 B1A, 我只可以講係自我感覺良好. 如果係同校生,我更覺得佢別有企圖添.

王家爸爸 發表於 17-9-6 10:26
佢哋 Bio 既4率有91%,高過大部分B1A男校,係香港平均既 double;英文既4率有84%,亦都高過唔少B1A學校。但 ...

係我眼中, Bio係接近文科, 靠背誦為主, 我當年 Phy Chem Bio 三科最差係佢

所以女校Bio成績好過男校我認為係好正常

睇睇油真過去幾年主科4+:

中/英/數/LS

2012-2013

~47%/~82%/~57%/~71%

2013-2014

~63%/84.1%/63.8%/64.5%

2014-2015

~56%/75.9%/67.1%/72.2%

2015-2016

~57%/84%/~65%/~50%

咁既成績, 點做B1A呀? 聖羅撒過去幾年英文4+最差都8X%啦, 仲有一半時間係9X%.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-9-6 10:38
HKAT成績(投入)、DSE成績(產出)都係B1A,點會唔係B1A?

如果你有睇年報,油真係有中英數既Pre-S1 Enha ...

睇你所謂既 B1A 學校係包括乜嘢啦, 剩睇成績唔理 peer, 唔理alumni, 唔理名氣 , 可能係既.

我相信我小朋友嗰間有好多家長唔係用你呢一套嘞.

講咁多, 最後係用腳去投票的, 油真嚮我小朋友嗰間就真係唔算 B1A 嘞.

os_ecu 發表於 17-9-6 10:51
睇你所謂既 B1A 學校係包括乜嘢啦, 剩睇成績唔理 peer, 唔理alumni, 唔理名氣 , 可能係既.

我相信我小朋友 ...

peer, alumni, 名氣 又要點計呢?

如果要計埋呢D...... 玫瑰崗, 聖士提反堂等應該都可以列入B1A, 港同應該仲係B3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

os_ecu 發表於 17-9-6 10:51

我相信我小朋友 ...
當然 alumni 名氣係比較弱(同 MCS 之類比較既話)。

os_ecu 發表於 17-9-6 10:45
係架, 呢啲 banding 都係人人不同架. 不過同校可以比較之下, 成績好既學生去咗邊就真係鐵一般既事實,

嚮 ...

1A 學校係指1A既 DSE成績...係咪搞錯咗收1A學生就係1A學校 ~~~

係咪1A學生唔重要喎...收3A學生出1A既 DSE成績...拍爛手掌啦 ~~~

又...边間神校可以咁有勢...可以吸晒1X個1A生入讀...好似...每間最多1X - 2X個 1A學生...莫非係培正入SPCC ~~~

hkpapa852 發表於 17-9-6 10:54

如果要計埋呢D...... 玫瑰崗, 聖士提反堂等應該都可以列入B1A, 港同應該 ...
聖士提反堂有樹根兄,勁!

mcl203 發表於 17-9-6 10:57
1A 學校係指1A既 DSE成績...係咪搞錯咗收1A學生就係1A學校 ~~~

係咪1A學生咁重要喎...收3A學生出1A既 DSE ...
所以話好睇點定義,唔同既定義有唔同既結果,但係唔會差好遠。

王家爸爸 發表於 17-9-6 10:59
所以話好睇點定義,唔同既定義有唔同既結果,但係唔會差好遠。
係架...唔係點解咁多家長認定神校係一定只收1A學生 ~~~

hkpapa852 發表於 17-9-6 10:54

如果要計埋呢D...... 玫瑰崗, 聖士提反堂等應該都可以列入B1A, 港同應該仲係B3
呢啲方面係個個自己各自演繹嘞. 玫瑰崗 , 聖士提反呢啲跌 watt 九世了.

港同呢期成績好, 加返少少分, B2B 啦, 不過我知又係有人考咗都唔會去讀的, 當佢大後備.

mcl203 發表於 17-9-6 10:57
A 學校係指1A既 DSE成績...係咪搞錯咗收1A學生就係1A學校 ~~~
係咪1A學生唔重要喎...收3A學生出1A既 DSE成績...拍爛手掌啦 ~~~
又...边間神校可以咁有勢...可以吸晒1X個1A生入讀...好似...每間最多1X - 2X個 1A學生...莫非係培正入SPCC ~~~
所以神校咪轉晒直資囉, 自主收生, 唔使食雞肋.

os_ecu 發表於 17-9-6 11:03
所以神校咪轉晒直資囉, 自主收生, 唔使食雞肋.
我有興趣知以下咋...雖然我唔同意神校咪轉晒直資...我仲未知神校係指邊幾間 ~~~

mcl203 發表於 17-9-6 11:01
係架...唔係點解咁多家長認定神校係一定只收1A學生 ~~~
傳統天主教名校,不論男校、女校,都收返唔少自己既B2學生,佢哋維持到成績,所以反而值得讚。

mcl203 發表於 17-9-6 11:01
神校喺可以自主既情況之下, 我估佢係要收盡最好既學生, 咁應該多數都係頂尖B1A學生 (如 QES/BPS, 自行時級十以外多數唔會有得 in, 但大抽獎就可能級一百都會碌到入去)

要知小朋友位置, 兼要有一定覺悟.

mcl203 發表於 17-9-6 11:06
我有興趣知以下咋...雖然我唔同意神校咪轉晒直資...我仲未知神校係指邊幾間 ~~~
係我眼中, 有宗教背景, 教義上有"神"既, 都可以叫"神校"

或者資料經常唔公開既, 都係另類"神校" (神秘學校)

王家爸爸    發表於 17-9-6 11:09

os_ecu 發表於 17-9-6 11:08
神校喺可以自主既情況之下, 我估佢係要收盡最好既學生, 咁應該多數都係頂尖B1A學生 (如 QES/BPS, 自行時級 ...

咁,引用你既標準,QC/QE都未能封神,佢地會收到1B, 1C生,仲有無其他呢? ~

mcl203 發表於 17-9-6 11:12
咁,引用你既標準,QC/QE都未能封神,佢地會收到1B, 1C生,仲有無其他呢? ~
...
無宗教背景,又唔太神秘,封神無望

hkpapa852 發表於 17-9-6 11:08
係我眼中, 有宗教背景, 教義上有"神"既, 都可以叫"神校"

或者資料經常唔公開既, 都係另類"神校" (神秘學校 ...
其實部分有宗教背景既"神校"轉直資,可能已經有啲違背咗佢哋既宗教理念。

王家爸爸 發表於 17-9-6 11:14
無宗教背景,又唔太神秘,封神無望
用以前王大導既賭界排名稱號:

神聖俠霸尊

唔知得唔得呢?

os_ecu 發表於 17-9-6 11:08
神校喺可以自主既情況之下, 我估佢係要收盡最好既學生, 咁應該多數都係頂尖B1A學生 (如 QES/BPS, 自行時級 ...
咁我身處既香港一定無神校, 因為目前香港坊間所稱既神校 (DSE成績最好), 如SPCC, DGS, 大部份學生由小一開始直上, 咁一定有一大堆唔係B1A, 甚至可能有一堆B2/B3學生.....

SPCS仲幣, 小學部無呈分, 即係大部份中一學生都係B4.....

要搵神校, 睇怕要去平行時空, 或者上淘寶

王家爸爸    發表於 17-9-6 11:22
‹ 上一主題|下一主題