用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 8掛一下
go

8掛一下 [複製鏈接]

8掛想問下資優嘅小朋友係咪多數學術好,但就對運動冇咩興趣?咁音樂呢?

另外,好鐘意中文嘅小朋友,會唔會好鐘意寫字,但就寫極都唔靚?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

數學資優係同對容易identify嘅,而且亦有客觀評估量化到,亦因為咁,好容易會覺得比較多

我仔係頭腦發達,四肢唔協調類別,仲要有哮喘....跑多幾步就咳唔停!
音樂就.. 因為記性好,同玩邏輯遊戲,所以樂理對佢係easy job,人家2-3個鐘嘅樂理試,佢一個鐘內d完成,仲要係distinction!

我相信鍾唔鍾意寫字,寫得靚唔靚,同資優無直接關係,而資優仔轉數快,好多時唔會太鍾意慢慢寫靚d字,想快手做完交貨就算
而鍾意中文,更加同寫字無關
我仔本身無特別偏好中英文,但佢鍾意高難度,同玩特出,所以寫cursive係明顯靚過正楷

noverzero  小一, 為咗同其他人唔同, 試過用潦草同電腦字寫英文, 寫得慢, 結果比我插上天花板.   發表於 17-5-17 11:32
恐龍家

我女樣樣平均但就係數學差D果隻~
我女好鐘意英文, 但佢d英文字真係慘不忍睹, 好在MISS唔會捉得咁正, 唔係份份功課都被人打大交叉都似! 反而佢唔多鐘意既中文, D字又越寫越靚喎~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆樓主:

我囝囝中英數成績都突出,好有運動細胞,5歲學游水3堂已經唔洗用水泡游,5歲學Golf 半小時已識開波,K3乒乓球已考到銅章。但對音樂樂器就冇興趣。

小兒的興趣是多方面的,但是却不喜歡我們逼他,最近找了一些自認他可能有興趣的課程给他参考,结果被潑冷水,得到的回復却是----No,I do not want to go to any classes other than the piano class and school .

我們现在放任他自己學習,但基本要求是學校功課要先顧好, 而在這㸃上,學校功課我們還没擔心過。

但説真的,已追不上他了,我常懐疑他看的書究竟看了没,而這些書是我翻第一頁就想睡

慶幸的是在他對中文有興趣時,讓他學了2年毛筆,但是现在他爲了求快,字很潦草,也不理他了,只要不是太過分

他的肢體協調差,但喜歡運動
‹ 上一主題|下一主題